• Dr. Mihai Rascu
    Dr. Mihai Rascu
    Medic primar Ortopedie -Trautomatologie
  • Dr. Mihai Rascu
    Dr. Mihai Rascu
    Medic primar Ortopedie -Trautomatologie

Intrebari si raspunsuri

Doriti sa intrebati medicul?

Erdelyi Laszlo (2020-02-10 18:36:25)
Ce sa fac ???? Conform RMN medicul specialist recomanda interventie chirurgicala artroscopie menisc si interventie chirurgicala deschisa eliminare chist Baker. Diagnostic medic specialist RMN : Ligament incrucisat anterior ingrosat, cu modificari difuze de semnal, fara intreruperea continuitatii fibrelor, sugerand modificari degenerative, fara semne de ruptura. Ligament incrucisat posterior, ligamente colaterale, tendon muschi popliteu cu aspect RM in limite normale. Chist-ganglion de aprox. 25/15mm )CC/AP) care mansoneaza treimea medie a ligamentului incrucisat posterior. Menisc intern cu aspect subtiat la nivelul corpului si cornului posterior, mai probabil postmeniscectomie partiala, cu usoare modificari degenerative si extruzia meniscului la nivelul recesului medial. Discreta condromalacie femuro-tibiala interna cu reducerea in inaltime si contur neregulat al cartilajului pe versantul femural intern in treimea medie si anterioara, fara denudarea osului subcondral. Menisc extern fara semne de ruptura sau anomalii semnificative de semnal. Rotula este in usoara subluxatie laterala, cu minima condromalacie patelara, cu reducerea in inaltime a cartilajului si contur neregulat pe versantul lateral, fara certe defecte cartilaginoase. Retinacule patelare, tendoane cvadricipital si patelar fara semne de ruptura. Usoare anomalii de semnal la nivelul ligamentului patelar in vecinatatea insertiei tibiale, fara semne de ruptura. Hidrartroza moderata, mai semnificativa in recesul suprapatelar, cu chist Baker de ~ 56/25mm (diam CC/AP) mai probabil fisurat, cu infiltrarea edematoasa perifasciala si peritendinoasa a muschilor gastrocnemian medial si semimembranos. Fara arii de edem osos sau linii de fractura. Concluzii: Ligament incrucisat anterior cu modificari degenerative, fara semne de ruptura. Chist-ganglion de aprox. 25/15mm )CC/AP) care mansoneaza treimea medie a ligamentului incrucisat posterior. Menisc intern cu aspect subtiat la nivelul corpului si cornului posterior, mai probabil postmeniscectomie partiala, cu usoare modificari degenerative si extruzia meniscului la nivelul recesului medial. Discreta condromalacie femuro-tibiala interna cu reducerea in inaltime si contur neregulat al cartilajului pe versantul femural intern in treimea medie si anterioara, fara denudarea osului subcondral. Rotula este in usoara subluxatie laterala, cu minima condromalacie patelara, cu reducerea in inaltime a cartilajului si contur neregulat pe versantul lateral, fara certe defecte cartilaginoase. Usoare anomalii de semnal la nivelul ligamentului patelar in vecinatatea insertiei tibiale, fara semne de ruptura. Hidrartroza moderata, mai semnificativa in recesul suprapatelar, cu chist Baker de ~ 56/25mm (diam CC/AP) mai probabil fisurat, cu infiltrarea edematoasa perifasciala si peritendinoasa a muschilor gastrocnemian medial si semimembranos.

Dr Mihai Rascu (2020-02-10 18:36:25)

Se poate face in acceasi interventie chirurgicala miniinvaziva - artroscopie si leziunea de menisc si chistul Backer

Dr Mihai Rascu (2019-12-26 10:27:36)

Leziunea de gradul II LIA are indicatie chirurgicala daca se resimte instabilitate la activitatile curente, leziunea de gradul III de menisc are indicatie chirurgicala, dar totul depinde de gradul de artroza.Daca aceasta este avansata are indicatie de proteza totala de genunchi.

