• Dr. Mihai Rascu
    Dr. Mihai Rascu
    Medic primar Ortopedie -Trautomatologie
  • Dr. Mihai Rascu
    Dr. Mihai Rascu
    Medic primar Ortopedie -Trautomatologie

Intrebari si raspunsuri

Doriti sa intrebati medicul?

Olivian (2017-05-22 14:59:29)
Buna ziua, Am 32 de ani si, in urma unei cazaturi, genunchiul stang mi s-a rasucit brusc, am auzit o pocnitura si spre seara a inceput sa ma doara foarte rau si nu mai puteam urca scarile. Genunchiul nu s-a umflat deloc. In seara respectiva am folosit anti inflamator iar a 2-a zi de dimineata nu m-a mai durut asa de rau. Simt durere doar cand fac cate o miscare de rasucire a genunchiului. Cateodata imi amorteste cand tin piciorul intins mai mult timp. Dupa 2 luni am facut RMN iar rezultatul este urmatorul: REZULTAT: Evaluarea IRM nativa a genunchiului stang in secventele T1 sagital, T1 tirm coronal, PD FS sagital si T2 fl2d fs axial, evidentiaza: Cartilajele de crestere sunt „ inchise ”, iar structurile osoase examinate nu au modificari de semnal sau morfologice, sunt in pozitie anatomica normala. Cartilajele articulare femuro-tibiale si femuro-patellare au aspect IRM normal. LIA este usor hipertrofiat in jumatatea inferioara, are modificari difuze de hipersemnal si aspect „desitat” al insertiei tibiale. LIP are aspect IRM normal. Mici acumulari fluide periligamentare. Meniscul intern si cel extern au aspect IRM in limite normale. Usoara hipertrofiere distala a tendonului muschiului semimembranos mici modificari de hipersemnal la nivelul insertiei. Ligamentele colaterale au aspect IRM normal. Patella este in pozitie normala. Tendonul patellar si cel cvadricipital au aspect IRM normal. Minime acumulari fluide retropatellare. Microadenopatie in fosa poplitee de 8 mm in asul scurt. CONCLUZII: Leziune LIA si de tendon al muchiului semimembranos. In acest caz, cum ma indrumati sa procedez? Multumesc tare mult!

Dr Mihai Rascu (2017-05-22 14:59:29)

Daca exista instabilitate si la examinarea clinica, atunci este recomandata ligamentoplastia LIA.Va astept la consultatie impreuna cu RMN ul.

Anca (2017-05-18 06:12:42)
Buna ziua, domnule doctor Baiatul meu -20 ani - s-a lovit la baschet la genunchiul stang, a simtit ca ii fuge genunchiul. Am fost la spitalul Floreasca si i-a pus diagnosticul de entorsa genunchi stang cu suspiciuni leziuni ligamente si i-a pus piciorul intr-o atela gipsata 2 saptamini.Ca medicatie a luat Arcoxia 7 zile si Midocalm 10 zile.A stat cu piciorul ridicat si cu gheata. Acum este cu o orteza fixa la genunchi si a facut RMN.Mentionez ca nu face sport de performanta si in momentul de fata cand merge cu orteza si cu carja nu are dureri. Va rog mult daca imi puteti spune parerea dumneavoastra in functie de rezultatul RMN si anume: - structuri meniscale fara leziuni vizibile - LIA cu hipersemnal intens T1 si STIR in 1/3 inferioara,nevizualizabil in 2/3 superioare,culcat pe spinele tibiale,cu edem local,cu subluxatie tibiala anterioara gr. III ( 15 mm), cu unghi LIP sub limita de 105*( 100*) - aspect de leziune gr. III LIA - LCM cu hipersemnal in 1/3 superioara , cu intrerupere partiala de traiect si dezorganizare structurii fibrilare, cu lama de lichid in lungul traseului , cu aspect de leziune gr. II LCM - contuzie osteocondrala severa si edem osos moderat-intens cu infundare de corticala la nivelul condilului femural lateral si edem osos slab in 1/3 posterioara a condilului tibial lateral cu aspect de Kissing contusion - condromalacie patelara gr. II - Chist popliteu Baker cu dimensiuni aprox.7/15/57mm - cantitate mare de lichid in bursa suprapatelara FARA ALTE MODIFICARI PATOLOGICE VIZIBILE LA NIVELUL ARTICULATIEI INVESTIGATE. Va rog sa-mi spuneti parerea dumneavoastra, daca este nevoie neaparat de operatie sau se poate remedia cu recuperare medicala. Va multumesc pentru timpul acordat si va urez multa sanatate.

Dr Mihai Rascu (2017-05-18 06:12:42)

Este o ruptura completa de ligament incrucisat anterior si este nevoie de interventie chirurgicala -ligamentoplastie.Va astept la consultatie impreuna cu RMN ul.

Popescu Maria-Luiza (2017-05-16 21:49:02)
Buna seara,am 53 de ani si v-as ruga sa ma ajutati cu interpretarea unui RMN facut la doua zile de la cazatura,cand era mult lichid in articulatia genuchiului stang: translatie tibiala anterioara,traiect de fisura CTL regiune posterioara,ruptura recenta LIA,ruptura partiala LCM,leziune gradul I LCL,leziune gradul I ligament menisco-femural lateral,dezinsertia ligamentului menisco-femural medial,sindrom Ostgood schlatter,leziune grad I corn posterior MM,displazie trohleala tip A Chist BaKer,hidrartroza in cantitate mare.Am trei saptamani de la cazatura,port orteza cu inclinare la 30 de grade,mi s-a recomandat sa port aceasata orteza cu inclinarea la 30 de grade timp de sase saptamani,dupa care sa repet RMN-ul.Mentionez ca la acest genunchi am avut la varsta de 10 ani o alta cazatura,cand in timpul unui antrenament la gimnastica, am fost impinsa de la barna,din pozitia stand pe maini si am cazut departe de saltelele de langa barna,direct pe podea. Mentionez ca am aflat abia acum ca am avut LCL rupt demult (la varsta de 10 ani,la acel accident)si am trait fara sa stiu acest lucru. D-na dr de la RMN a spus ca a fost foarte greu sa interpreteze RMN-ul,intrucat a fost facut la doar doua zile de la cazatura si fiind mult lichid nu s-a vazut prea bine,fiind nevoie sa compare sute de imagini. Ce parere aveti?Sunt sanse sa nu fie grav si la urmatorul RMN,la sase saptamani de la cazatura, sa apara altceva decat s-a presupus initial? Va multumesc mult!

Dr Mihai Rascu (2017-05-16 21:49:02)

Pare o leziune completa de ligament incrucisat anterior dar uneori apar imagini eronate datorate acumularii lichidiene din genunchi.Astept sa mi spuneti care este rezultatul la urmatorul RMN.Pana atunci incepeti recuperarea medicala.

Dr Mihai Rascu (2017-05-14 08:05:47)

Leziunea de gradul II de menisc se opereaza numai daca este simptomatica . Va pot da un raspuns adecvat dupa o examinare prealabila a genunchiului.