• Dr. Mihai Rascu
    Dr. Mihai Rascu
    Medic primar Ortopedie -Trautomatologie
  • Dr. Mihai Rascu
    Dr. Mihai Rascu
    Medic primar Ortopedie -Trautomatologie

Intrebari si raspunsuri

Doriti sa intrebati medicul?

Dr Mihai Rascu (2017-06-08 22:53:02)

Continuati recuperarea medicala si daca la 6 luni postoperator mobilitatea nu este completa atunci repetati RMN ul de genunchi.Furnicaturile sunt date probabil de prinderea in cicatricea postoperatie a unui filet nervos, situatie in care aceste senzatii o sa dispara in timp.

Marina (2017-06-01 16:09:52)
Am lecturat toate cazurile descrise aici si apreciez seriozitatea si profesionalismul cu care ati rasuns. Din acest motiv indraznesc sa va cer parerea si in cazul meu. Am 49 de ani, 168cm si 65kg, n-am suferit nicio trauma sau accident la nivelul genunchilor si cu toate acestea acum aproximativ 5 luni au aparut dureri serioase la mers, la nivelul genunchiului stang, partea interioara. In 24.02.2017 am facut un RMN cu urmatoarele concluzii: -Fasciculatii liniare lezionale bimeniscale fara interesarea suprafetelor articulare -Leziuni liniare LIA si la nivel colateral intern. -Extins edem subcortical femural condil intern si supraincizar.Leziuni liniare si edem la nivelul retinaculului patelar intern.Edem in partile moi periarticulare. -Mic epansament lichidian intraarticular. Chist milimetric la nivel subcortical cefalo-cervical fibular. M-am prezentat la medicul ortoped si am primit tratament cu Arcoxia si Fleximobil si repaus pt 45 de zile. Situatia s-a imbunatatit semnificativ, au disparut durerile si mi-am putut reluat activitatea. La 10 saptamani de la primul RMN, am refacut investigatia si concluziile acestuia sunt: -Ruptura Crues II corn posterior menisc intern -Edem osos difuz, condili femurali si in mai mica masura platou tibial intern. -La nivelul spatiului popliteu (adiacent insertiei tendonului muschiului gastrocnemian medial), se vizualizeaza o voluminoasa formatiune polilobulata si cu fine septe in interior, cu semnal fluid si fara priza de contrast. -Formatiunea mentionata are diametre de 43mm cranio-caudal/24mm antero-posterior/26mm transversal.-posibil ganglion cyst La doua saptamani de la acest ultim RMN si consultul la ortoped au aparut dureri severe la mers in partea exterioara a genunchiului, usoara umflare a intregii articulatii, primul pas e un chin, am tendinta sa nu mai indoi deloc genunchiul pt a evita durerea. Urmeaza sa ma prezint din nou la ortoped, insa as aprecia parerea dumneavostra. E acea formatiune un chist Baker sau e altceva? Ati recomanda o interventie chirurgicala asupra acestei formatiuni? Va multumesc anticipat si astept cu mare interes parerea dumneavoastra.

Dr Mihai Rascu (2017-06-01 16:09:52)

Da pare sa fie un chist Baker si daca nu raspunde la tratament antinflamator( pastile,fizioterapie, infiltratie intrachistica cu cortizon) atunci se impune excizia lui.

Gabrina (2017-05-28 21:37:35)
Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in problema mea. Examinarea IRM nativa a genunchiului stang evidentiaza: -leziuni orizontale in hipersemnal PD FS la nivelul ambelor coarne compartiment extern dar si corn anterior compartiment intern, fara atingere de suprafete articulare (leziuni grad II). -leziune discret oblica in hipersemnal PD FS la nivelul CPMI ce intereseaza suprafata articulara inferioara, aspect sugestiv pentru leziune grad III. -LIA, LIP, LCL intinse, cu aspect fiziologic. -modificari edematoase la nivelul partilor moi adiacente retinaculului si ligamentului colateral medial, fara modificari de semnal la nivelul fibrelor acestora (leziuni grad I) dar si in grasimea posterioara femurului distal; chist de 13mm situat anterior de muschiul semimembranos. -cartilaj articular retropatelar pastrat. -mici arii de edem intraspongios femurotibial predominant extern. -lichid supra/retropatelar, anterior de LIA dar si posterior de LIP, de CFL. -chist Baker de 50/17mm in plan sagital. Concluzii Leziune grad III CPMI. Leziuni grad I retinacul medial si LCI. Chist Baker. Bursita supra/retropatelara. S-a intervenit artroscopic la genunchiul stang pe data de 27 martie anul acesta, menisectomie partiala cu un diagnostic de SINOVITA CRONICA NESPECIFICA. S-a efectuat si o analiza a sinovialei, in urma biopsiei lichidului sinovial la genunchiul stang au reiesit urmatoarele: Diagnostic histopatologic: sinovita cronica nespecifica Descriere macroscopica: -2 piese albicioase elastice de 7x4mm si 8x3mm -multiple fragmente albicioase elastice filiforme, aproximativ 2ml Descrierea microscopica: -tesut conjunctiv ce prezinta hiperplazia si hipertrofia celulelor sinoviale cu formare de proiectii viloase fara prezenta de celule multunucleate printre sinoviocite, subiacent cu infiltrat inflamator cronic limfocitar cu dispozitie in aglomerari limfoide fara formare de centri germinali proeminenti in special spre suprafata.In tesutul conjunctiv se observa un oarecare grad de fibroza. Sunt in continuare ingrijorata pentru ca genunchiul inca este umflat deasupra rotulei.Ce inseamna aceasta sinovitav cronica? Cat va persista?

Dr Mihai Rascu (2017-05-28 21:37:35)

In mod normal sinovita ar trebui sa regreseze intr o perioada de aprox 1 an.Va recomand recuperare medicala, inot,bicicleta.