Excizia capetelor osoase

CE ESTE ARTROPLASTIA?

Durerile articulare pot scadea calitatea vietii multor pacienti. Articulatiile sunt supuse uzurii, leziunilor, traumatismelor sau artrozei care apare o data cu inaintarea in varsta. Indiferent de tipul problemelor articulare, avem mai multe optiuni de tratament, una din acestea se numeste artoplastie sau excizie a capetelor osoase la nivelul articulatiei deteriorate. 
Artroplastia este tehnica chirurgicala de reconstructie a articulatiei. Rezectia osoasa este interventia chirurgicala prin care medicul indeparteaza o parte din articulatie pentru a reduce simptomele. In timp, spatiul creat prin rezectie ,se umple cu tesut cicatricial.
Pentru unele afectiuni articulare aceasta tehnica reprezinta  o procedura obisnuita, dar pentru altele reprezinta ultima solutie.

CAND AVEM NEVOIE DE ARTOPLASTIE?

    Chirurgia nu reprezinta in mod obisnuit prima indicatie de tratament pentru durerile articulare. Se incepe de obicei cu un tratament conservator cum ar fi : orteza, medicamente antiinflamatorii si recuperare medicala. Daca acestea nu ajuta si durerile se intensifica, este necesara interventia chirugicala. 
Excizia osoasa/ artroplastia se adreseaza:

  • Degetelor, pentru tratarea atrozelor, calcificarilor si altor probleme cum ar fi hallus valgus, degete in ciocan si degete rigide;
  • Pentru a reduce durerea asociata artrozei articulatiei carpometacarpiana a policelui. 
  • Umarului, pentru a trata artroza acromioclaviculara.

CARE SUNT INDICATIILE ARTROPLASTIEI?

Excizia osoasa / artroplastia poate ajuta prin scaderea durerii, dar poate in acelasi timp reduce functionalitatea articulatiei, cum ar fi in interventia chirurgicala dupa artroza articulatiilor degetelor de la picioare, cand este redusa forta halucelui, iar in cazul policelui, scade forta acestuia in miscarea de prindere a obiectelor.

IN CE CONSTA EXAMINAREA MEDICALA?

Medicul se asigura de starea de sanatate a pacientului in vederea interventiei chirurgicale, si incepe printr-un examen fizic,  teste de analize uzuale de sange si teste de imagistica- radiografie pulmonara, EKG,etc.

CARE SUNT IMPLICATIILE INTERVENTIEI CHIRURGICALE?

Excizia extremitatilor osoase se poate face prin tehnica deschisa, printr-o incizie mai mare sau artroscopic, printr-o incizie mai mica la nivelul pielii. In cazul degetelelor de la picioare, ortopedul face o incizie la nivelul pielii pentru indepartarea capetelor osoase articulare. Pacientul poate pleca acasa in aceeasi zi. 
La nivelul policelui , interventia se face printr-o incizie la nivelul articulatiei carpometacarpiene , se indeparteaza un os mic numit trapez si se pune un tendon in locul lui. 
La nivelul articulatiei acromioclaviculare, rezectia artroplastica poate fi facuta prin incizie clasica sau artroscopica.
In perioada postoperatorie, este necesara recuperarea medicala, iar in cazul interventiei de artroplastie a degetelor de la picioare, sprijinul pe picior se poate face dupa cateva saptamani.
In cazul rezectiei artroplastice a policelui, se foloseste o orteza de police pentru 6 sapatamani. Recuperarea poate dura pana la 6 luni.
Dupa artroplastia acromioclaviculara mentinem o esarfa pentru 4 saptamani, iar pacientul se intoarce la activitatile obisnuite la 6 luni dupa intereventie.

Afecțiuni & Tratamente Ortopedice

Oferim pacienților noștri consultații complete și operații de calitate prin favorizarea protocoalelor de recuperare rapida dupa interventii chirurgicale, chirurgie minim invaziva si chirurgie artroscopica.