,
,

Infiltraţiile în genunchi după artroscopie – Tot ce trebuie să ştii

În ultima perioadă, datorită multiplelor beneficii pe care le prezintă, procedurile artroscopice continuă să câştige tot mai mult teren. În primul rând, sunt minim invazive, ceea ce înseamnă că se utilizează incizii mici, reducând astfel riscul de infecții și cicatrici. În al doilea rând, acest tip de intervenție oferă o recuperare mult mai rapidă comparativ cu chirurgia tradițională deschisă, permițând pacienților să se întoarcă la activitățile lor obișnuite într-un timp mai scurt. În al treilea rând, datorită tehnicilor avansate și echipamentului folosit, chirurgul poate vedea detaliat structura internă a articulației, facilitând o diagnosticare și tratament mai precis. Aceste beneficii, combinate cu rezultatele eficiente în ceea ce privește ameliorarea simptomelor, au făcut ca artroscopia să devină o opțiune preferată atât pentru medici, cât și pentru pacienți.

Totuși, trebuie ştiut că post-operator, infiltrațiile pot juca un rol crucial în recuperare, astfel că articolul nostru își propune să te ajute să descoperi tot ce trebuie să ştii despre acestea, de la tipuri şi beneficii, la recomandări, riscuri şi precauţii.

Ce este artroscopia?

Artroscopia este o procedură minim invazivă, unde printr-o mică incizie se introduce un artroscop pentru a vizualiza, diagnostica și, în unele cazuri, a trata problemele articulare. În special, artroscopia genunchiului este utilizată pentru a aborda probleme cum ar fi rupturile de menisc, leziunile ligamentelor sau artroza, oferind avantajul unei recuperări mai rapide și al unor cicatrici mai mici comparativ cu chirurgia tradițională. Totuşi, după o artroscopie a genunchiului, este normal ca pacienţii să experimenteze disconfort şi umflături în zona genunchiului, astfel că aici intervin infiltraţiile, recomandate în general pentru combaterea durerii, reducerea inflamației și a disconfortului post-operator, dar şi pentru optimizarea recuperării.

De ce sunt necesare infiltraţiile la genunchi după artroscopie şi cum se realizează?

Infiltrațiile în zona genunchiului sunt proceduri medicale care implică injectarea directă a unor medicamente în articulaţia genunchiului, având ca scop principal ameliorarea durerii, menţinerea şi îmbunătăţirea mobilităţii și accelerarea procesului de vindecare în urma artroscopiei. Procedura se realizează în condiții sterile, utilizând o seringă și un ac fin. Medicul ghidează acul către zona precisă unde este necesară medicația, asigurându-se că distribuția este eficientă și minim invazivă.

Tipuri de infiltrații utilizate

Există mai multe tipuri de infiltrații, în funcție de necesitățile pacientului:

  • Infiltrații cu corticosteroizi – reduc rapid inflamația, având un efect antiinflamator puternic.
  • Infiltrații cu acid hialuronic – contribuie la lubrifierea articulației și pot ameliora simptomele artrozei.
  • Alte infiltrații– există și alte soluții, precum infiltrațiile cu plasmă îmbogățită cu trombocite, care pot ajuta la repararea țesutului.

Beneficiile infiltrațiilor la genunchi post-artroscopie

Reducerea durerii: Medicația injectată în genunchi în urma unei artroscopii are capacitatea de a atinge direct sursa durerii, fără a fi nevoie de administrarea sistematică de analgezice. Această abordare țintită, prin evitarea metabolismului general, permite obținerea unui efect analgezic intens și de durată, ceea ce înseamnă că pacienții se pot bucura de o viață cotidiană fără disconfort, putând efectua activități simple, precum mersul sau urcatul scărilor, fără a fi îngrijorați de dureri neașteptate.

Sprijin în mobilitate: Odată ce durerea este diminuată sau eliminată prin infiltrații, pacientul descoperă o libertate crescută în mișcare. Ameliorarea durerii nu doar că permite o deplasare mai facilă, dar stimulează și încrederea în capacitatea articulației de a susține diferite activități.

