Cartilajul de pe suprafata articulara a rotulei este ca un amortizor natural. Suprasolicitarea, uzura sau alti factori pot duce la o stare cunoscuta sub numele de condromalacia patelara sau rotuliana – o definitie generala care indica deteriorarea cartilajului de pe suprafata rotuliana.
Cel mai frecvent simptom este durerea de genunchi, care creste in intensitate atunci cand mergeti pe jos sau cand urcati scarile. Tratamente simple – cum ar fi odihna si gheata – sunt utile pentru calmarea durerii, dar uneori poate fi nevoie si de fiziokinetoterapie, sau chiar interventii chirurgicale pentru a ameliora durerea.
Simptome
Durerea in condromalacia rotuliana apare in partea din fata a genunchiului. Aceasta durere se poate agrava atunci cand:
- mergeti pe jos sau urcati si coborati scarile
- ingenunchiati sau luati pozitia ghemuit
- stati cu un genunchi indoit pentru o perioada lunga de timp
Varsta. Sindromul de durere din condromalacia rotuliana se intalneste de obicei la adolescenti si tineri. Probleme la genunchi apar frecvent la persoane mai in varsta, dar la acestia cauza cea mai frecventa este artroza.
Sex. Femeile sunt mult mai predispuse sa dezvolte afectiunea.
Anumite sporturi. Alergatul si sariturile pot pune un stress suplimentar pe genunchi.
Complicatiile
Durerile din condromalacia rotuliana pot duce la dificultati in desfasurarea activitatilor de rutina, cum ar fi pozitia ghemuit sau urcatul scarilor.
Teste si diagnostic
Examenul clinic identifica zonele de durere si poate stabili un diagnostic prezumtiv .
Pentru a ajuta la determinarea cauzei durerii de genunchi, medicul poate recomanda teste imagistice, cum ar fi:
Radiografiile. Aceasta tehnica vizualizeaza osul, dar este mai putin eficenta pentru a vizualiza partile moi.
Tomografie computerizata (CT). CT-ul combina imagini de raze X luate din unghiuri diferite pentru a crea imagini transversale ale structurilor interne. CT-ul poate vizualiza atat oasele cat si tesuturile moi, dar procedura ofera o doza mult mai mare de radiatii decat o simpla radiografie.
Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN). Prin intermediul undelor radio si a unui camp magnetic puternic, RMN-ul produce imagini mult mai detaliate ale oaselor si a partilor moi. Dar RMN-urile sunt mult mai scumpe decat radiografiile sau CT-urile.
Tratamente si medicamentatie
Tratamentul durerii din condromalacia rotuliana de multe ori incepe cu masuri simple:
- Punerea in repaus a genunchiul pentru o saptamana.
- Evitarea activitatilor suprasolicitante ce provoaca cresterea durerii, cum ar fi urcatul scarilor,activitati sportive,ridicare de greutati.
Medicamente
Daca este necesar, se vor administra antiinflamatoare, analgezice, corticosteroizi.
Exercitii de recuperare. Exercitii specifice pot creste tonusul muscular, la nivelul musculaturii care sustine genunchiul : cvadriceps, hamstring si ischiogambierii.
Orteze de genunchi. Ortezele de genunchi pot ajuta la protejarea articulatiei si de la imbunatatirea pozitiei rotulei.
Taping. Terapeutul va poate arata cum se aplica benzile kinesiotape la nivelul genunchiului pentru a reduce durerea si de a imbunatati mobilitatea .
Gheata. Impachetarea genunchiului cu gheata dupa exercitiile fizice poate duce la ameliorarea durerii.
Sporturi „prietenoase” pentru genunchi. In timpul recuperarii, sunt recomandate activitati fizice usoare, cum ar fi mersul pe bicicleta sau innotul.
Proceduri chirurgicale si alte proceduri
In cazul in care tratamentele nonchirurgicale nu sunt eficiente, medicul ar putea sugera:
Artroscopia. In timpul acestei proceduri, medicul introduce un artroscop – un dispozitiv de dimensiunea unui creion – subtire, echipat cu lentila si lumina pentru camera foto – in genunchi printr-o incizie mica. Instrumentele chirurgicale sunt introduse prin alte 2-3 incizii mici pentru a elimina fragmente de cartilaj deteriorate.
Realiniere. In cazurile mai severe, un chirurg ar putea avea nevoie in interventia chirurgicala la genunchi o repozitionare a rotulei daca pozitia vicioasa a acesteia ar fi cauza aparitiei condromalaciei rotuliene.
Profilaxie
Anumite masuri pot ajuta la prevenirea durerii :
Mentinerea tonusului muscular. Cvadricepsul si muschii ischiogambieri ai pot ajuta la mentinerea echilibrului genunchiului in timpul diferitelor activitati.
Pierderea kilogramelor in exces. Daca sunteti supraponderal, scaderea in greutate reprezinta un plus in eliberarea stresului la nivelul genunchilor.
Incalzirea. Înainte de inceperea oricarui exercitiu de gimnastica, trebuie sa faceti o incalzire de aproximativ 5 minute.
Stretching-ul / Intinderea musculara. Cresterea flexibilitatii musculare prin exercitii fizice usoare si stretching.
Cresterea treptata a intensitatii exercitiilor fizice. Evitati cresterea brusca a intensitatii antrenamentelor dumneavoastra.
Incalataminte adecvata. Asigurati-va ca pantofii sunt comfortabili si ofera absorbtie buna a socului la mers. Daca aveti platfus, trebuie sa purtati in pantofi talonete speciale.