Introducere
Artroscopia este o procedura chirurgicala utilizata de chirurgii ortopezi pentru a vizualiza, diagnostica si trata problemele din interiorul unei articulatii. Intr-o examinare artroscopica, medicul face o incizie mica in pielii pacientului si introduce un instrument de marimea unui creion care contine un mic sistem de lentile si de iluminare pentru a mari si ilumina structurile din interiorul articulatiei. Artroscopia este acum utilizata pentru a evalua si trata probleme ortopedice in mai multe articulatii diferite ale corpului. Articulatia gleznei este una dintre cele mai comune articulatii in care artroscopia este folosita pentru a evalua si trata anumite problemele.
Urmatorul ghid va ajuta sa intelegeti despre:
- Ce parti ale gleznei sunt tratate in timpul artroscopiei de glezna
- Ce tipuri de interventii sunt tratate prin artroscopia de glezna
- La ce sa se astepte pacientul inainte si dupa artroscopia de glezna
Anatomie
Ce parti ale gleznei sunt implicate?
Articulatia gleznei este formata din conexiunea a trei oase. Osul gleznei poarta numele de talus; fata superioara a talusului se potriveste intr-un locas format din capetele inferioare ale tibiei si fibulei (osul subtire al gambei); fata inferioara a talusului sta pe osul calcaiului numit calcaneu. Talusul functionaza ca o balama in locasul sau pentru a permite piciorului sa se miste in sus (dorsiflexie) si in jos (flexie plantara).
Ligamentele sunt tesuturi moi care leaga oasele intre ele. Acestea sunt asemanatoare tendoanelor, doar ca acestea din urma unesc muschii de oase. Trei ligamente realizeaza ligamentul lateral complex, pe partea laterala a gleznei, la distanta cea mai mare fata de cealalta glezna (lateral inseamna mai departe decat centrul corpului). Acestea includ ligamentul talofibular anterior, ligamentul calcaneofibular si ligamentul talofibular posterior. Un ligament gros, numit ligamentul deltoid sustine glezna medial (pe fata cea mai apropiata de cealalta glezna).
Ligamentele care inconjoara glezna ajuta la formarea capsulei articulare. O capsula articulara este un sac impermeabil care se formeaza in jurul oricarei articulatii. Este formata din ligamentele din jurul articulatiei si din tesutul moale aflat intre ligamentele, care umple spatiile lasate de acestea si formeaza un sac.
In cazul in care capsula articulara este umpluta cu ser fiziologic steril si este umflata, chirurgul poate insera artroscopul in acest buzunar, pentru a vedea in interiorul articulatiei. Chirurgul poate vedea structurile care sunt in interiorul articulatiei gleznei, inclusiv suprafetele articulare ale tibiei , fibulei si talusului precum si tesutul sinovial.
Argumente
Artroscopia de glezna a fost utilizata initial pentru a privi in interiorul gleznei si a stabili un diagnostic. Astazi, artroscopia de glezna este utilizata pentru a efectua o gama larga de proceduri chirurgicale, inclusiv pentru a confirma un diagnostic, pentru eliminarea de osteofite, eliminarea excesului de tesut sinovial inflamat, vizualizarea unor fracturi ale suprafetei articulare, etc.
Scopul chirurgului este de a repara sau imbuntati problema dumneavoastra prin efectuarea unei proceduri chirurgicale adecvate; artroscopul este un instrument care imbunatateste abilitatea chirurgului de a efectua aceasta procedura. Imaginea artroscopului este amplificata si permite chirurgului vizibilitate buna si clara. Artroscopul permite chirurgului vizualizarea si efectuarea interventiei chirurgicale prin incizii mai mici.
Pregatirea – Ce trebuie sa stiti inainte de operatie?
Pacientul impreuna cu chirurgul ortoped se vor decide pentru acest tip de interventie chirurgicala. Pacientul trebuie sa inteleaga cat mai mult despre aceasta procedura. Daca pacientul are nelamuriri si intrebari, trebuie sa se asigure ca aduna toate informatiile de la medicul acestuia.
Odata ce s-a luat decizia pentru aceasta interventie chirugicala, vor trebui luate si alte masuri precum un examen fizic complet.
Deasemenea, pacientul va avea nevoie de un medic teraput pentru recuperarea de dupa operatie. Unul din scopurile acestei vizite preoperatorii este de a intocmi o baza de informatii legate de nivelul de durere actual, capacitatea de a efectua activitati fizice normale, miscari si nu in ultimul rand informatii legate de stabilitatea gleznei.
Un al doilea scop al vizitei preoperatorii este de a vă pregati pentru operatie. Terapeutul va invata pacientul cum sa mearga in siguranta folosind carje sau baston. Deasemenea, pacientul va invata unele exercitii pe care le va folosi in timpul recuperarii dupa operatie.
In ziua in care se va efectua interventia chirurgicala, pacientul va fi chemat probabil de dimineata la spital sau clinica ortopedica si va fi rugat sa nu manance si sa nu bea nimic dupa miezul noptii, in noaptea premergatoare operatiei.
