• Dr. Mihai Rascu
    Dr. Mihai Rascu
    Medic primar Ortopedie -Trautomatologie
  • Dr. Mihai Rascu
    Dr. Mihai Rascu
    Medic primar Ortopedie -Trautomatologie

Intrebari si raspunsuri

Doriti sa intrebati medicul?

Marina (2017-06-01 16:09:52)
Am lecturat toate cazurile descrise aici si apreciez seriozitatea si profesionalismul cu care ati rasuns. Din acest motiv indraznesc sa va cer parerea si in cazul meu. Am 49 de ani, 168cm si 65kg, n-am suferit nicio trauma sau accident la nivelul genunchilor si cu toate acestea acum aproximativ 5 luni au aparut dureri serioase la mers, la nivelul genunchiului stang, partea interioara. In 24.02.2017 am facut un RMN cu urmatoarele concluzii: -Fasciculatii liniare lezionale bimeniscale fara interesarea suprafetelor articulare -Leziuni liniare LIA si la nivel colateral intern. -Extins edem subcortical femural condil intern si supraincizar.Leziuni liniare si edem la nivelul retinaculului patelar intern.Edem in partile moi periarticulare. -Mic epansament lichidian intraarticular. Chist milimetric la nivel subcortical cefalo-cervical fibular. M-am prezentat la medicul ortoped si am primit tratament cu Arcoxia si Fleximobil si repaus pt 45 de zile. Situatia s-a imbunatatit semnificativ, au disparut durerile si mi-am putut reluat activitatea. La 10 saptamani de la primul RMN, am refacut investigatia si concluziile acestuia sunt: -Ruptura Crues II corn posterior menisc intern -Edem osos difuz, condili femurali si in mai mica masura platou tibial intern. -La nivelul spatiului popliteu (adiacent insertiei tendonului muschiului gastrocnemian medial), se vizualizeaza o voluminoasa formatiune polilobulata si cu fine septe in interior, cu semnal fluid si fara priza de contrast. -Formatiunea mentionata are diametre de 43mm cranio-caudal/24mm antero-posterior/26mm transversal.-posibil ganglion cyst La doua saptamani de la acest ultim RMN si consultul la ortoped au aparut dureri severe la mers in partea exterioara a genunchiului, usoara umflare a intregii articulatii, primul pas e un chin, am tendinta sa nu mai indoi deloc genunchiul pt a evita durerea. Urmeaza sa ma prezint din nou la ortoped, insa as aprecia parerea dumneavostra. E acea formatiune un chist Baker sau e altceva? Ati recomanda o interventie chirurgicala asupra acestei formatiuni? Va multumesc anticipat si astept cu mare interes parerea dumneavoastra.

Dr Mihai Rascu (2017-06-01 16:09:52)

Da pare sa fie un chist Baker si daca nu raspunde la tratament antinflamator( pastile,fizioterapie, infiltratie intrachistica cu cortizon) atunci se impune excizia lui.

