,
,

Infiltraţiile în genunchi după artroscopie – Tot ce trebuie să ştii

În ultima perioadă, datorită multiplelor beneficii pe care le prezintă, procedurile artroscopice continuă să câştige tot mai mult teren. În primul rând, sunt minim invazive, ceea ce înseamnă că se utilizează incizii mici, reducând astfel riscul de infecții și cicatrici. În al doilea rând, acest tip de intervenție oferă o recuperare mult mai rapidă comparativ cu chirurgia tradițională deschisă, permițând pacienților să se întoarcă la activitățile lor obișnuite într-un timp mai scurt. În al treilea rând, datorită tehnicilor avansate și echipamentului folosit, chirurgul poate vedea detaliat structura internă a articulației, facilitând o diagnosticare și tratament mai precis. Aceste beneficii, combinate cu rezultatele eficiente în ceea ce privește ameliorarea simptomelor, au făcut ca artroscopia să devină o opțiune preferată atât pentru medici, cât și pentru pacienți.

Totuși, trebuie ştiut că post-operator, infiltrațiile pot juca un rol crucial în recuperare, astfel că articolul nostru își propune să te ajute să descoperi tot ce trebuie să ştii despre acestea, de la tipuri şi beneficii, la recomandări, riscuri şi precauţii.

Ce este artroscopia?

Artroscopia este o procedură minim invazivă, unde printr-o mică incizie se introduce un artroscop pentru a vizualiza, diagnostica și, în unele cazuri, a trata problemele articulare. În special, artroscopia genunchiului este utilizată pentru a aborda probleme cum ar fi rupturile de menisc, leziunile ligamentelor sau artroza, oferind avantajul unei recuperări mai rapide și al unor cicatrici mai mici comparativ cu chirurgia tradițională. Totuşi, după o artroscopie a genunchiului, este normal ca pacienţii să experimenteze disconfort şi umflături în zona genunchiului, astfel că aici intervin infiltraţiile, recomandate în general pentru combaterea durerii, reducerea inflamației și a disconfortului post-operator, dar şi pentru optimizarea recuperării.

De ce sunt necesare infiltraţiile la genunchi după artroscopie şi cum se realizează?

Infiltrațiile în zona genunchiului sunt proceduri medicale care implică injectarea directă a unor medicamente în articulaţia genunchiului, având ca scop principal ameliorarea durerii, menţinerea şi îmbunătăţirea mobilităţii și accelerarea procesului de vindecare în urma artroscopiei. Procedura se realizează în condiții sterile, utilizând o seringă și un ac fin. Medicul ghidează acul către zona precisă unde este necesară medicația, asigurându-se că distribuția este eficientă și minim invazivă.

Tipuri de infiltrații utilizate

Există mai multe tipuri de infiltrații, în funcție de necesitățile pacientului:

  • Infiltrații cu corticosteroizi – reduc rapid inflamația, având un efect antiinflamator puternic.
  • Infiltrații cu acid hialuronic – contribuie la lubrifierea articulației și pot ameliora simptomele artrozei.
  • Alte infiltrații– există și alte soluții, precum infiltrațiile cu plasmă îmbogățită cu trombocite, care pot ajuta la repararea țesutului.

Beneficiile infiltrațiilor la genunchi post-artroscopie

Reducerea durerii: Medicația injectată în genunchi în urma unei artroscopii are capacitatea de a atinge direct sursa durerii, fără a fi nevoie de administrarea sistematică de analgezice. Această abordare țintită, prin evitarea metabolismului general, permite obținerea unui efect analgezic intens și de durată, ceea ce înseamnă că pacienții se pot bucura de o viață cotidiană fără disconfort, putând efectua activități simple, precum mersul sau urcatul scărilor, fără a fi îngrijorați de dureri neașteptate.

Sprijin în mobilitate: Odată ce durerea este diminuată sau eliminată prin infiltrații, pacientul descoperă o libertate crescută în mișcare. Ameliorarea durerii nu doar că permite o deplasare mai facilă, dar stimulează și încrederea în capacitatea articulației de a susține diferite activități.

Îmbunătățirea procesului de recuperare: Folosirea infiltrațiilor post-artroscopie are un rol esențial în optimizarea procesului de vindecare. Injectând medicamente direct în zona afectată, se asigură o concentrație optimă a substanței active exact unde este nevoie, lucru care accelerează procesul natural de vindecare, dar reduce totodată și riscul de complicații sau inflamații ulterioare.

Riscuri și precauții

Deși infiltrațiile sunt adesea sigure, pot exista riscuri, cum ar fi infecțiile sau reacțiile alergice. Tocmai din acest motiv, este esențial să discuţi cu medicul tău despre aceste posibilități și să respecți indicațiile post-procedurale.

Sfaturi practice pentru pacienți

Pregăteşte-te pentru infiltrație prin informare și respectarea recomandărilor medicale. De asemenea, după procedură, evită efortul intens pentru câteva zile și urmează orice indicații de kinetoterapie recomandate.

Acestea fiind spuse, infiltrațiile post-artroscopie pot fi o componentă esențială a planului de recuperare, iar înțelegerea lor și colaborarea cu un medic specialist de încredere, aşa cum este Dr. Mihai Râşcu de exemplu, poate asigura o recuperare eficientă și revenirea la activitățile de zi cu zi într-un timp optim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Categorii

Cele mai citite
articole