Procedura chirurgicala – Ce se intampla in timpul artroscopiei de glezna?
Inainte de operatie va fi efectuata o anestezie generala sau anestezie spinala / regionala. Articulatia gleznei este foarte stransa, cu putin spatiu intre tibie si talus. Prin punerea unei tractiuni, chirurgul este capabil de a mari acest spatiu si a permite artroscopului patrunderea in articulatie.Capatul artroscopului va fi miscat in acest spatiu pentru a vizualiza toata articulatia. In cele din urma, campuri sterile sunt puse peste picior pentru a crea un mediu steril chirurgului atunci cand opereaza. Exista o multime de echipamente care inconjoara masa de operatie, inclusiv monitorul de inalta perfomanta, aparat foto, surse de lumina si instrumente chirurgicale.
Chirurgul incepe operatia prin doua sau trei incizii mici in glezna, numite portaluri (SF-uri J ). Prin aceste portaluri sunt introduse instrumentele artroscopice si chirurgicale in interiorul gleznei. Se acorda mare atentie protejarii nervilor din jur si vaselor de sange. Un tub de plastic sau de metal mic (canula) va fi introdus prin unul dintre portaluri pentru umflarea gleznei cu ser fiziologic steril.
Artroscopul este un instrument de marimea unui creion care contine un mic sistem de lentile si de iluminare pentru a mari si ilumina structurile din interiorul articulatiei. Lumina este transmisa prin fibra optica catre capatul artroscopului introdus in articulatie. Prin atasarea artroscopului la o camera video miniaturala, medicul are posibilitatea de a examina prin aceasta incizie foarte mica, in detaliu si in intregime, interiorul articulatiei – spre deosebire de incizia mare folosita in chirurgia clasica. Camera video miniaturala atasata artroscopului afiseaza imaginile din articulatie marite de aproximativ 12 ori pe un monitor de inalta definitie, care permite medicului sa examineze, sa testeze si sa trateze toate structurile din interiorul articulatiei gleznei.
De-a lungul anilor, de la inventarea artroscopiei, numeroase instrumente chirurgicale au fost dezvoltate pentru a efectua diferite tipuri de interventii chirurgicale cu ajutorul artroscopului si pentru a vedea ce se intampla in timp ce instrumentele sunt utilizate. Astazi, mai multe proceduri chirurgicale se realizeaza prin incizii de mici dimensiuni. Proceduri chirurgicale mai extinse pot necesita incizii mari. Chirurgul poate decide mai departe daca este nevoie si / sau de o operatie traditionala de tip deschis. In cazul in care acest lucru a fost discutat inainte de operatie, atunci operatia poate fi facuta imediat, daca nu, procedura artroscopica va fi incheiata si o operatie traditionala de tip deschis va fi planificata mai tarziu. Chirurgul va discuta toate detaliile ce au fost descoperite in timpul artroscopiei si ce trebuie facut mai departe.
Odata ce interventia chirurgicala este finalizata, portalurile artroscopice si inciziile chirurgicale vor fi inchise cu suturi sau capse chirurgicale. Exista posibilitatea ca pacientului sa i se aplice bandaje sterile de dimensiuni mari si sa i se puna atela de la genunchi pana la degetele de la picioare. Atela si bandajul sunt folosite pentru a imobiliza si pentru proteja glezna. In cazul in care chirurgul considera ca pacientul nu are nevoie de un bandaj voluminos si atela, atunci articulatia ar putea fi pusa intr-un ciorap de compresie. Un bandaj compresiv (sau ciorapi) reduce edemul si ajuta la prevenirea trombozrlot venoase.
Complicatiile
Ca in toate interventiile chirurgicale majore, pot aparea complicatii in timpul artroscopiei de glezna. Acest articol nu ofera o lista completa a posibilelor complicatii, dar scoate in evidenta unele dintre cele mai frecvente probleme. Unele dintre cele mai frecvente complicatii dupa artroscopia de glezna sunt:
- complicatiile anesteziei
- tromboflebita
- infectie
- defectarea echipamentelor
- recuperare lenta
Complicatiile anesteziei
Cele mai multe proceduri chirurgicale solicita un anumit tip de anestezie . Un numar foarte mic de pacienti au probleme cu anestezia. Aceste probleme pot fi reactii la medicamentele folosite, probleme legate de alte complicatii medicale si probleme din cauza anesteziei. Asigurati-va ca discutati toate riscurile ce pot aparea in timpul anesteziei cu medicul anestezist.