Daniel (2019-10-16 06:05:26)
Bună ziua! Am 29 de ani și în urmă cu 10 ani am suferit o fractură de pilon tibial stâng și am fost operat. Prima întrebare pe care i-am adresat-o ortopedului când mi-a dat ghipsul jos a fost dacă voi mai fi capabil să practic sport. A spus că da, dar nu la nivel competitiv cum obișnuiam s-o fac și că ar fi mai bine să nu-o forțez. A mai spus că a fost o fractură destul de urâtă și că la un moment dat o să se instaleze artroza. Nedorind să am parte de alte complicații, am renunțat să mai practic sport (la sport, nu la mișcare). În acești 10 ani de la operație m-am confruntat cu episoade de imobilitate și dureri surde, în special în diminețile de după unele nopți în care lucram ca ospătar, mai pe scurt spus stat mult în picioare. Îmi reveneam repede, țineam piciorul în apă fierbinte după care aplicam un unguent antiinflamator și gata. Nu mai lucrez în alimentație publică de 3 ani și de atunci nu am mai avut probleme cu glezna, nici măcar când era nor afară. Însă acum 2 zile, când eram la servici (menționez că lucrez în ture de 24 care nu implică statul excesiv în picioare) m-am așezat pe scaun să mănânc și practic mi s-a blocat glezna, nu puteam decât să mișc degetele. Nu am mai putut să calc cu piciorul stâng sub nici o formă și am avut dureri pulsative dar nu de os. Aș vrea să știu dacă cu ce m-am confruntat este sinovită sau gută, sau dacă este posibil să se întâmple din nou.

Dr Mihai Rascu (2019-10-16 06:05:26)

Este posibil sa fie vorba despre o artroza tibiotalara.Va recomand sa efectuati un RMN de glezna .

Spurcaciu Mihaela (2019-10-11 13:45:05)
Buna ziua, In urma unui examen RMN am primit urmatorul rezultat: Examinarea IRM nativa la nivelul genunchiului drept evidentiaza: -patela alta-index Insall-Salvati-1,36; -menisc medial-traiect de fisura orizontal in hipersemnal PD fat sat la nivel corporeo-cornual posterior in contact cu suprafata meniscala inferioara, ce asociaza si mici chiste parameniscale; -menisc lateral -cu insertie,grosime si semnal normal; -ligament colateral medial-cu insertii pastrate, dar cu reactie inflamatorie perifibrilara pe tot traiectul; -LIA,LIP ,LCL, tendoane patelar si cvadricipital, retinacule patelare -cu traiect,dimensiuni si semnal in limite normale; -subtiere focala a cartilajului articular patelar la nivelul fetei mediale cu >50% din grosime,asociind mici chiste subcondrale cu discret edem in jur; -discontinuitate focala pe o distanta de ~4mm la nivelul cartilajului articular condilian femural lateral in regiunea sa posterioara, asociind si discrete modificari de semnal la nivelul osului subcondral adiacent; -usoara crestere de semnal la nivelul grasimii pre si infrapatelare superficiale; -minim infiltrat edematos in bursa semimembranos-gastrocnemiana; -plaje intinse de maduva hematogena restanta la nivel metafizo-diafizar femural; -fara acumulare fluida intraarticulara notabila; -fara discontinuitati fibrilare la nivelul structurilor musculare surprinse, fara traiecte de fracturi osoase. CONCLUZIE: Patela alta. Leziune gradul III la nivel corporeo-cornual posterior MM. Leziune gradul I LCM. Condropatie focala patelara gradul III-IV. Condropatie focala CFL gradul III-IV. Doresc sa stiu daca este necesara o interventie chirurgicala (ce fel). Precizez ca am 47 de ani si am cazut pe scari acum 3 luni. De atunci am dureri la genunchi. Cred ca unele leziuni sunt mai vechi, de pe vremea cand mergeam pe munte si alergam la maratoane. In urma cu o saptamana am terminat fizioterapia (2 saptamani), dar durerile sunt mai mari, atat pe timpul zilei, cat si noaptea. Multumesc frumos! Mihaela

Dr Mihai Rascu (2019-10-11 13:45:05)

Leziunea de menisc are indicatie chirurgicala,recomandarea mea este artroscopia de genunchi atat pentru leziunea de menisc cat si pentru stabilizarea leziunilor de cartilaj.Va astept la consultatie cu cd ul RMN pentru a ma lamuri cu exactitate asupra leziunilor existente.

Dr Mihai Rascu (2019-10-04 10:18:49)

Leziunea de menisc are indicatie chirurgicala,recomandarea mea este artroscopia de genunchi a trata pentru leziunea de menisc .Va astept la consultatie cu cd ul RMN pentru a ma lamuri cu exactitate asupra leziunilor existente.

Dr Mihai Rascu (2019-10-03 12:52:03)

Ortezele nu sunt eficente in cazul plicilor sinoviale.Va recomand o perioada de recuperare medicala, iar daca durerea va persista atunci va astept la consultatie cu cd ul Rmn, pentru examinarea genunchiului.