Îmbunătățirea procesului de recuperare: Folosirea infiltrațiilor post-artroscopie are un rol esențial în optimizarea procesului de vindecare. Injectând medicamente direct în zona afectată, se asigură o concentrație optimă a substanței active exact unde este nevoie, lucru care accelerează procesul natural de vindecare, dar reduce totodată și riscul de complicații sau inflamații ulterioare.

Riscuri și precauții

Deși infiltrațiile sunt adesea sigure, pot exista riscuri, cum ar fi infecțiile sau reacțiile alergice. Tocmai din acest motiv, este esențial să discuţi cu medicul tău despre aceste posibilități și să respecți indicațiile post-procedurale.

Sfaturi practice pentru pacienți

Pregăteşte-te pentru infiltrație prin informare și respectarea recomandărilor medicale. De asemenea, după procedură, evită efortul intens pentru câteva zile și urmează orice indicații de kinetoterapie recomandate.

Acestea fiind spuse, infiltrațiile post-artroscopie pot fi o componentă esențială a planului de recuperare, iar înțelegerea lor și colaborarea cu un medic specialist de încredere, aşa cum este Dr. Mihai Râşcu de exemplu, poate asigura o recuperare eficientă și revenirea la activitățile de zi cu zi într-un timp optim.

20 de răspunsuri la „Infiltraţiile în genunchi după artroscopie – Tot ce trebuie să ştii”

  1. Avatar Andrei Neti
    Andrei Neti

    Am o operație de ruptura de menisc gradul3 dar și după 2 luni am genunchiul umflat și cred ca și lichid strâns! As vrea sa știu dacă lichidul ștrand dacă nu este extras pot face infectie?

    1. Avatar MR
      MR

      In mod normal , nu. El se resoarbe lent prin masuri antiinflamatorii sau se extrage daca este in cantitate mare si determina dureri.

  2. Avatar Hrițcu Ecaterina
    Hrițcu Ecaterina

    Domnule Dr.am făcut artroscopie acum 6 săptămâni pt.o leziune de menisc intern degenerativă.O parte de menisc a fost păstrată.La RMN mai erau descrise leziuni de artroză femuro patelară și sinovită vilonodulară care au fost curățate.După,am refuzat inf.cu PRP-am 74 de ani,am avut neo de sân,am tratament cu Eliquis pt.episoade de FiA.Am făcut conștiincios kineto.Acum merg,am mobilitate bună.Mai am dureri dar progresul e evident.Mi s-a spus să fac inf.cu vâscoelastice dar schema cu triplă doză inițial mă sperie.Trebule întrerupt anticoagulantul,mă tem de alte dureri și complicații și sunt și scumpe.Aș vrea să știu și părerea Dv.Mulțumesc!

  3. Avatar Ciobanu Iulian
    Ciobanu Iulian

    Am fost operat de ruptură de menisc, cât timp trebuie să fac infiltrație în genunchi,fac de patru ani, vă mulțumesc

    1. Avatar MR
      MR

      Daca sunt leziuni de cartilaj, atunci trebuiesc repetate o perioada lunga de timp

  4. Avatar Elena
    Elena

    D-ul doctor.la doua luni după operația de ruptura de menisc și artroza de gradul cinci…mi sa umflat puțin genunchiul se vede ca atunci când este un lichid…umflatura este cam cât un ou..menționez ca am făcut și injecții cu Biovisc…Dureri nu am …Ce ma învățați sa fac? Va multumesc!

  5. Avatar Elena
    Elena

    D-ul doctor…am făcut o operație la genunchiul stâng în 18 decembrie 2023..ruptura de menisc și artroza gradul 5..totul a decres bine am început recuperarea ..nu am folosit deloc cârje..medicul meu ..mi a recomandat injecții cu Biovisc..am început sa le fac..și după a treia injecție..am durere foarte mare în partea dreapta a genunchiului stâng ma supăra foarte tare la mers..astept raspuns..va multumesc

    1. Avatar MR
      MR

      Este posibil sa fie o reactie postinjectare.Incercati o perioada de tratament antiinflamator, daca durerea nu va ceda, mergeti la medicul curant pentru un control.

