,

Care sunt efectele ce pot apărea după protezarea totală de genunchi?

Operația de protezare totală a genunchiului este o procedură chirurgicală de înlocuire a articulației genunchiului, cu un implant artificial. Scopul acestei proceduri este de a ameliora durerea, de a îmbunătăți funcția articulației și de a spori mobilitatea piciorului. Înlocuirea totală a genunchiului este deseori efectuată la persoanele care suferă de osteoartrită severă, artrită reumatoidă sau alte afecțiuni ale genunchiului care provoacă durere și invaliditate.

Este important ca, înainte de orice, pacienții să înțeleagă posibilele complicații ale procedurii, astfel încât să poată lua o decizie informată cu privire la opțiunile de tratament existente și să ia măsuri pentru a minimiza riscurile.

Considerații preoperatorii

Înainte de a suferi o asemenea intervenție, pacienții trebuie să fie supuși unei evaluări medicale amănunțite pentru a li se determina starea generală de sănătate și pentru a se hotărî dacă operația este sau nu posibilă. Această evaluare poate include o examinare fizică, teste imagistice și teste de laborator, toate efectuate în clinica la care apelați pentru o primă consultație.

Fumatul și consumul de alcool pot crește riscul de complicații după implantarea protezei de genunchiului, astfel încât înainte de procedură este recomandată limitarea acestora. În plus, menținerea unei greutăți echilibrate poate reduce riscul de complicații și poate îmbunătăți rezultatul procedurii.

Riscuri chirurgicale

Operația de protezare este o procedură chirurgicală complexă care implică mai multe riscuri, de la cele legate de anestezie, la cele ce țin de formarea de cheaguri de sânge și infecții. Riscurile anesteziei pot include reacții alergice, dificultăți de respirație și modificări ale tensiunii arteriale. După procedură se pot forma cheaguri de sânge în picioare sau plămâni, iar tromboza venoasă profundă apare, de asemenea, foarte frecvent. Infecția poate apărea în zona în care a fost efectuată intervenția chirurgicală sau în fluxul sanguin și poate chiar să vă pună viața în pericol.

Complicații întârziate

Mai multe complicații întârziate pot apărea după înlocuirea totală a genunchiului, și se pot manifesta prin slăbirea implantului, dislocarea acestuia și fractura sa. Slăbirea apare atunci când implantul se mișcă din loc și poate provoca durere și instabilitate. Dislocarea se resimte atunci când articulația genunchiului se deplasează în afara alinierii, iar fractura poate apărea în oasele care înconjoară articulația genunchiului și poate necesita o intervenție chirurgicală de revizuire pentru a fi reparată.

Leziuni ale nervilor și vaselor de sânge

O asemenea operațiepoate ducela rănirea nervilor și a vaselor de sânge de la nivelul piciorului. Nervul peroneu, nervul safenian și nervul tibial posterior pot fi lezate în timpul procedurii, provocând amorțeală, furnicături și slăbiciune la nivelul piciorului afectat, iar leziunile vaselor de sânge pot duce la sângerări și pierderi de sânge foarte grave.

Rigiditate

Rigiditatea poate limita capacitatea unei persoane de a-și desfășura activitățile zilnice. Atunci când articulația genunchiului devine rigidă și dificil de mișcat aceasta poate duce la formarea de țesut cicatricial sau de slăbiciunea musculară. În cazul în care vreți să evitați oricare dintre aceste riscuri trebuie să știți că dr. Mihai Râșcu vă propune un tratament complet, sigur și foarte eficient.

4 răspunsuri la „Care sunt efectele ce pot apărea după protezarea totală de genunchi?”

 1. Avatar Nedela Cornelia
  Nedela Cornelia

  In data de 24.08.2023 fac 6 luni de la operatie. Am facut kineto pana in luna a 4 a si pot sa va spun ca nu pot indoii piciorul mai mult de 90 grade.Daca vreau sa fortez ma doare….va intreb cu timpul voi putea sa l indoi ca si pe cel sanatos?Nu pot urca nici scari fara balustrada, deasemenea la coborare nu pot sa l indoi cobor treapta cu treapta. In speranta ca voi primii un raspuns va multumesc!

  1. Avatar MR
   MR

   In mod normal,da.Trebuie sa insistati foarte mult la kinetoterapie.

  2. Avatar Cornelia Dimitriu
   Cornelia Dimitriu

   In aceeasi situatie sunt eu, protezare genunchi 08/06/2023, indreptare picior am nevoie de inca15 grade iar indoire 90 de grade !

   1. Avatar MR
    MR

    Este foarte important sa continuati recuperarea medicala- kinetoterapia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Categorii

Cele mai citite
articole