Fractura de paletă humerală

O fractură de paletă humerală este o ruptură la nivelul capătului inferior al osului brațului (humerus), unul dintre cele trei oase care se reunesc pentru a forma articulația cotului. O fractură în această zonă poate fi foarte dureroasă și poate sa duca la redoare articulara.
Majoritatea fracturilor de paletă humerală sunt cauzate de un traumatism de mare impact – cum ar fi primirea unei lovituri directe la cot în timpul unui accident auto.

Cu toate acestea, la o persoană mai în vârstă care are oase mai putin rezistente, chiar și o cădere minoră poate fi suficientă pentru a provoca o fractură de paleta humerala.
Tratamentul pentru o fractură de paletă humerală implică, de obicei, o intervenție chirurgicală pentru a restabili anatomia normală și mișcarea cotului.
 

Anatomia cotului

Cotul este o articulație formată din trei oase:

  • Humerusul (osul brațului )
  • Radius (osul antebrațului pe partea degetului mare)
  • Ulna (osul antebrațului pe partea degetului mic)

Articulația cotului se îndoaie și se îndreaptă precum o balama.

De asemenea, este important pentru rotația antebrațului; adică abilitatea de a întoarce mâna palma în sus (cum ar fi acceptarea restului de la un casier) sau palma în jos (precum scrisul sau cântatul la pian).

Cotul este format din extermitatile celor trei oase:

  • Humerusul distal este capătul inferior al humerusului. Formează partea superioară a cotului și este bobina în jurul căreia se îndoaie și se îndreaptă antebrațul.
  • Capul radial este capătul proximal al radiusului unde se întâlnește cu cotul. Alunecă în sus și în jos pe partea din față a humerusului distal când îndoiți brațul și se rotește în jurul ulnei când vă întoarceți încheietura mâinii în sus sau în jos.
  • Olecranul este partea cubitusului care „se cuplează” cu capătul inferior al humerusului, creând o balama pentru mișcarea cotului.
  • „Reperul” osos al olecranului poate fi ușor simțit sub piele, deoarece este acoperit doar de un strat subțire de țesut.

Cotul este ținut împreună de construcția sa osoasă, precum și de ligamente, tendoane și mușchi. Trei nervi majori traversează articulația cotului. 

Descrierea fracturii de paleta humerala

O fractură de paletă humerală apare atunci când există o ruptura oriunde în regiunea distală (capătul inferior) a humerusului.
Osul se poate se poate rupe în mai multe fragmente (fractură cominutiva).
Fragmentele de os rupte, pot sa ramana nedeplasate sau pot fi împrăștiate (fractură deplasată).
În unele cazuri, osul se rupe astfel încât fragmentele osoase să iasă prin piele sau o rană pătrunde până la os. Aceasta se numește fractură deschisă.
Fracturile deschise sunt deosebit de grave deoarece, odată ce pielea este ruptă, este destul de probabil să apară infecții atât la nivelul ​​plagii, cât și la nivelul osului.
Este necesar un tratament imediat pentru a preveni infecția.
Fracturile distale ale humerusului sunt mai puțin frecvente; ele reprezintă doar aproximativ 2% din toate fracturile la adulți.
Ele pot apărea singure, fără alte leziuni, dar pot face parte și dintr-o leziune mai complexă a cotului.

Cauzele fracturii de paleta humerala

Fracturile de paletă humerală sunt cel mai adesea cauzate de:

  • Cădere direct pe cot,
  • Primirea unei lovituri directe în cot, cum ar fi o bată de baseball sau de bordul sau ușa mașinii în timpul unei coliziuni a vehiculului
  • Cădere cu brațul întins, cu cotul ținut strâns pentru a ne proteja in timpul caderii. În această situație, ulna (unul dintre oasele antebrațului) este impactata în humerusul distal și acest lucru îl face să se rupă.

De asemenea, fracturile de paletă humerală sunt uneori cauzate de scaderea rezistentei osoase. Acest lucru este mai frecvent la pacienții vârstnici ale căror oase au devenit mai putin rezistente din cauza osteoporozei. La acești pacienți, poate apărea o fractură chiar și după o cădere minoră.

Simptomele fracturii de paleta humerala

O fractură de paletă humerală poate fi foarte dureroasă și vă poate împiedica să vă mișcați cotul. Alte semne și simptome ale unei fracturi pot include:

  • Umflături
  • Vânătaie
  • Sensibilitate la atingere
  • Rigiditate
  • Un sentiment de instabilitate în articulație, de parcă cotul  va „sări”
  • În cazuri rare, osul fracturat poate ieși prin piele (fractură deschisă)

Examinarea medicală

Majoritatea pacienților cu fractură de paletă humerală vor merge la un centru de primiri urgențe sau la o cameră de urgență pentru tratamentul inițial. 

