• Dr. Mihai Rascu
    Dr. Mihai Rascu
    Medic primar Ortopedie -Trautomatologie
  • Dr. Mihai Rascu
    Dr. Mihai Rascu
    Medic primar Ortopedie -Trautomatologie

Intrebari si raspunsuri

Doriti sa intrebati medicul?

Cosmin Olariu (2018-12-03 07:32:10)
Buna ziua, In urma cu aproximativ 3 saptamani am suferit o accidentare la fotbal, mai exact, o pivotare a piciorului pe loc, am auzit o troznitura a genunchiului. Am mers cat decat 2 saptamani, dupa care intr-o seara, dupa ce m-am intors de la serviciu durerile au fost insuportabile si am decis sa ma duc la doctor(urgenta floreasca). In urma radiografiei nu s-a constatat nici o fisura/leziune a oaselor. Am continuat diagnosticarea cu RMN, rezultatul este cel de mai jos: -rapoarte osoase normale; -arie de edem osos la nivelul hemiplatoului tibial postero-medial; -menisc medial-traiect liniar orizontal in hipersemnal PD fat sat la nivel corporeo-cornual posterior aparent fara contact cu suprafete meniscale; -menis lateral -cu insertie, grosime si semnal normal; -ligament incrucisat anterior-cu traiect si insertii pastrate dar cu reactie inflamatorie peri si interfibrilara, fara discontinuitati fibrilare; -LIP, LCM, LCL, tendoane patelar si cvadricipital, retinacule patelare -cu traiect, dimensiuni si semnal in limite normale; -cartilaje articulare cu grosime pastrata, fara discontinuitati; -fara acumulare fluida intraarticulara notabila; -fara discontinuitati fibrilare la nivelul structurilor musculare surprinse. CONCLUZIE: Leziune gradul II corporeo-cornual posterior MM. Leziune interstitiala LIA. Consultat de un doctor de la Spitalul Floreasca, mi s-a spus ca am o ciupitura de menisc minima si intindere de ligamente. Astazi la control dupa o saptamana mi s-a spus ca sufar de ruptura partiala de LIA, la examenul clinic genunchiul fiind destul de stabil. Ma puteti ajuta cu interpretarea rezultatului RMN.. Pentru partea de menisc am primit o recomandare cu tratament conservator, dar dat fiind faptul ca mi s-a spus ca am rupere partiala LIA sunt speriat sa nu afecteze aceste ligamente si mai mult. Este necesara interventia artroscopica ? Varsta: 30 de ani Inaltime: 179 cm Greutate: 64 kg

Dr Mihai Rascu (2018-12-03 07:32:10)

LIA pare ok din descrierea RMN iar leziunea de menisc are indicatie chirurgicala doar daca provoaca durere.

Adrian (2018-11-29 21:27:38)
Sunt placut surprins sa constat rabdarea de a raspunde a d-lui Rascu. Domnule Doctor, va rog frumos: Masculin, 39 ani, 180, 84 kg, ligamentoplastie genunchi drept acum 20 ani. Anul trecut a aparut o durere la genunchiul drept, presupun ca un urma unei supra solicitari. N-am luat-o in seama, asa ca am continuat suprasolicitarea iar durerea a inceput sa fie puternica cu blocarea genunchiului. Puteam face o flexie doar pana intr-un unghi de 90 grade. Am efectuat un RMN care a aratat: condropatie patelara dreapta grad 2 si leziune menisc anterior extern grad 3. In urma unor exercitii de kinetoterapie facute dupa ce am urmarit niste video despre condropatie, piciorul a parut ca s-a vindecat si totul era in regula. A urmat o noua suprasolicitare si a reaparut durerea. Am trecut pe la 3 ortopezi care mi-au spus ca genunchiul arata bine si sa fac kineto. La indicatia unuia dintre acestia am facut un al 2-lea RMN care indica Condropatie patelara grad 1 - 2 cu hiper presiune externa si leziune menisc anterior extern grad 2. Fac precizarea ca la testele clinice, oricum este indoit piciorul meu si oricata presiune se pune pe el de catre doctorul ortoped, nu ma doare. Cand ma doare acum? Ok, dimineata cand ma trezesc pot sta pe vine aproape fara durere. Seara cand ajung acasa, daca vreau sa ma asez pe vine ma doare sub genunchi inspre partea stanga. Practic nu pot sta pe vine pe genunchiul drept cu toata greutatea. Daca fac un dus fierbinte, pare ca durerea se reduce in flexie. Pentru mine este horror sa constat ca la testul clinic totul pare sa fie ok, RMN-ul arata ce arata, iar eu am o durere inspre partea stanga a genunchiului drept, mai ales sub genunchi atunci cand vreau sa stau pe vine. Sa fie Condropatia patelara sau meniscul? Sa fac infiltratii cu acid hialuronic sau prp? E de artroscopie? Multumesc

