• Dr. Mihai Rascu
    Dr. Mihai Rascu
    Medic primar Ortopedie -Trautomatologie
  • Dr. Mihai Rascu
    Dr. Mihai Rascu
    Medic primar Ortopedie -Trautomatologie

Intrebari si raspunsuri

Doriti sa intrebati medicul?

Dr Mihai Rascu (2020-04-18 21:02:35)

In prima faza va recomand un tratament de recuperare medicala ( fizio si kinetoterapie) si ulterior daca durerea nu dispare se poate pune problema unei artroscopii de genunchi

Dr Mihai Rascu (2020-04-13 03:43:48)

Daca in acest moment avem o degradare avansata a genunchiului atunci este posibil sa fie nevoie de o protezare a genunchiului dar numai dupa ce in prealabil trebuie verificat sa nu mai existe infectie la genunchi.Va astept la consultatie cu imaginile RMN .

Dr Mihai Rascu (2020-04-09 15:46:41)

Probabil este vorba despre tendinita patelara ( inflamatia tendonului ) si leziuni partiale ligamente colaterale.Va recomand o perioada de repaus de la activitatile sportive precum si un tratament de recuperare

Pavel Marius (2020-04-09 09:14:46)
Buna ziua Domnule Doctor, Am 60 ani, 1,76 inaltime, 80 kg. Din cauza durerii la genunchiul stang, pe data de 24 martie, am facut RMN cu urmatorul rezultat: - Meniscul extern contine un traiect de ruptura oblic la nivelul cornului posterior cu interesarea suprafetei articulare inferioare; - Menisc intern contine un traiect de degenerare gradul II la nivelul cornului posterior; - LIA si LIP fara modificari de semnal interior; - Edem al maduvei osoase la nivelul codilului femural extern; - Retinacul patellar extern si intern cu grosime normala, fara modificari de semnal interior; - Cartilaj hialin cu grosime normala, fara modificari de semnal interior; - Bursa suprapatelara destinsa lichidian lana la 12mm, cu proliferare sinoviala la interior; - Aspect elongat al ligamentului femuro-fibular cu semnal intermediar la insertia femurala; - Ligamente patellar si colateral intern cu grosime normala, fara modificari de semnal la interior; - Tendoanele muschilor gracilis, bicipital si qvadriceps, muschii semimembranos, gastrocnemian, tibial anterior, sartorius, plantaris si capetele lung si scurt ale bicepsului femural au morfologie normale, fara modificari de semnal la interior; - Fara modificari de semnal la nivelul axului vasculat popliteal. Va rog frumos sa-mi spuneti ce optiuni de tratament sunt, este necesara protezare totala de genunchi sau mai sunt si alte posibilitati. Va rog mult sa-mi raspundeti ca in perioada aceasta nu pot merge la concultatie din cauza starii de urgenta. Ce pot face acum pana la consultatie si daca singura optiune este proteza totala. Multumesc mult si sanatate. Cu respect

Dr Mihai Rascu (2020-04-09 09:14:46)

Pe descrierea RMN nu apar modificari semnificative la nivelul cartilajului ceea ce inseamna ca nu luam in calcul protezarea la acest moment,indicatia corecta pare sa fie artroscopia de genunchi pentru rezolvarea problemei meniscale urmata de o perioada de recuperare medicala.

Dr Mihai Rascu (2020-03-07 15:48:04)

Alegerea tratamentului depinde de cat de mare este leziunea de ligament colateral si incrucisat anterior si daca resimtiti instabilitate la nivelul genunchiului.Va astept la consultatie pentru examinarea clinica a genunchiului.

Dr Mihai Rascu (2020-03-01 22:30:45)

Nu este normal sa se intampla treaba asta, cel mai probabil este vorba despre o redoare anterioara de genunchi cu hiperpresiune femuropatelara printr o recuperare medicala deficitara.Recomandarea mea este sa continuati kinetoterapia cel putin cateva luni.

