1. Care sunt cele mai frecvente accidentari in gimnastica?
- leziune labrala superioara si anteroposterioara la nivelul umarului,
- luxatia de cot,
- entorsa de pumn,
- cele mai frecvente zone afectate de la nivelul membrului inferior sunt cele de la nivelul genunchilor si gleznelor, aceste leziuni apar ca urmare a aterizarilor si includ : leziune de ligament incrucisat anterior si de menisc,ruptura tendonului achilean.
- traumatisme la nivelul coloanei lombare.
a. leziunile labrale apar in timpul exercitiilor de gimnastica dar specialistii la bara si inele sunt cei mai expusi. Se caracterizeaza prin aparitia unei dureri care in timp se amelioreaza dar pot sa reapara la reluarea sportului. RMN-ul este foarte util in diagnosticarea acestei afectiuni.
b. entorsele de pumn. In gimnastica incheietura mainii este supusa unor forte care pot depasi dublul greutatii corporeale. Primul pas in tratamentul inflamatiei pumnului este scaderea volumului de antrenament al sportivului , tratament antiinflamator si participarea la antrenamente care nu suprasolicita pumnul timp de 6 saptamni. Daca durerea persista se poate folosi o orteza pentru imobilizarea temporara.
c. leziunea de ligament incrucisat anterior apare ca urmare a unei aterizari scurte a gimnastului sau a unei rotatii excesive. Un zgomot ca o pocnitura poate fi auzit sau simtit urmat de umflarea genunchiului in urmatoarele ore. Rmn-ul pe langa examinarea clinica este utilizat pentru a confirma leziunea. Ca si in cazul altor sporturi se recomanda interventia chirurgicala pentru revenirea mai rapida in competitii.
d. leziunea tendonului achilean la nivelul insertiei calcaneene, la gimnasti este foarte frecventa datorita stresului repetitiv in urma aterizarilor sau sariturilor. Initial apare o durere la nivelul tendonului achilean care creste in intensitate pe masura repetitiei aterizarilor si sariturilor.
Tratamentul initial este cel de recuperare si consta in proceduri de fizioterapie si exercitii de stretching. In cazul unor simptome mai grave se poate imobiliza glezna in orteza pentru 7 -10 zile.
e. leziuni ale gleznei si piciorului sunt foarte frecvente in gimnastica. Traumatismele acute cele mai frecvente sunt entorsele de glezna care pot imbraca forme diverse de la cele usoare pana la entorse grave. Umflarea, vanataile si durerea la nivelul osului sunt semne ale unei leziuni mai grave si anume fractura. Entorsele usoare se manifesta cu o durere mai mica si de obicei intr-o parte a articulatiei ( mai frecvent in partea externa). In cazul acestora intoarcerea in competitie se poate face dupa o saptamana.
f. traumatismele coloanei lombare. Cauza durerii de coloana lombara poate fi : contractura musculara, intindere ligamentara, fractura sau probleme discale. Durerile de coloana lombara se accentueaza o data cu miscarea, in special la miscarea de extensie.
Durerile lombare aparute din cauza contracturilor musculare sau intinderilor ligamentare raspund bine la repaus si recuperare medicala. Daca durerea de spate persista atunci examinarea clinica trebuie completata cu o investigatie imagistica – RMN.
2. Cum pot fi prevenite traumatismele in gimnastica?
- Multe dintre accidentarile gimnastilor pot fi prevenite prin programe de antrenament specializate, utilizand echipament adecvat precum : orteze de sustinere pentru glezna, aparatori pentru incheietura mainii.
- Nu trebuie sustinut antrenamentul atunci cand apare durerea,
- Trebuie asigurate masuri de prim ajutor la toate competitiile,
- Verificarea echipamentelor sa fie in stare buna, pardoseli captusite, covoare securizate sub fiecare aparat, hamuri de siguranta pentru invatarea miscarilor dificile.
- Exercitiile noi de gimnastica se executa numai in prezenta antrenorului.
- Respectarea exercitiilor de incalzire cum ar fi sarituri si alergari pe loc inainte de a incepe antrenamentul.
Cea mai specifica afectiune in gimnastica este Pumnul Gimnastului.
Gimnastica este un sport unic prin faptul ca sportivii petrec mult timp pe maini. In timpul exercitiilor,sportivul este obligat sa si lase toata greutatea pe maini si brate.
3. Ce este Pumnul Gimnastului?
Termenul de Pumnul Gimnastului este folosit pentru a descrie o varietate de traumatisme prin suprasolicitare aparute la gimnastii adolescenti si reprezinta o combinatie de leziuni ale osului si ligamentelor la nivelul pumnului. Pumnul Gimnastului apare ca rezultat al fortelor repetitive de compresie la nivelul pumnului ,ca urmare a miscarilor de sustinere a greutatii corpului. Poate fi considerata ca si o fractura de stres al radiusului distal la nivelul cartilajului de crestere.
4. Care sunt factorii de risc pentru Pumnul Gimnastului?
- echipament inadecvat,
- tehnica de executare a exercitiilor incorecta,
- existenta unor leziuni anterioare,
- intarziere in maturizarea scheletala,
- cresteri bruste in inaltime,
- cresteri bruste a intensitatii antrenamentelor,
- un numar mare de traumatisme de impact.
5. Care sunt miscarile gimnastilor care cresc suprasolicitarea la nivelul pumnului :
- arcuirea,
- aterizarea pe maini in proba de de la sol,
- sustinerea pe maini la proba de la bara,
- exercitiile de la proba de cal. In timpul acestor exercitii pumnul poate sustine o greutate de 16 ori mai mare decat greutatea sportivului.
6. Care sunt simptomele din Pumnul Gimnastului?
- durere cu debut treptat,
- agravarea durerii in timpul activitatilor cu sustinerea greutatii corpului, cu pumnul in extensie,
- umflarea articulatiei pumnului,
- durere la nivelul pumnului la miscarea de extensie,
- scaderea fortei la nivelul mainii.
7. Care este tratamentul in cazul Pumnului Gimnastului?
Tratamentul in Pumnul Gimnastului consta in modificarea activitatilor de sustinere a greutatii corpului pe maini. Uneori se pot folosi orteze pentru articulatia pumnului precum si medicamente antiinflamatorii si aplicatii locale reci.
Foarte importanta este kinetoterapia care se focuseaza pe intarirea articulatiei pumnului, antebratului si bratului. Gimnastii nu vor relua activitatile cu sprijin pe maini decat dupa disparitia completa a durerii.
In cazul in care tratamentul conservator nu este eficent atunci se poate intervenii chirurgical.
Exista un risc foarte mare ca durerea sa reapara la reluarea activitatii sportive.