Dr Mihai Rascu (2019-09-30 20:33:44)

Datorita faptului ca artroza este destul de avansata, protezarea genunchiului ar fi mai indicata decat artroscopia.

Baloiu Mariana (2019-09-30 07:33:38)
Buna ziua domnule doctor. In urma unor dureri la genunchiului drept am efectuat un RMN si s-au evidentiat urmatoarele: - trunchierea marginii libere a meniscului intern , cu corp meniscal subluxat si care impreuna cu osteofitele marginale femuro-tibiale determina impingement asupra LCM; zona de portanta apare expusa partial, nivel la care se evidentiaza denudari corticale mai ales la nivel condilian, fara reactii trabeculare subiacente asociate (condromalacie grad III). - trunchierea minima si la nivelul marginii libere a meniscului extern cu neregularitati de contur la nivelul cartilajelor de acoperire in zona de portanta. - LIA,LIP,LCL si ligamente Humphrey si Wrisberg in limite normale bilateral. - cartilaje trohleo-patelare deasemeneasubtiate in zona inferioara de maxim contact - condromalacie grad II. - lama de lichid reactiv retro si suprapatelar si in fosetele patelo-femurale cu grosimea de pana la 8,7 mm. - edem in partile moi superficiale periarticulare si pre si infrapatelare. - fina bursita poplitee cu grosimea de 6,2 mm. - degenerari lipomatoase atrofice moderate la nivelul musculaturii surprinse, cel mai probabil in contextul impotentei functionale. Concluzii: -Modificari importante de gonartroza (compartiment intern cu condromalacie grad III si compartiment extern condromalacie grad I/II). -Condromalacie trohleo-patelara grad II. -Reactie fluida intra-articulara in cantitate medie. -Edem in partile moi superficiale periarticulare si pre si infrapatelare. -Degenerari lipomatoase atrofice moderate la nivelul musculaturii surprinse, cel mai probabil in contextul impotentei functionale. Va multumesc anticipat pentru timpul acordat si pentru raspuns. Cu respect, Mariana Baloiu

Dr Mihai Rascu (2019-09-30 07:33:38)

Este vorba despre o gonartroza avansata iar tratamentul corect este protezarea genunchiului.

Stroie Cristina (2019-09-20 12:13:03)
Buna ziua domnule doctor .In urma unor dureri la genunchiului stg am efectuat un RMN si s-au evidentiat urmatoarele: _segmente osoase in pozitie normala -se evidentiaza reducerea grosimii cartilagiului de acoperire a condilului femural medial si a platoului tibial corespunzator,cu eroziuni condrale ce ajung la nivelul osului subcondral si multiple mici plaje lezionale asociate cu contur sters in hiper semnal STIR,de edem subcondeal ,aspect sugestiv pentru condropatia femuro-tibiala grad IV -cartilagiul de acoperire patelar evidentiaza reducerea in inaltime cu numeroase eroziuni condrale ce ajung la osul subcodral, condromalacie femuropatelara grad III -la nivelul cornului posterior al meniscului intern dar si a zonei centrale se evidentiaza o leziune in banda cu traiect longitudinal , in hiper semnal PD/T2/Stir in contact cu fetele meniscale, cu extruzia meniscala in afara conturului platoului tibial, aspect compatibil cu ruptura grad III/Discreta plaja lezionala de edem osos tibial la nivelul ariei intercondiliene posterioare corespunzator insertiei radacinii posterioare meniscale -ligamente colaterale, ligamente incrucisate, menisc extern cu aspect normal -retinacule patelare cu continuitate pastrata -acumulare lichidiana in bursa supra-si retro patelara -chist popliteu Baker localizat intre tendonul m. semimembranos si m.gastrocnemian medial ,cu diametre maxime:CC-39mm;T-17mm si AP-20mm -fara imagini sugestive pentru ruptura la nivelul structurilor musculare sau tendinoase adiacente articulatiei genunchiului stang. Concluzii -Leziune corn posterior,corp si radacina posterioara a MI grad III -Ccondropatie femurotibiala meddiala grad IV.Condromalacie retropatelara grad III. -Chist Baker si bursita medie suprapatelara si retropatelara. Va multumesc anticipat pentru timpul acordat in citirea articolului si deasemeni va multumesc daca imi ve-ti da un raspuns competent . Cu respect Cristina Stroie 20 sept 2019

Dr Mihai Rascu (2019-09-20 12:13:03)

Este vorba despre un stadiu avansat de gonartroza, foarte posibil ca indicatia de tratament corecta sa fie protezarea genunchiului.Va astept la consultatie cu imaginile RMN.