Erdelyi Laszlo (2020-02-10 18:36:25)
Ce sa fac ???? Conform RMN medicul specialist recomanda interventie chirurgicala artroscopie menisc si interventie chirurgicala deschisa eliminare chist Baker. Diagnostic medic specialist RMN : Ligament incrucisat anterior ingrosat, cu modificari difuze de semnal, fara intreruperea continuitatii fibrelor, sugerand modificari degenerative, fara semne de ruptura. Ligament incrucisat posterior, ligamente colaterale, tendon muschi popliteu cu aspect RM in limite normale. Chist-ganglion de aprox. 25/15mm )CC/AP) care mansoneaza treimea medie a ligamentului incrucisat posterior. Menisc intern cu aspect subtiat la nivelul corpului si cornului posterior, mai probabil postmeniscectomie partiala, cu usoare modificari degenerative si extruzia meniscului la nivelul recesului medial. Discreta condromalacie femuro-tibiala interna cu reducerea in inaltime si contur neregulat al cartilajului pe versantul femural intern in treimea medie si anterioara, fara denudarea osului subcondral. Menisc extern fara semne de ruptura sau anomalii semnificative de semnal. Rotula este in usoara subluxatie laterala, cu minima condromalacie patelara, cu reducerea in inaltime a cartilajului si contur neregulat pe versantul lateral, fara certe defecte cartilaginoase. Retinacule patelare, tendoane cvadricipital si patelar fara semne de ruptura. Usoare anomalii de semnal la nivelul ligamentului patelar in vecinatatea insertiei tibiale, fara semne de ruptura. Hidrartroza moderata, mai semnificativa in recesul suprapatelar, cu chist Baker de ~ 56/25mm (diam CC/AP) mai probabil fisurat, cu infiltrarea edematoasa perifasciala si peritendinoasa a muschilor gastrocnemian medial si semimembranos. Fara arii de edem osos sau linii de fractura. Concluzii: Ligament incrucisat anterior cu modificari degenerative, fara semne de ruptura. Chist-ganglion de aprox. 25/15mm )CC/AP) care mansoneaza treimea medie a ligamentului incrucisat posterior. Menisc intern cu aspect subtiat la nivelul corpului si cornului posterior, mai probabil postmeniscectomie partiala, cu usoare modificari degenerative si extruzia meniscului la nivelul recesului medial. Discreta condromalacie femuro-tibiala interna cu reducerea in inaltime si contur neregulat al cartilajului pe versantul femural intern in treimea medie si anterioara, fara denudarea osului subcondral. Rotula este in usoara subluxatie laterala, cu minima condromalacie patelara, cu reducerea in inaltime a cartilajului si contur neregulat pe versantul lateral, fara certe defecte cartilaginoase. Usoare anomalii de semnal la nivelul ligamentului patelar in vecinatatea insertiei tibiale, fara semne de ruptura. Hidrartroza moderata, mai semnificativa in recesul suprapatelar, cu chist Baker de ~ 56/25mm (diam CC/AP) mai probabil fisurat, cu infiltrarea edematoasa perifasciala si peritendinoasa a muschilor gastrocnemian medial si semimembranos.

Dr Mihai Rascu (2020-02-10 18:36:25)

Se poate face in acceasi interventie chirurgicala miniinvaziva - artroscopie si leziunea de menisc si chistul Backer

Dr Mihai Rascu (2019-12-26 10:27:36)

Leziunea de gradul II LIA are indicatie chirurgicala daca se resimte instabilitate la activitatile curente, leziunea de gradul III de menisc are indicatie chirurgicala, dar totul depinde de gradul de artroza.Daca aceasta este avansata are indicatie de proteza totala de genunchi.

Daniel (2019-10-16 06:05:26)
Bună ziua! Am 29 de ani și în urmă cu 10 ani am suferit o fractură de pilon tibial stâng și am fost operat. Prima întrebare pe care i-am adresat-o ortopedului când mi-a dat ghipsul jos a fost dacă voi mai fi capabil să practic sport. A spus că da, dar nu la nivel competitiv cum obișnuiam s-o fac și că ar fi mai bine să nu-o forțez. A mai spus că a fost o fractură destul de urâtă și că la un moment dat o să se instaleze artroza. Nedorind să am parte de alte complicații, am renunțat să mai practic sport (la sport, nu la mișcare). În acești 10 ani de la operație m-am confruntat cu episoade de imobilitate și dureri surde, în special în diminețile de după unele nopți în care lucram ca ospătar, mai pe scurt spus stat mult în picioare. Îmi reveneam repede, țineam piciorul în apă fierbinte după care aplicam un unguent antiinflamator și gata. Nu mai lucrez în alimentație publică de 3 ani și de atunci nu am mai avut probleme cu glezna, nici măcar când era nor afară. Însă acum 2 zile, când eram la servici (menționez că lucrez în ture de 24 care nu implică statul excesiv în picioare) m-am așezat pe scaun să mănânc și practic mi s-a blocat glezna, nu puteam decât să mișc degetele. Nu am mai putut să calc cu piciorul stâng sub nici o formă și am avut dureri pulsative dar nu de os. Aș vrea să știu dacă cu ce m-am confruntat este sinovită sau gută, sau dacă este posibil să se întâmple din nou.

Dr Mihai Rascu (2019-10-16 06:05:26)

Este posibil sa fie vorba despre o artroza tibiotalara.Va recomand sa efectuati un RMN de glezna .