Examinare fizică

Medicul vă va întreba despre istoricul medical, starea generală de sănătate și vă va întreba despre simptomele pe care le aveți, apoi va examina cotul pentru a determina gravitatea leziunii.
 În timpul examinării, medicul dumneavoastră va:

  • analiza pielea pentru a vedea dacă există tăieturi. În fracturile severe, fragmentele osoase pot pătrunde prin piele, crescând riscul de infecție.
  • palpa în jurul cotului pentru a determina dacă există alte zone de sensibilitate. Acest lucru ar putea indica alte oase rupte sau răni, cum ar fi un cot dislocat.
  • verifica pulsul la încheietura mâinii pentru a se asigura că există un flux sangvin bun al mâinii și degetelor.
  • verifica dacă puteți mișca degetele și încheietura mâinii și puteți simți lucrurile cu degetele. În unele cazuri, nervul ulnar poate fi lezat în același timp în care apare fractura. Acest lucru poate duce la slăbiciune și amorțeală în inelar și degetul mic.

Deși este posibil să aveți dureri doar la cot, medicul vă poate examina, de asemenea, umărul, partea superioară a brațului, antebrațul, încheietura mâinii și pumnul pentru a vă asigura că nu aveți  si alte leziuni.

Radiografia

Radiografiile oferă imagini ale structurilor dense, cum ar fi osul. Medicul vă va recomanda efectuarea unor radiografii ale cotului pentru a diagnostica fractura. În funcție de simptome, medicul vă poate recomanda și radiografii ale brațului, antebrațului, umărului, încheieturii mâinii și / sau ale pumnului pentru a vă asigura că nu aveți alte leziuni.

Tratament

În timp ce vă aflați în camera de urgență, medicul vă va aplica o atelă gipsata pe cot și vă va oferi o esarfa, pentru a vă menține cotul în poziție fixă. Tratamentul imediat poate include, de asemenea:

  • Aplicarea de gheață pentru a reduce durerea și umflatura
  • Medicamente pentru ameliorarea durerii

Atunci se va stabili și dacă fractura dumneavoastră necesită o intervenție chirurgicală.
Unele fracturi de paletă humerală pot fi tratate fără o operație, dar acest lucru este rar. 

Tratament conservator

Tratamentul conservator poate fi recomandat pentru fracturile stabile în care fragmentele de os nu sunt deplasate. Poate fi recomandat și pacienților cu risc operator crescut.
De exemplu, este posibil ca pacienții cu osteoporoză severă sau alte afecțiuni medicale să nu poată tolera intervenția chirurgicală.
Medicul va aplica o atelă sau o orteză pentru a menține cotul în poziție fixă în timpul necesar vindecării.
În timpul procesului de vindecare, medicul va efectua frecvent radiografii pentru a se asigura că evolutia fracturii este favorabila.
Atelele sunt de obicei purtate timp de 6 săptămâni înainte de a începe mișcarea supravegheată de kinetoterapeut. Dacă fractura se deplasează in perioada de imobilizare, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru tratamentul fracturii. 

Tratament chirurgical

Chirurgia este de obicei necesară pentru fracturile de paletă humerală în care:

  • Fragmentele osoase s au deplasat (fractură deplasată)
  • Fragmentele de os au perforat pielea (fractură deschisă)

Din cauza riscului crescut de infecție, fracturile deschise sunt programate pentru operație cât mai rapid, de obicei în câteva ore.
Pacientului i se administrează antibiotice intravenos în camera de urgență și poate primi o doză antitetanos. În timpul intervenției chirurgicale, se realizeaza o toaleta chimico-chirurgicala minutioasa.
Osul va fi de obicei fixat în timpul aceleiași intervenții chirurgicale. Cu toate acestea, în unele cazuri, fracturile deschise vor necesita mai multe intervenții chirurgicale. 

Proceduri chirurgicale

Fixare externă. Pentru fracturile deschise, severe, medicul aplica un fixator extern pentru a menține oasele în poziție până când poate avea loc o a doua intervenție chirurgicală.

În această operație, medicul face mici incizii în piele și se introduc brose metalice in oase. Celalalt capat al broselor raman în afara pielii și sunt atașate la bare de fibră de carbon.

Fixatorul extern acționează ca un cadru pentru a ajuta la menținerea cotului într-o poziție bună până când se poate efectua o a doua intervenție chirurgicală. Oferă pielii deteriorate timp să se vindece înainte de intervenția chirurgicală pentru a remedia fractura și poate reduce riscul de infecție.
Poza 9 Operația de reducere și fixare internă. 
Aceasta este procedura cea mai des utilizată pentru tratarea fracturilor de paletă humerală.
În timpul procedurii, fragmentele osoase sunt mai întâi repoziționate (reduse) în pozitie normală și apoi ținute în poziție cu plăci și șuruburi. 