Dr Mihai Rascu (2018-11-29 21:27:38)

Multumesc pentru aprecieri.Parerea mea este ca meniscul este responsabil pentru durere.Condropatia patelara de gradul II nu provoaca durere.Va astept la consultatie pentru examinarea clinica a genunchiului.

Balutoiu (2018-11-19 23:27:44)
Stimate d-le doctor, as dori parerea dumneavoastra asupra tratamentului pe care ar trebui sa-l urmez avand in vedere rezultatul RMN efectuat la 12.11.2018, la genunchiul stang: – truncarea marginii libere a ambelor meniscuri cu zona de portanta ce apare expusa bilateral, nivel la care se evidentiaza denudari corticale la nivelul compartimentului intern cu fracturi trabeculare tibiale mansonate de edem osos intins (condromalacie grad IV) si neregularitati la nivelul cartilajului condilian compartiment extern (condromalacie grad II); se adauga osteofite importante marginale tibio-condiliene in ambele compartimente. - LIA, LIP, LCL, LCM si ligamente Wrisberg si Humphrey in limite normale. - subtierea marcata si a cartilajelor trohleo-patelare in zona inferioara de maxim contact, cu zone largi de denudari corticale si reactii trabeculare subiacente asociate; se adauga osteofite marginale trohleo-patelare. - lama de lichid reactiv retro si suprapatelar si in fosetele patelo-femurale cu grosimea de pana la 8,6 mm. - fabella de 10/14 mm dispusa posterior de condilul femural extern. - in rest segmente osoase cu raporturi si semnal RM in limite normale. - edem in partile moi adipoase superficiale pre si infrapatelare. - entezofit peripatelar la nivelul insertiei tendonului cvadricipital. Concluzii: - Modificari de gonartroza in ambele compartimente (condromalacie grad IV compartiment intern si grad II compartiment extern). - Condrmalacie trohleo-patelara grad IV. - Lichid reactiv intra-articular in cantitate mica/medie. Va multumesc anticipat.

Dr Mihai Rascu (2018-11-19 23:27:44)

Avand in vedere ca este o artroza a genunchiului in stadiu avansat v as recomanda recuperare medicala si infiltratii intraarticulare cu solutie vascoelastica.Daca acestea nu reusesc sa reduca durerea atunci este recomandata protezarea genunchiului.

Dr Mihai Rascu (2018-11-17 18:36:12)

Pare doar o inflamatie a zonei, va recomand o perioada de recuperare medicala iar daca durerea nu se amelioreaza atunci poate fi necesara o infiltratie cu cortizon sau PRP.

Dr Mihai Rascu (2018-11-15 12:10:41)

Leziunea de gradul II de menisc se opereaza doar daca este simptomatica ( doare).Va astept la consultatie impreuna cu CD ul RMN pentru un examen clinic al genunchiului si alegerea unei optiuni de tratament.

Dr Mihai Rascu (2018-11-06 01:13:48)

Legat de perioada de asteptare pentru decontare ar trebui sa va interesati la Casa de Asigurari.Costurile unei proteze totale difera in functie de tipul protezei( cimentata sau necimentata) precum si in funtie de modelul protezei( firma de la care se achizitioneaza).