Cât durează operația de menisc?

Meniscul, acea structură cartilaginoasă esențială pentru mobilitatea și stabilitatea genunchiului, poate fi adesea afectat în urma unor traumatisme sau pur și simplu din cauza uzurii legate de vârstă. Leziunile de menisc sunt frecvente, mai ales în rândul sportivilor, iar uneori, repararea acestora necesită intervenție chirurgicală.

Ce înseamnă operația de menisc?

Operația de menisc implică, de cele mai multe ori, o intervenție chirurgicală minim invazivă, denumită artroscopie. Procesul include inserția unui artroscop în genunchi pentru a vizualiza, evalua și trata leziunea meniscală. În funcție de severitatea și natura leziunii, chirurgul poate opta pentru o meniscectomie (îndepărtarea părții afectate a meniscului) sau sutura meniscală (repararea meniscului rupt).

Durata standard a operației de menisc

În general, o operație artroscopică de menisc durează între 30 de minute și o oră, în funcție de complexitatea cazului. Cu toate acestea, aceasta este doar durata efectivă a intervenției. Se poate adăuga timp pentru pregătirea preoperatorie și pentru perioada imediat postoperatorie, în funcție de anestezia utilizată și de specificul clinicii.

Factori care influențează durata operației

Complexitatea leziunii: Nu toate leziunile de menisc sunt la fel. Unele sunt mai simple, altele mult mai complexe. Astfel, durata operației poate varia în funcție de severitatea și poziționarea leziunii.

Tehnica chirurgicală utilizată: Operațiile tradiționale, deschise, pot dura mai mult decât procedurile minim invazive. Cu toate acestea, majoritatea intervențiilor pentru menisc se realizează artroscopic, fiind mai puțin invazive și având un timp de recuperare mai scurt.

Experiența și abilitatea chirurgului: Un chirurg cu experiență vastă în acest domeniu, aşa cum este Dr. Mihai Râşcu de exemplu, poate finaliza operația mai eficient și cu mai puține complicații potențiale.

Recuperarea post-operatorie și factorii săi

 • Imobilizare și repaus

După operație, este posibil să fie necesară o perioadă de imobilizare cu ajutorul unei orteze, care are rolul de a asigura stabilitatea genunchiului, protejând zona operată de mișcări bruște sau neprevăzute care ar putea afecta procesul de vindecare. De asemenea, repausul şi evitarea solicitării genunchiului sunt cerinţe esențiale în primele zile sau săptămâni de la operaţie pentru a evita inflamații suplimentare sau tensiuni asupra meniscului reparat. Respectarea acestor indicații în faza inițială postoperatorie previne complicații și facilitează o recuperare optimă.

 • Kinetoterapia

Terapia fizică joacă un rol crucial în recuperare. Un program de kinetoterapie poate începe la câteva zile post-operator și poate dura câteva săptămâni sau chiar luni, în funcție de severitatea leziunii și de tipul de operație realizat. Pentru orice pacient, kinetoterapia rămâne o componentă esenţială a recuperării după o operaţie de menisc, deoarece se concentrează pe pe refacerea mobilității și forței musculare, optimizarea funcției articulare și prevenirea complicațiilor postoperatorii. Prin exerciții specifice, kinetoterapia ajută la reducerea edemului, ameliorarea durerii și creșterea amplitudinii mișcării. Mai mult, kinetoterapia poate preveni rigiditatea articulației, consolidând musculatura înconjurătoare și promovând o cicatrizare sănătoasă a țesuturilor. De asemenea, abordarea individualizată a tratamentului asigură că fiecare pacient primește îngrijirea adecvată nevoilor sale, facilitând o revenire mai rapidă la activitățile zilnice și sportive. Pe termen lung, kinetoterapia poate chiar contribui la prevenirea unor posibile re-leziuni sau degenerări ale articulației, asigurând un genunchi sănătos și funcțional pentru ani de zile.

 • Posibile complicații

Deși rare, complicațiile, precum infecțiile sau formarea de cheaguri de sânge, pot prelungi semnificativ perioada de recuperare. Acestea fiind spuse, leziunile de menisc pot reprezenta o provocare semnificativă pentru oricine, dar cu ajutorul unui specialist experimentat, aşa cum este Dr. Mihai Râşcu, dar și a unei abordări chirurgicale adecvate, operaţia poate fi una de succes, iar recuperarea rapidă și eficientă.

10 răspunsuri la „Cât durează operația de menisc?”

 1. Avatar Elena
  Elena

  Am ruptura de menisc fac fizioterapie și am făcut 1 injecție cu acid hialuronic și cortizon
  Ma doare genunchiul ciñd merg și seara cind ma i tind în pat
  Credeți că trebuie operație
  În cipru unde locuiesc mia spus ca nu
  Dar nu pot munci cu durerea asta .
  Va mulțumesc mult

  1. Avatar MR
   MR

   Daca durereea nu cedeaza cu tratamentele pe care le faceti atunci este necesara interventia chirurgicala artroscopica.

 2. Avatar Ralph
  Ralph

  Bună am,Menisc intern cu ruptura crues la nivelul cornului posterior. Acumulări fluide intraarticular în bursa și recesurile suprapatelare. Chist popliteal închis. Oare este nevoie de intervenție chirurgicala? Va mulțumesc.

  1. Avatar MR
   MR

   Daca este o leziune de gradul III atunci este indicata interventia chirurgicala.

 3. Avatar Marcu Marioarara
  Marcu Marioarara

  Bună seara. Am următorul diagnostic de genunchi în urma efectuării unui RMN în anul 2023. C Modificări de gonartroza genunchi dr.Status post LIA- plastic,fără discontinuități ligamentele incrucisate,cu degenerare mucoida difuză a LIA. ME cu ruptura semnificativă Crues |||(corn posterior și corp),cu fragmente meniscale extruzate lateral și mediul. Condropatie difuza grad 3/4 compartiment extern. Semnificativa hidartroză. Chist Baker popliteal intern ( aprox. 7/ 1,6 cm)

  1. Avatar MR
   MR

   Este un genunchi care capata indicatie de protezare

 4. Avatar Ionela
  Ionela

  Buna seara.Am diagnosticul,,MI cu laziune longitudinala grd II la nivelul cornului posterior” este nevoie de operație?

  1. Avatar MR
   MR

   Puteti incerca mai intai cu exercitii de recuperare

 5. Avatar Margareta Bandrabula
  Margareta Bandrabula

  Am meniscul rupt, grad 3 , de 3,5 MM v as atasa aici diagnosticul dar e în spaniolă , credeți că e neapărat nevoie de operatie asa cum mi a recomandat medicul de aici din Spania ???

  1. Avatar MR
   MR

   Da,leziunea de gradul III are indicatie chirurgicala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Categorii

Cele mai citite
articole