Considerente chirurgicale 

În funcție de tipul de fractură, medicul poate avea considerente specifice în timpul intervenției, inclusiv:

Identificarea nervului ulnar.
În majoritatea cazurilor, medicul va trebui să identifice nervul cubital pentru a preveni lezarea acestuia în timpul intervenției chirurgicale. La sfârșitul procedurii, nervul va fi repus în poziție.

Grefa. Dacă o parte din os s-a pierdut prin rană( in cazul fracturilor deschise)sau este zdrobit, fractura poate necesita  o grefa osoasă pentru a umple golurile. Grefa osoasă poate fi preluată de la un donator (allogrefă) sau de la un alt os din propriul corp (autogrefă) – cel mai adesea de la nivelul pelvisului. În unele cazuri, se poate utiliza un material artificial.

Osteotomia. Uneori, medicul va tăia vârful cotului (olecranul) pentru a vedea mai bine fragmentele osoase. Osul tăiat este dat la o parte în timpul reparării fracturii de plaeta humerala.
După ce fractura este remediată, olecranul tăiat este pus din nou în locul inițial și reparat cu plăci și șuruburi, cu un singur șurub, sau brose și sârme.
In cazul protezarii cotului, un implant din metal și plastic este atașat de humerus după îndepărtarea bucăților de os rupte.
Un alt implant din metal și plastic este atașat la ulna (osul antebrațului), iar cele două implanturi sunt conectate pentru a forma o balama. Aceste implanturi sunt fixate la os cu ciment osos.

Pacienților cu proteză de cot nu li se permite să ridice mai mult de 5 kilograme cu brațul afectat pentru tot restul vieții.

Din acest motiv, procedura este de obicei recomandată pacienților mai în vârstă și care nu trebuie să ridice obiecte grele.

Artrodeză (fuziunea). La un pacient mai tânăr, mai activ, un humerus grav deteriorat poate fi tratat uneori cu artrodeză, mai degrabă decât cu înlocuirea totală a cotului.

În timpul artrodezei, medicul va aplica plăci și șuruburi pentru a face ca humerusul și olecranul să se sudeze si să funcționeze ca un singur os.
Deși pacientul își va pierde capacitatea de a-și îndoi cotul după fuziune, acesta își va menține capacitatea de a roti mâna și va recâștiga o articulație puternică a cotului. Acest lucru poate fi deosebit de important pentru pacienții mai tineri sau pentru lucrătorii care lucrează cu brațele și mâinile. 

Complicații chirurgicale ale fracturii de paleta humerala

Există riscuri asociate tuturor intervențiilor chirurgicale. 
Dacă medicul vă recomandă o intervenție chirurgicală, consideră că beneficiile posibile sunt mai mari decât riscurile.

Infecţie. Există riscul de infecție la orice intervenție chirurgicală. Medicul va lua măsuri specifice pentru a preveni infecția.

Lezarea nervilor și a vaselor de sânge. Există un risc minor de afectare a nervilor și vaselor de sânge din jurul cotului. Pot apărea amorțeli temporare la nivelul mâinii sau senzația de slăbiciune în mână și pumn. Aceasta lucru este cauzat de întinderea nervului cubital în timpul intervenției chirurgicale și poate dura câteva săptămâni sau luni. În cazuri rare, nervul ulnar poate fi lezat în timpul intervenției chirurgicale și poate fi necesară o intervenție chirurgicală suplimentară pentru repararea nervului.

Deteriorarea montajului si deplasarea fracturii. Uneori, o fractură nu se vindecă. Fractura se poate desprinde , iar șuruburile, plăcile sau suruburile se pot deplasa sau rupe. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive: 

  • Pacientul nu urmează recomandările după operație.
  • Pacientul are o problemă de sănătate, cum ar fi diabetul, care încetinește vindecarea. Fumatul sau utilizarea altor produse din tutun încetinește, de asemenea, vindecarea.
  • Dacă fractura a fost asociată cu o leziune a pielii (fractură deschisă), vindecarea este adesea mai lentă
  • Infecțiile pot, de asemenea, încetini sau preveni vindecarea.

Dacă fractura nu se vindecă, poate fi necesară o intervenție chirurgicală suplimentară. 

Perioada de recuperare

Gestionarea durerii
În majoritatea cazurilor de fracturi, durerea este moderata de la câteva zile până la câteva săptămâni.
 Mulți pacienți consideră că tot ceea ce este necesar pentru ameliorarea durerii reprezintă compresele cu gheață, pozitia ridicata a brațului (ținând brațul ridicat deasupra inimii) și medicamente analgezice.
Dacă durerea este severă, medicul vă poate sugera un medicament antiinflamator pentru o perioadă de câteva zile

Recuperarea 
Indiferent dacă tratamentul este chirurgical sau conservator, recuperarea după o fractură de paletă humerală este de lunga durata.

