In cadrul interviului acordat hotnews-ului Medlive.ro, Dr. Rascu a vorbit despre artroscopie, o procedura chirurgicala minim invaziva, prin intermediul careia se poate diagnostica si trata problemele din interiorul unei articulatii.
Dr. Mihai Rascu afirma ca, la nivelul genunchiului se pot rezolva artroscopic: leziunile de menisc, leziunile de cartilaj si leziunile de ligamente. Totodata, pregatirea pentru interventie se face prin calmarea momentului dureros, atat prin diverse metode de imobilizare, cat si prin medicatie. Aceasta interventie necesita doar o zi de spitalizare, recuperarea fiind una rapida in general.
Artroscopia este recomandata pentru diagnosticul si tratamentul afectiunilor umarului, ale genunchilor, ale gleznei, cat si a pumului. In schimb, conform Dr-ului Rascu, aceasta interventie nu se recomanda pentru articulatiile foarte mici, cum ar fi articulatiile degetelor, atat de la maini, cat si de la picioare.
Aceasta interventie se poate efectua la orice varsta, fiind mai ales benefice pentru persoanele in varsta, intrucat timpul de interventie este scurt, iar problemele anestezice sunt reduse.
Se poate stabili daca este nevoie de artroscopie, printr-o examinare clinica, prin care se poate stabili un diagnostic prezumtiv, la care uneori este nevoie si de asocierea unei investigatii imagistice cum ar fi RMN-ul.
Media duratei de interventie variaza in functie de leziune, astfel pentru o leziune de menisc aceasta este de 40 de minute, iar pentru o leziune de ligamente aceasta poate ajunge pana la o ora si jumatate. In principiu, anestezia folosita este una generala, deoarece asigura un confort mai mare pacientului. Insa se mai pot folosi si urmatoarele: rahianestezia in coloana, anestezia facuta la nivelul nervului sau anestezia la nivelul coapsei in cazul genunchiului. Prin urmare, se poate efectua o anestezie generala, spinala sau locala in functie de articulatia operata.
Cele mai frecvente leziuni rezolvate prin artroscopie sunt leziunile de menisc, leziunile de ligamente incrucisate si leziunile de cartilaj.
Avantajul acestui tip de procedura chirurgicala consta in efectuarea inauntrul articulatiei a acestor procedee, cu incizii la piele minime, fara a deschide larg articulatia, ceea ce are ca rezultat imediat o recuperare rapida.
Lasă un răspuns