Tromboflebita (cheaguri de sange)
Tromboflebita, uneori numita tromboza venoasa profunda (TVP), poate aparea dupa orice operatie, dar este mult mai probabil sa apara dupa o interventie chirurgicala la sold, pelvis, sau genunchi. TVP apare atunci cand se formeaza cheaguri de sange in venele mari ale piciorului. Acest lucru poate duce la umflarea piciorului, incalzirea acestuia si devine dureros la atingere . Daca cheagurile de sange din vene se sparg, ele pot migra la plamani, unde se depun in capilare si taia alimentarea cu sange la o parte din plaman. Aceasta se numeste embolie pulmonară. Majoritatea chirurgilor iau foarte in serios TVP-ul. Exista mai multe moduri de a reduce riscul de TVP, dar, probabil, cel mai eficient este mobilizarea cat mai rapida a pacientului dupa interventia chirurgicala. Doua alte masuri de prevenire sunt:
- ciorapi de compresie pentru a mentine sangele in picioare in miscare
- medicamente care subtiaza sangele si previn formarea cheagurilor (anticuagulante)
Infectia
In urma artroscopiei de glezna, este posibil sa apara o infectie postoperatorie . Acest lucru este foarte putin frecvent si se intampla in mai putin de 1 % din cazuri. Posibil ca pacientul sa aibe dureri, edem, febra si roseata sau disconfort de la incizii. Pacientul trebuie sa informeze imediat chirurgul despre toate simptomele aparute.
Infectiile sunt de doua tipuri: superficiale sau profunde. O infectie superficiala poate aparea pe pielea din jurul inciziilor sau portalurilor. O infectie superficiala nu se extinde in articulatie si poate fi, de obicei tratata cu antibiotice. In cazul in care articulatia gleznei se infecteaza, aceasta este o complicatie grava si va fi nevoie de antibiotice si, eventual, o alta procedura chirurgicala pentru a drena infectia.
Defectarea echipamentelor / instrumentelor
Multe dintre instrumentele folosite de catre chirurg pentru efectuarea artroscopiei de glezna, sunt mici si fragile. Aceste instrumente pot fi rupte rezultand plutirea unei bucati in interiorul articulatiei. Piesa rupta este de obicei usor de localizat si indepartat, dar acest lucru poate duce la o durata mai lunga a interventiei chirurgicale decat a fost planificata initial. Nu exista, de obicei, nici o deteriorare a articulatiei datorita ruperii instrumentarului.
Recuperare lenta
Nu toti pacientii se pot intoarce la activitatile de rutina, repede, dupa artroscopia de glezna. . Artroscopul permite medicilor sa faca chirurgie reconstructiva in interiorul articulatiei gleznei fara a face incizii mari. Cat de repede se recupereaza glezna dupa artroscopie, depinde de tipul leziunii de glezna. Probleme simple care au nevoie de proceduri simple utilizand artroscopul, se recupereaza, in general, mai bine si mai repede. Pacientii cu leziuni extinse la cartilajul articular in glezna au tendinta de a necesita proceduri chirurgicale mai complexe si extinse. Aceste reconstituiri mai extinse pot necesita mai mult timp de vindecare si au o recuperare mai lenta. Ar trebui sa discutati acest lucru cu medicul dumneavoastra si sa va asigurati ca aveti asteptari realiste dupa o interventie chirurgicala de glezna artroscopica.
Dupa operatie – Ce se intampla dupa artroscopia de glezna?
Artroscopia de glezna se face de obicei in blocul operatoe, pacientii fiind externati la 24 ore dupa interventia chirurgicala. Reconstituiri mai complexe, care necesita incizii mari si interventii chirurgicale mai complexe pot necesita o scurta sedere in spital pentru a controla mai bine durerea si pentru a urmari cu atentie evolutia. Puteti incepe, de asemenea, kinetoterapie in timp ce sunteti spitalizat.
Portalurile sunt acoperite cu benzi chirurgicale, inciziile mai mari pot fi reparate, fie cu capse sau suturi chirurgicale. Carjele sunt utilizate in mod obisnuit dupa artroscopia de glezna. Ele pot fi necesare numai pentru una sau doua zile dupa proceduri simple.
Urmati indicatiile chirurgului despre cat de mult puteti sa va lasati greutatea pe piciorul operat in timpul mersului. Evitati efortul prea mare. Ati putea fi instruiti sa aplicati gheata pe glezna si sa mentineti piciorul ridicat.
Recuperarea – Cum se face recuperarea?
Recuperarea pacientului depinde de tipul de interventie chirurgicala folosita. Oficial, nu aveti nevoie de kinetoterapie dupa interventii simple.
Multi chirurgi indruma pacientii catre kinetoterapie dupa orice tip de artroscopie de glezna. In general vorbind, interventiile chirurgicale mai complexe implica o recuperare mai lunga. Primele cateva sedinte de kinetoterapie sunt concepute pentru a ajuta la controlul durerii si edemului secundar operatiei.
Amintiti-va, doar pentru ca aveti incizii mici pe exterior, poate exista o vindecare de lunga durata a tesutului pe interiorul articulatiei gleznei. Daca ati suferit interventii chirurgicale reconstructive majore, trebuie sa va asteptati la o recuperare completa dupa mai multe luni. Scopul terapeutului este de a va ajuta sa pastrati durerea sub control si de a imbunatati miscarile si stabilitatea gleznei.