• Dr. Mihai Rascu
    Dr. Mihai Rascu
    Medic primar Ortopedie -Trautomatologie
  • Dr. Mihai Rascu
    Dr. Mihai Rascu
    Medic primar Ortopedie -Trautomatologie

Intrebari si raspunsuri

Doriti sa intrebati medicul?

DragosM (2017-07-25 08:45:28)
Buna ziua, Numele meu este Dragos, in august voi implini 31 ani, am 84 kg si un stil de viata activ, iar in weekendul care a trecut pe o poteca montana, am reusit sa alunec si sa cad, de la aprox 50 cm, pe niste bolovani cu umarul stang, nu-mi dau seama daca am cazut direct pe umar. Mana este dureroasa la palpare in zona tricepsului in imediata apropriere a cotului si zona musculara din spatele umarului in zona scapulo-humerala. Imediat dupa, am simtit o durere moderata in umar care s-a acutizat catre seara. A 2 a zi durerea a scazut in intensitate dar a ramas disconfortul in articulatie, in momentul in care misc/rotesc mana in anumite pozitii, dar fara pierderea mobilitatii, este o senzatie ca trece ceva peste altceva. Ieri am fost la Spitalul de urgenta Floreasca, am facut o egografie si am primit diagnosticul de: "Umar stang cu lichid intraarticular situat anterior pe 6mm, cu aspect de periartrita scapulo-humerala. Musculatura normala." Mentionez ca pana la data acestui incident de aproximativ 6 luni fac odata la 2 zile intre 200-300 flotari, prima reactie a doctorului radiolog, pana sa afle de cazatura, a fost ca, leziunea/leziunile provine/provin de la antrenamentul cu greutati. Mai mentionez ca in urma cu 6-7 ani in urma unei cazaturi de pe bicicleta, tot la umarul stang este posibil sa fii avut ruptura de ligament, in zona coafei rotatorilor, spun asta pentru ca atunci am fost la un ortoped de la o clinica privata care mi-a spus ca nu am nimic si ca se va rezolva de la sine, intr-adevar s-a rezolvat dar ramasesem cu niste sechele iar in urma unui consult ortopedic la spitalul Foisor, dupa 3-4 luni de la incident, mi s-a spus ca am avut un ligament rupt care s-a sudat stramb, acum... Va rog sa-mi spuneti cum trebuie procedat mai departe? Trebuie sa ma adresez unui ortoped, sa imobilizez mana, este suficient repausul, trebuie luate antiinflamatoare, aplicare geluri? Va multumesc!

Dr Mihai Rascu (2017-07-25 08:45:28)

Diagnosticul de periartrita scapulohumerala este un diagnostic destul de vag ( reprezinta inflamatia umarului).Daca durere persista dupa tratament antiinflamator va recomand sa efectuati un RMN de umar.

Dr Mihai Rascu (2017-07-23 19:50:58)

Daca demineralizarea nu este intr un context patologic cum ar fi osteocondrita discanta , se va remite singura in timp.Puteti incerca un regim alimentar bogat in Calciu.

