Când vorbim de protezarea șoldului, un aspect foarte important ține de ce se întâmplă după această intervenție. Pacienții sunt preocupați în privința acestui subiect și este ceva absolut normal, având în vedere complexitatea unei astfel de intervenții. Pentru a trece cu bine o astfel de perioadă ai nevoie de voință, optimism și realism. Trebuie să dai tot ce poți pentru a te recupera cât mai bine, să crezi în acest lucru și să fii conștient de faptul că totul nu va fi extrem de simplu.
Imediat după intervenție, personalul clinicii la care te-ai operat se va ocupa de recuperarea ta, deoarece va trebui ca în momentul în care te externezi din spital să poți să te ridici din pat în mod corect, să te așezi fără durere, să controlezi mișcările în așa fel încât să îți fie confortabile și să nu afecteze rezultatele intervenției, să reușești să te deplasezi cu cadrul sau cârjele și să faci exerciții de recuperare după operația de proteză de șold.
În momentul în care ajungi acasă este posibil să ai nevoie de o locuință puțin adaptată:
- pe pardoseală nu trebuie să existe cabluri, covoare sau alte obiecte în care te-ai putea împiedica;
- este necesar să ai cârjele sau cadrul potrivit pentru a te putea deplasa, dar și pentru a te învăța să mergi din nou corect;
- vei avea nevoie de o adaptare specială a zonei de duș, cu un scaun și/sau bare de sprijin, pentru a nu pune presiune pe picior,
- va trebui să folosești un înălțător de toaletă, pentru a te ridica fără efort.
Apoi este foarte important să continui acasă cu exerciții de kinetoterapie. De la clinica la care te operezi ți se vor da instrucțiuni clare în acest sens. Trebuie să fii foarte atent, să întrebi atunci când ai nelămuriri și să te asiguri de faptul că ai înțeles exact ce ai de făcut.
Dacă vrei o recuperare mai intensă, mai eficientă și rapidă, poți să mergi pentru kinetoterapie la clinicile care oferă astfel de servicii. Specialiștii vor fi foarte atenți cu tine și vor adapta totul în funcție de nevoile tale. Totodată, de mare ajutor ar putea fi și procedurile de fizioterapie, care în centrele specializate se fac cu ajutorul aparatelor de ultimă generație.
Ce trebuie să mai știi este faptul că în procesul de recuperare, pe lângă exerciții și fizioterapie, ai nevoie și de o îngrijire corespunzătoare a operației. Pentru asta trebuie să menții mereu zona curată și uscată, să schimbi pansamentul conform instrucțiunilor și să îți anunți medicul pentru orice problemă care apare (febră, umflături, roșeață etc.).
Pentru reușita unei operații de protezare a șoldului este foarte important să apelezi la un specialist, iar în acest sens recomandăm Dr. Mihai Râșcu, medic primar Ortopedie-Traumatologie Sportivă.
Lasă un răspuns