• Dr. Mihai Rascu
    Dr. Mihai Rascu
    Medic primar Ortopedie -Trautomatologie
  • Dr. Mihai Rascu
    Dr. Mihai Rascu
    Medic primar Ortopedie -Trautomatologie

Intrebari si raspunsuri

Doriti sa intrebati medicul?

Dorobat Barbu Elena (2019-01-03 13:30:05)
Buna ziua, Am 63 de ani si sunt din Iasi. De mai multi ani am o o durere intermitenta la umarul stang.Din iunie 2018 a inceput sa ma doara cand fac anumite miscari ,care sunt limitate ca amplitudine si uneori si in repauz.Am facut RMN: Spatiu subacromial cu grosime redusa(3,5 mm) Modificari de semnal de tip edematos in spongioasa humerusului si acromio-calaviculare;eroziuni corticale si mici leziuni subcondrale la acest nivel,cu diametrul de maxim 5mm. Hipersemnal la nivelul tendonului supraspinos(cu popsibile calcificari adiacente insertiei acestuia) si subscapular, cantitate de lichid in jurul capatului lung al tendonului bicepsului humeral(grosime maxima 5mm).Hipersemnal la nivelul labrumului anterior. Concluzie:Sindrom de conflict subacromial, tendinopatie supraspinos, subscapuar si biceps brahial, hipersemnal la nivelul labrumului anterior-obs.leziune SLAP tip I. Rezultat radiografie: Diminuarea spatiului acomio-cla viculara stg. cateva chisturi subcondrale la nivelul acromial, mice osteofite infraglenoidian, hipertransparenta liniara la nivelul colului humeral stang,posibil vechi traiect , de fractura consolidat, spatiu subacromial 10 mm,aspect neomogen la nivelul marelui tubercul humeral. M-au consultat doi medici ,primul:Artroza scapulohumerala stg decetrata(Hamada III), RUPTURA MUSCHIULUI SUBSCAPULAR, Ruptura muschiului supraspinos cu infiltratie grasoasa de 70%. ruptura micului rotator cu infiltratie grasoasa 50%. Concluzie:proteza incersata+tehnica Epicopo Al doilea medic: Sindrom subacromial stg. tendinopatie cu subluxatie de biceps proximal, leziune subscapular stg, ruptura supraspinos. CONCLUZII:Reinsertie coafa rotatori,tenotomie de biceps(folosirea a doua ancore) Eu sunt derutata de cele doua solutii diferite si nu stiu ce ar trebui sa aleg, sau unde ar trebui sa fac aceasta operatie.

Dr Mihai Rascu (2019-01-03 13:30:05)

Recomandarea mea este sa incepeti cu o perioada de recuperare medicala asociata cu 1/2 infiltratii subacromiale cu cortizon si daca durerea nu se amelioreaza merita incercata sutura coafei rotatorii si tenotomia de biceps artroscopica.

Dr Mihai Rascu (2018-12-25 07:29:38)

Nu mi dau seama ce anume aluneca : genunchiul sau rotula.Recomandarea mea este sa efectuati un RMN nativ de genunchi cu masuratori rotuliene.Cu RMN ul va astept la consultatie.

Gabriela Alexandra (2018-12-20 00:37:30)
Buna ziua! Vara aceasta am suferit o artroscopie pt o asa zisa ruptura de menisc care s.a dovedit a fi o eroare, în ciuda faptului că pe RMN apărea rupt,In momentul efectuării intervenției medicul a descoperit că meniscul e perfect sănătos. De asemenea a descoperit că problema ar fi la LIA ....ÎNSĂ nu mi s.a zis exact cat este de avariat... eu fac tenis si am nevoie de genunchi....imi este frica sa il fortez....dacă stau mult in picioare si îndoi piciorul genunchiul trosneste..... iar acum iarna din cauza frigului am unele dureri ....este prezenta in continuare o ușoară unflatura însă mi s.a zis ca e normal acest lucru....am făcut recuperare acasă pt o lună cum mi.a zis medicul si am purtat o orteza mobila 2 luni....am fost la alt doctor dupa intervenție pt a ma lamuri exact cu ceea ce scrie pe rezultatul rmn.ului si mi.a zis după un consult ca dupa parerea lui LIA NU AR FI RUPT DEOARECE GENUNCHIUL ESTE STABIL...mi.a zis sa fac bicicleta si sa fac exercițiile date de celălalt medic pt ca sunt ok....dar acum imi este frica deoarece ma doare....nu intotdeauna dar frigul mi s.a zis ca ar fi cauza....iar pt trosnit mi s.a zis ca trebuie sa fac o injecție....Sunt destul de confuză...nu vreau sa am de la 23 ani probleme cu genunchiul Rezultatele rmn sunt: - ruptura de corn menisc posterior, care s.a dovedit a fi o eroare -LIA cu semnal edematos fara întreruperi parcelă de fibrilare cu păstrarea continuității ligamentare -edem subcutanata subpatelar fara discontinuități Ce este mai exact LIA EDEMATOS....?? În biletul de externare mi.a scris altceva: LIAE cicatrizat lax Condromalacie femuropatelara si femurotibiala în compartimentul intern Va rog frumos sa ma lămuriți....în primăvara am concursuri si imi este teama sa nu fac o greșeală care sa ma coste scump O zi frumoasa !