Aura (2017-07-21 06:24:57)
Buna ziua si felicitari pentru ceea ce faceti. Am o leziune la menisc si sper sa ma ajutati in primul rand cu un sfat... Am 42 de ani, pana in decembrie anul trecut, timp de 3 ani, am mers la sala de 3 ori/saptamana, de fiecare data alergam ~ 1 ora, cam 8-9 km. Nu am avut niciun fel de problema la genunchi. In ianuarie, din cauze obiective, am incetat sa merg la sala sa mai alerg, dar in aprilie in acest an am mers la o sedinta de kangoo-jumps, unde am folosit ghete care nu erau de calitate (pot face comparatie, pt ca in trecut am facut regulat kangoo jumps cu ghete de calitate). Nu am simtit nimic la genunchi in timpul orei de kangoo, dar a doua zi dupa ora de kangoo, mi s-a umflat genunchiul drept. Timp de 2 zile am stat cu gheata la genunchi, am luat diclotard si mi-a trecut. De atunci durerea revine periodic, insa nu la aceeasi intensitate, mai ales cand urc/cobor scari.De frica sa nu raman cu genunchiul blocat, merg incet, " ca pe oua" :) Durerea nu este foarte mare, nu necesita sa iau mereu diclotard, dar datorita faptului ca vreau sa reincep sa merg sa alerg la sala, pe banda, am facut un RMN ale carui rezultat a fost: - rapoarte osoase normale, - plica sinovala suprapatelara, - cartilaje articulare cu grosime pastrata, fara discontinuitati; menisc medial-doua traiecte de fisuri orizontale, in hipersemnat PD fat sat la nivel cornual posterior in contact cu suprafata meniscala inferioara, ce se prelungesc si la nivelul corporeal, unde vin in contact cu suprafata meniscala superioara; alt traiect de fisura radialce intereseaza 1/3 interna meniscala se vizualizeaza la nivel corporeal; chiste parameniscale adiacente cornului posterior; - menisc lateral-cu insertie, grosime si semnal normal; - LIA, LIP, LCM,LCL, tendoane patelar si cvadricipal, retinacule patelare-cu traiect, dimensiuni, si semnal in limite normale; - minima acumulare fluida intraarticulara la nivelul bursei suprapatelare (diametrul AP 6 mm) si retropatelar; - fara discontinuitati fibrilare la nivelul structurilor musculare surprinse, fara traiecte de fracturi osoase. Concluzii:leziune complexa corporea-cornuala posterioara MM, chiste parameniscale adiacente cornului posterior, minima hidrartoza. In aceste conditii, credeti ca este obligatorie artroscopia sau se poate rezolva problema si prin kinetoterapie sau fizioterapie? Mai pot face sport (nu de performanta, doar de intretinere, eventual doar mers/alergat pe banda de alergare)? multumesc anticipat Aura Scuze pentru dimensiunea mesajului, dar consider ca doar asa, cu mentiunile integrale din RMN, va puteti face o imagine adecvata a situatiei.

Dr Mihai Rascu (2017-07-21 06:24:57)

Leziunea de menisc are indicatie chirurgicala, meniscul nu se repara singur iar leziunea este destul e maree.

Maria Mihalca (2017-07-10 13:22:06)
Buna ziua,ma numesc Maria, am fost diagnosticata la EMG cu Sndromul de tunel carpian la ambele maini, la mana dreapta mediu spre agravat si la stanga mediu. Doresc sa spun ca spre deosebire de ce am citit mai sus, eu am aceste simptome din copilarie (amorteli), iar dureri nocturne in palma de la 17 ani, cand am inceput a tricota un pulovar. Pe parcursul vietii (acuma am 62 ani), am avut dureri si amorteli cu intermitente, legat de activitatile pe care le faceam. Dupa curatenie mare sau mai mica, adica legat de folosirea mainilor, durerile si amortelile erau mai accentuate. Acuma lucrand mai putin ma simt mai bine, dar printr-o conjunctura am ajuns sa fac EMG, care mi-a dat rezultatul de mai sus. Acuma, tocmai sunt programata la interventia chirurgicala. Va intreb, daca acuma amortelile si durerile sunt mai slabe se poate ca datorita inaintarii in varsta si atrofierii unor muschi, etc, presiunea exercirata asupra nervului sa fie mai mica si sa nu mai trebuiasca operatia? Mi-e teama ca sa nu fie mai rau dupa operatie, in urm a ceea ce am citit aici. EMG am facut de 3 ori, in 1015, 2016 si 2017 si de fiecare data s-a confirmat diagnosticul, cel din 2017, spune medicul ca arata o agravare la mana dreapta in special. Pe parcursul zile pot sa lucrez, nu am momente in care sa nu-mi simt degetele, uneori chiar nu am nici o amorteala. Mentionez ca si mama mea si sora mea au avut aceste amorteli si dureri, nu s-au operat, dar durerile au incetat, mai ales la mama, care e mai in varsta, zice ea, ca dupa bai cu sare. Va multumesc.

Dr Mihai Rascu (2017-07-10 13:22:06)

Daca durerile sau amortelile nu sunt mari, atunci puteti amana operatia si puteti incerca o perioada de kinetoterapie.