Gabrina (2017-05-28 21:37:35)
Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in problema mea. Examinarea IRM nativa a genunchiului stang evidentiaza: -leziuni orizontale in hipersemnal PD FS la nivelul ambelor coarne compartiment extern dar si corn anterior compartiment intern, fara atingere de suprafete articulare (leziuni grad II). -leziune discret oblica in hipersemnal PD FS la nivelul CPMI ce intereseaza suprafata articulara inferioara, aspect sugestiv pentru leziune grad III. -LIA, LIP, LCL intinse, cu aspect fiziologic. -modificari edematoase la nivelul partilor moi adiacente retinaculului si ligamentului colateral medial, fara modificari de semnal la nivelul fibrelor acestora (leziuni grad I) dar si in grasimea posterioara femurului distal; chist de 13mm situat anterior de muschiul semimembranos. -cartilaj articular retropatelar pastrat. -mici arii de edem intraspongios femurotibial predominant extern. -lichid supra/retropatelar, anterior de LIA dar si posterior de LIP, de CFL. -chist Baker de 50/17mm in plan sagital. Concluzii Leziune grad III CPMI. Leziuni grad I retinacul medial si LCI. Chist Baker. Bursita supra/retropatelara. S-a intervenit artroscopic la genunchiul stang pe data de 27 martie anul acesta, menisectomie partiala cu un diagnostic de SINOVITA CRONICA NESPECIFICA. S-a efectuat si o analiza a sinovialei, in urma biopsiei lichidului sinovial la genunchiul stang au reiesit urmatoarele: Diagnostic histopatologic: sinovita cronica nespecifica Descriere macroscopica: -2 piese albicioase elastice de 7x4mm si 8x3mm -multiple fragmente albicioase elastice filiforme, aproximativ 2ml Descrierea microscopica: -tesut conjunctiv ce prezinta hiperplazia si hipertrofia celulelor sinoviale cu formare de proiectii viloase fara prezenta de celule multunucleate printre sinoviocite, subiacent cu infiltrat inflamator cronic limfocitar cu dispozitie in aglomerari limfoide fara formare de centri germinali proeminenti in special spre suprafata.In tesutul conjunctiv se observa un oarecare grad de fibroza. Sunt in continuare ingrijorata pentru ca genunchiul inca este umflat deasupra rotulei.Ce inseamna aceasta sinovitav cronica? Cat va persista?

Dr Mihai Rascu (2017-05-28 21:37:35)

In mod normal sinovita ar trebui sa regreseze intr o perioada de aprox 1 an.Va recomand recuperare medicala, inot,bicicleta.

Olivian (2017-05-22 14:59:29)
Buna ziua, Am 32 de ani si, in urma unei cazaturi, genunchiul stang mi s-a rasucit brusc, am auzit o pocnitura si spre seara a inceput sa ma doara foarte rau si nu mai puteam urca scarile. Genunchiul nu s-a umflat deloc. In seara respectiva am folosit anti inflamator iar a 2-a zi de dimineata nu m-a mai durut asa de rau. Simt durere doar cand fac cate o miscare de rasucire a genunchiului. Cateodata imi amorteste cand tin piciorul intins mai mult timp. Dupa 2 luni am facut RMN iar rezultatul este urmatorul: REZULTAT: Evaluarea IRM nativa a genunchiului stang in secventele T1 sagital, T1 tirm coronal, PD FS sagital si T2 fl2d fs axial, evidentiaza: Cartilajele de crestere sunt „ inchise ”, iar structurile osoase examinate nu au modificari de semnal sau morfologice, sunt in pozitie anatomica normala. Cartilajele articulare femuro-tibiale si femuro-patellare au aspect IRM normal. LIA este usor hipertrofiat in jumatatea inferioara, are modificari difuze de hipersemnal si aspect „desitat” al insertiei tibiale. LIP are aspect IRM normal. Mici acumulari fluide periligamentare. Meniscul intern si cel extern au aspect IRM in limite normale. Usoara hipertrofiere distala a tendonului muschiului semimembranos mici modificari de hipersemnal la nivelul insertiei. Ligamentele colaterale au aspect IRM normal. Patella este in pozitie normala. Tendonul patellar si cel cvadricipital au aspect IRM normal. Minime acumulari fluide retropatellare. Microadenopatie in fosa poplitee de 8 mm in asul scurt. CONCLUZII: Leziune LIA si de tendon al muchiului semimembranos. In acest caz, cum ma indrumati sa procedez? Multumesc tare mult!

Dr Mihai Rascu (2017-05-22 14:59:29)

Daca exista instabilitate si la examinarea clinica, atunci este recomandata ligamentoplastia LIA.Va astept la consultatie impreuna cu RMN ul.