  6. Avatar Camelia
    Camelia

    Buna ziua,dl.doctor.La 29 Noiembrie 2023 am făcut artroscopie genunchi stâng-leziune de menisc,condroplastie grad 3-4.Am avut dureri tot timpul de la operație,am luat analgezic și antiinflamator dar durerile sunt de aceeași intensitate ca înainte de operație!Ce Imi puteți recomanda?Va Multumesc!Am făcut și Infiltratie cu Monovisc la 1 luna de la operație!

    1. Avatar MR
      MR

      Este posibil sa fie nevoie de proteza genunchi.Va recomand sa mergeti la control la medicul care v a realizat artroscopia pentru reevaluare.

  7. Avatar Otilia
    Otilia

    Buna ziua! Ma pregatesc de o artroscopie la genunchiul stang si as dori sa stiu daca la nivelul genunchiului voi ramane cu cicatrici permanente in urma operatiei? cat dureaza (aproximativ) recuperarea si ce anume ma poate ajuta sa grabesc procesul de recuperare. Infiltratiile sunt recomandate post-operator? Doresc sa stiu tot ce pot face pentru o recuperare rapida inclusiv la nivelul estetic al genunchiului.

    Multumesc,

    1. Avatar MR
      MR

      Nestiind ce in ce anume consta artroscopia pe care o veti efectua, va recomand sa adresati aceste intrebari medicului dvs curant.

  8. Avatar Barbu
    Barbu

    După intervenția la genunchi mi se string lichid conținu care ar problema ptr. că îmi dă și dureri mari. Vă mulțumesc și aștept răspuns. Mulțumesc.

    1. Avatar MR
      MR

      Este o reactie inflamatorie care apare uneaori postoperator.Trebuie urmate tratamente antiinflamatorii, medicul curant o sa va coordoneze.

  9. Avatar Bianca
    Bianca

    Bună ziua!!
    Am avut o o intervenție la genunchiul drept pe 1 noiembrie 2023 artroscopie si la 8 zile de la operație încă am dureri de genunchi!!
    Ceea ce ma sperie este ca deasupra genunchiului este foarte umflat, e ca și cum asi avea o punga cu apa „care presează genunchiul și de acolo dureri în locurile unde sa efectuat operație!!
    Am sunat la doctor sa merg sa schimb pansamentul și am întrebat dacă e ok sa fie asa umflat !!??
    Mi-au spus ca e ceva normal dar ton sa menționez ca eu nu pot misca genunchiul din cauza lichidului cred care sa strâns deasupra rotulelor!!
    Pe 14 merg sa scot firele și nu știu dacă sa mai aștept câteva zile sau sa ma duc la ei înainte!!
    Mulțumesc!!

    1. Avatar MR
      MR

      Postoperator,poate sa sangereze si sa se umfle genunchiul.O sa dureze ceva timp pana se retrage inflamatia.

      1. Avatar Melinda
        Melinda

        D-le doctor, m-am operat clasic de gonartroza în 27 nov. 2023 și după 1 luna genunchiul este umflat, operația arata bine, nu am dureri, dar din cauza umlaturii (lateralele genunchiului) ma deranjează. Este normal???

        1. Avatar MR
          MR

          Postoperator genunchiul poate ramane umflat luni bune.Va recomand sa continuati kinetoterapia.

          1. Avatar Tănase Ramona
            Tănase Ramona

            Bună ziua,d-le doctor în 2016 am fost operata artroscopic la genunchiul drept:plica medială fii d problema și cartilaj erodat.Am doar 37 de ani..anul acesta abia am facut infiltratiile cu acid hialuronic deoarece au reînceput durerile mari la picior.
            Acum după ce am făcut aceste injecții, a fost bine o perioada de 2 săptămâni după care au reapărut durerile.
            Vă rog dacă îmi puteți da un sfat ce pot face?
            Ma dau cu creme,aplic gheata ,am pus plasturi..
            Vă mulțumesc!

          2. Avatar MR
            MR

            Va recomand repetarea RMN ului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Categorii

Cele mai citite
articole