Tratament conservator
În cazul tratamentului conservator, cotul poate deveni foarte rigid din cauza perioadei foarte lungi de imobilizare.

Din acest motiv, este posibil să aveți nevoie de o perioadă mai lungă de recuperare.

În perioada recuperării, kinetoterapeutul vă va oferi exerciții pentru a vă ajuta:

  • Îmbunătățirea mobilitatii
  • Reducerea rigiditatii
  • Întărirea mușchiilor din zona cotului

Nu vi se va permite să ridicați, să împingeți sau să trageți ceva cu brațul accidentat pentru o perioadă destul de lunga de timp. Medicul vă va spune care sunt restricțiile specifice.

Kinetoterapie. Majoritatea pacienților vor începe exercițile de îmbunătățire a mișcării cotului și antebrațului la scurt timp după operație, uneori încă din ziua imediat următoare. Este extrem de important să efectuați exercițiile de câte ori v-i s-a recomandat. Exercițiile vor avea rezultate doar dacă sunt efectuate în mod regulat.

Restricții. În funcție de gravitatea fracturii, medicul vă poate permite să vă folosiți brațul pentru a mânca, a vă spala și a vă îmbrăca.
Cu toate acestea, vi se pot interzice activități de ridicare, împingere sau tragere (inclusiv deschiderea sau închiderea ușilor) cu brațul afectat timp de 6 până la 12 săptămâni.
Dacă a fost montată o proteză de cot, veți avea restricții permanente cu privire la modul în care vă puteți folosi brațul. De exemplu, nu vi se va permite să ridicați, să împingeți sau să trageți tot ce cântărește mai mult de 5 kilograme cu brațul respectiv pentru tot restul vieții.

Înainte de a fi externat, este important să înțelegeți clar restricțiile privind utilizarea brațului.
De asemenea, medicul vă va anunța când este sigur pentru dvs. să conduceți o mașină.

Complicații în cazul fracturilor de paletă humerală
Chiar și cu un tratament încheiat cu succes, unii pacienți cu fracturi de paletă humerală pot prezenta complicații pe termen lung.

Pierderea mișcării (rigiditate)
Cotul este o articulație delicată care nu tolerează bine fractura.
Mulți pacienți nu vor putea recâștiga mobilitatea deplină a cotului afectat, indiferent de tipul de tratament pe care îl primesc. În majoritatea acestor cazuri, pacientul nu își poate extinde sau îndrepta complet brațul. Din fericire, pierderea câtorva grade de extensie nu afectează de obicei funcția generală a brațului

Pacienții care au pierderi semnificative de mișcare pot necesita kinetoterapie intensivă, orteze speciale sau intervenții chirurgicale suplimentare. Acest lucru este mai puțin frecvent pentru fracturile de paletă humerală.

Artroza posttraumatică
Artroza posttraumatică este un tip de artroză care se dezvoltă după o fractura intraarticulara. Chiar și atunci când oasele se vindecă normal, cartilajul care protejează oasele poate fi deteriorat, ducând la durere și rigiditate în timp.

Artroza posttraumatică este o complicație relativ frecventă a fracturilor de paletă humerală. Poate apărea la scurt timp după apariția fracturii sau poate dura ani de zile pentru a se dezvolta.

Unii pacienți cu artroză posttraumatică pot necesita intervenții chirurgicale suplimentare pentru ameliorarea simptomelor. Cu toate acestea, pentru mulți pacienți, durerea este mică și nu este nevoie de intervenții chirurgicale ulterioare.

Osificarea Heterotopică
O problemă rară care poate apărea după intervenția chirurgicală este depunerea de  os în mușchii, tendoanele și ligamentele din jurul cotului. Această afecțiune se numește osificare heterotopică. Când se întâmplă acest lucru, osul crește acolo unde nu ar trebui să fie și poate bloca mișcarea cotului.
În cazurile în care cantitatea de os suplimentar este suficient de mare pentru a interfera cu flexibilitatea și funcția cotului, este necesară îndepărtarea chirurgicală. 

Rezultate

Majoritatea pacienților pot reveni la activitățile lor normale în decurs de aproximativ 6 luni, deși vindecarea completă poate dura până la 2 ani.
Recuperarea forței în braț durează adesea mai mult – uneori până la 6 luni sau chiar mai mult.
Deși radiografiile pot arăta dacă fractura s-a vindecat complet, mulți pacienți raportează că încă au limitări de mișcare. Starea acestor pacienți va continua, de obicei, să se îmbunătățească în timp.

Afecțiuni & Tratamente Ortopedice

Oferim pacienților noștri consultații complete și operații de calitate prin favorizarea protocoalelor de recuperare rapida dupa interventii chirurgicale, chirurgie minim invaziva si chirurgie artroscopica.