Anca (2017-05-18 06:12:42)
Buna ziua, domnule doctor Baiatul meu -20 ani - s-a lovit la baschet la genunchiul stang, a simtit ca ii fuge genunchiul. Am fost la spitalul Floreasca si i-a pus diagnosticul de entorsa genunchi stang cu suspiciuni leziuni ligamente si i-a pus piciorul intr-o atela gipsata 2 saptamini.Ca medicatie a luat Arcoxia 7 zile si Midocalm 10 zile.A stat cu piciorul ridicat si cu gheata. Acum este cu o orteza fixa la genunchi si a facut RMN.Mentionez ca nu face sport de performanta si in momentul de fata cand merge cu orteza si cu carja nu are dureri. Va rog mult daca imi puteti spune parerea dumneavoastra in functie de rezultatul RMN si anume: - structuri meniscale fara leziuni vizibile - LIA cu hipersemnal intens T1 si STIR in 1/3 inferioara,nevizualizabil in 2/3 superioare,culcat pe spinele tibiale,cu edem local,cu subluxatie tibiala anterioara gr. III ( 15 mm), cu unghi LIP sub limita de 105*( 100*) - aspect de leziune gr. III LIA - LCM cu hipersemnal in 1/3 superioara , cu intrerupere partiala de traiect si dezorganizare structurii fibrilare, cu lama de lichid in lungul traseului , cu aspect de leziune gr. II LCM - contuzie osteocondrala severa si edem osos moderat-intens cu infundare de corticala la nivelul condilului femural lateral si edem osos slab in 1/3 posterioara a condilului tibial lateral cu aspect de Kissing contusion - condromalacie patelara gr. II - Chist popliteu Baker cu dimensiuni aprox.7/15/57mm - cantitate mare de lichid in bursa suprapatelara FARA ALTE MODIFICARI PATOLOGICE VIZIBILE LA NIVELUL ARTICULATIEI INVESTIGATE. Va rog sa-mi spuneti parerea dumneavoastra, daca este nevoie neaparat de operatie sau se poate remedia cu recuperare medicala. Va multumesc pentru timpul acordat si va urez multa sanatate.

Dr Mihai Rascu (2017-05-18 06:12:42)

Este o ruptura completa de ligament incrucisat anterior si este nevoie de interventie chirurgicala -ligamentoplastie.Va astept la consultatie impreuna cu RMN ul.

Popescu Maria-Luiza (2017-05-16 21:49:02)
Buna seara,am 53 de ani si v-as ruga sa ma ajutati cu interpretarea unui RMN facut la doua zile de la cazatura,cand era mult lichid in articulatia genuchiului stang: translatie tibiala anterioara,traiect de fisura CTL regiune posterioara,ruptura recenta LIA,ruptura partiala LCM,leziune gradul I LCL,leziune gradul I ligament menisco-femural lateral,dezinsertia ligamentului menisco-femural medial,sindrom Ostgood schlatter,leziune grad I corn posterior MM,displazie trohleala tip A Chist BaKer,hidrartroza in cantitate mare.Am trei saptamani de la cazatura,port orteza cu inclinare la 30 de grade,mi s-a recomandat sa port aceasata orteza cu inclinarea la 30 de grade timp de sase saptamani,dupa care sa repet RMN-ul.Mentionez ca la acest genunchi am avut la varsta de 10 ani o alta cazatura,cand in timpul unui antrenament la gimnastica, am fost impinsa de la barna,din pozitia stand pe maini si am cazut departe de saltelele de langa barna,direct pe podea. Mentionez ca am aflat abia acum ca am avut LCL rupt demult (la varsta de 10 ani,la acel accident)si am trait fara sa stiu acest lucru. D-na dr de la RMN a spus ca a fost foarte greu sa interpreteze RMN-ul,intrucat a fost facut la doar doua zile de la cazatura si fiind mult lichid nu s-a vazut prea bine,fiind nevoie sa compare sute de imagini. Ce parere aveti?Sunt sanse sa nu fie grav si la urmatorul RMN,la sase saptamani de la cazatura, sa apara altceva decat s-a presupus initial? Va multumesc mult!

Dr Mihai Rascu (2017-05-16 21:49:02)

Pare o leziune completa de ligament incrucisat anterior dar uneori apar imagini eronate datorate acumularii lichidiene din genunchi.Astept sa mi spuneti care este rezultatul la urmatorul RMN.Pana atunci incepeti recuperarea medicala.