Dr Mihai Rascu (2018-12-20 00:37:30)

Recomandarea mea este sa repetati RMN ul la o alta clinica ( poate prinde o secventa mai buna cu LIA) si cu cele 2 RMN va astept la consultatie.

Dr Mihai Rascu (2018-12-18 19:43:05)

Leziunea de gradul III de menisc are indicatie artroscopica.Va astept la consultatie cu Cd ul RMN.

Dr Mihai Rascu (2018-12-10 18:08:34)

Pare sa fie vorba despre o gonartoza importanata,cred ca cel mai oportun tratament este proteza de genunchi.Va astept la consultatie cu cd ul RMN ului efectuat pentru a va detalia optiunile terapeutice.

Cosmin Olariu (2018-12-03 07:32:10)
Buna ziua, In urma cu aproximativ 3 saptamani am suferit o accidentare la fotbal, mai exact, o pivotare a piciorului pe loc, am auzit o troznitura a genunchiului. Am mers cat decat 2 saptamani, dupa care intr-o seara, dupa ce m-am intors de la serviciu durerile au fost insuportabile si am decis sa ma duc la doctor(urgenta floreasca). In urma radiografiei nu s-a constatat nici o fisura/leziune a oaselor. Am continuat diagnosticarea cu RMN, rezultatul este cel de mai jos: -rapoarte osoase normale; -arie de edem osos la nivelul hemiplatoului tibial postero-medial; -menisc medial-traiect liniar orizontal in hipersemnal PD fat sat la nivel corporeo-cornual posterior aparent fara contact cu suprafete meniscale; -menis lateral -cu insertie, grosime si semnal normal; -ligament incrucisat anterior-cu traiect si insertii pastrate dar cu reactie inflamatorie peri si interfibrilara, fara discontinuitati fibrilare; -LIP, LCM, LCL, tendoane patelar si cvadricipital, retinacule patelare -cu traiect, dimensiuni si semnal in limite normale; -cartilaje articulare cu grosime pastrata, fara discontinuitati; -fara acumulare fluida intraarticulara notabila; -fara discontinuitati fibrilare la nivelul structurilor musculare surprinse. CONCLUZIE: Leziune gradul II corporeo-cornual posterior MM. Leziune interstitiala LIA. Consultat de un doctor de la Spitalul Floreasca, mi s-a spus ca am o ciupitura de menisc minima si intindere de ligamente. Astazi la control dupa o saptamana mi s-a spus ca sufar de ruptura partiala de LIA, la examenul clinic genunchiul fiind destul de stabil. Ma puteti ajuta cu interpretarea rezultatului RMN.. Pentru partea de menisc am primit o recomandare cu tratament conservator, dar dat fiind faptul ca mi s-a spus ca am rupere partiala LIA sunt speriat sa nu afecteze aceste ligamente si mai mult. Este necesara interventia artroscopica ? Varsta: 30 de ani Inaltime: 179 cm Greutate: 64 kg

Dr Mihai Rascu (2018-12-03 07:32:10)

LIA pare ok din descrierea RMN iar leziunea de menisc are indicatie chirurgicala doar daca provoaca durere.

Adrian (2018-11-29 21:27:38)
Sunt placut surprins sa constat rabdarea de a raspunde a d-lui Rascu. Domnule Doctor, va rog frumos: Masculin, 39 ani, 180, 84 kg, ligamentoplastie genunchi drept acum 20 ani. Anul trecut a aparut o durere la genunchiul drept, presupun ca un urma unei supra solicitari. N-am luat-o in seama, asa ca am continuat suprasolicitarea iar durerea a inceput sa fie puternica cu blocarea genunchiului. Puteam face o flexie doar pana intr-un unghi de 90 grade. Am efectuat un RMN care a aratat: condropatie patelara dreapta grad 2 si leziune menisc anterior extern grad 3. In urma unor exercitii de kinetoterapie facute dupa ce am urmarit niste video despre condropatie, piciorul a parut ca s-a vindecat si totul era in regula. A urmat o noua suprasolicitare si a reaparut durerea. Am trecut pe la 3 ortopezi care mi-au spus ca genunchiul arata bine si sa fac kineto. La indicatia unuia dintre acestia am facut un al 2-lea RMN care indica Condropatie patelara grad 1 - 2 cu hiper presiune externa si leziune menisc anterior extern grad 2. Fac precizarea ca la testele clinice, oricum este indoit piciorul meu si oricata presiune se pune pe el de catre doctorul ortoped, nu ma doare. Cand ma doare acum? Ok, dimineata cand ma trezesc pot sta pe vine aproape fara durere. Seara cand ajung acasa, daca vreau sa ma asez pe vine ma doare sub genunchi inspre partea stanga. Practic nu pot sta pe vine pe genunchiul drept cu toata greutatea. Daca fac un dus fierbinte, pare ca durerea se reduce in flexie. Pentru mine este horror sa constat ca la testul clinic totul pare sa fie ok, RMN-ul arata ce arata, iar eu am o durere inspre partea stanga a genunchiului drept, mai ales sub genunchi atunci cand vreau sa stau pe vine. Sa fie Condropatia patelara sau meniscul? Sa fac infiltratii cu acid hialuronic sau prp? E de artroscopie? Multumesc

Dr Mihai Rascu (2018-11-29 21:27:38)

Multumesc pentru aprecieri.Parerea mea este ca meniscul este responsabil pentru durere.Condropatia patelara de gradul II nu provoaca durere.Va astept la consultatie pentru examinarea clinica a genunchiului.