• Dr. Mihai Rascu
    Dr. Mihai Rascu
    Medic primar Ortopedie -Trautomatologie
  • Dr. Mihai Rascu
    Dr. Mihai Rascu
    Medic primar Ortopedie -Trautomatologie

Intrebari si raspunsuri

Doriti sa intrebati medicul?

Stroie Cristina (2019-09-20 12:13:03)
Buna ziua domnule doctor .In urma unor dureri la genunchiului stg am efectuat un RMN si s-au evidentiat urmatoarele: _segmente osoase in pozitie normala -se evidentiaza reducerea grosimii cartilagiului de acoperire a condilului femural medial si a platoului tibial corespunzator,cu eroziuni condrale ce ajung la nivelul osului subcondral si multiple mici plaje lezionale asociate cu contur sters in hiper semnal STIR,de edem subcondeal ,aspect sugestiv pentru condropatia femuro-tibiala grad IV -cartilagiul de acoperire patelar evidentiaza reducerea in inaltime cu numeroase eroziuni condrale ce ajung la osul subcodral, condromalacie femuropatelara grad III -la nivelul cornului posterior al meniscului intern dar si a zonei centrale se evidentiaza o leziune in banda cu traiect longitudinal , in hiper semnal PD/T2/Stir in contact cu fetele meniscale, cu extruzia meniscala in afara conturului platoului tibial, aspect compatibil cu ruptura grad III/Discreta plaja lezionala de edem osos tibial la nivelul ariei intercondiliene posterioare corespunzator insertiei radacinii posterioare meniscale -ligamente colaterale, ligamente incrucisate, menisc extern cu aspect normal -retinacule patelare cu continuitate pastrata -acumulare lichidiana in bursa supra-si retro patelara -chist popliteu Baker localizat intre tendonul m. semimembranos si m.gastrocnemian medial ,cu diametre maxime:CC-39mm;T-17mm si AP-20mm -fara imagini sugestive pentru ruptura la nivelul structurilor musculare sau tendinoase adiacente articulatiei genunchiului stang. Concluzii -Leziune corn posterior,corp si radacina posterioara a MI grad III -Ccondropatie femurotibiala meddiala grad IV.Condromalacie retropatelara grad III. -Chist Baker si bursita medie suprapatelara si retropatelara. Va multumesc anticipat pentru timpul acordat in citirea articolului si deasemeni va multumesc daca imi ve-ti da un raspuns competent . Cu respect Cristina Stroie 20 sept 2019

Dr Mihai Rascu (2019-09-20 12:13:03)

Este vorba despre un stadiu avansat de gonartroza, foarte posibil ca indicatia de tratament corecta sa fie protezarea genunchiului.Va astept la consultatie cu imaginile RMN.

Neamtu Simona (2019-08-22 12:33:28)
Buna ziua domnule doctor. In urma unor dureri la genunchiul stang am facut o examinare IRM care a evidentiat urmatoarele: -menisc intern si menisc extern cu semnal si conformatie in limite normale -ligamente incrucisate anterior si posterior fara semne RM de ruptura -ligamente colaterale, retinacul patelar medial, tendon patelar, cvadricipital, tendon popliteu fara semne RM de ruptura -retinacul patelar lateral cu aspect tensionat pe fondul luxatiei patelareș filiform, mai probabil post-intinderi repetate - minima hidrartroza stanga -fosa poplitee este liberașminim bursita a gastrocnemianului medial -patela luxata lateral, cu aspect tensionat al retinaculului patelar lateral, fara semne RM de ruptura completa -displazie trohleara cu asimetria fatetelor articulare, cu hipoplazia versantului medial tip B/C dupa clasificarea Dejour - defect cartilaginos al gartilajului patelar, paramedian dreapta, cu incipient edem subcondral ce sugereaza fractura/condromalacie patelara gradul III/IV -fara certe defecte ale cartilajului trohlear, cu mentiunea hipoaplaziei versantului extern -se evidentiaza la nivelul condilului femural extern, minim defect condral de aprox 5 mm latero-lateral, asociat cu defect subcondral de aprox 7 mm latero-lateral/ 4 mm cranio-caudal, cu minim edem perilezional, cu discreta neregularitate a suprafetei corticale -fara alte defecte cartilaginoase femuro-tibial intern si la nivelul tibiei externe -discrete modificari edematoase ale grasimii supero-externe Hoffa, ce sugereaza impingement -fara linii de fractura si fara formatiuni suspecte de malignitate -discrete anomalii de semnal la nivelul maduvei osoase diafizo-metafizare a femurului stang distal, sugerand probabila reconversie hematogena medulara ConcluzieȘ - patela luxata lateral, cu aspect tensionat al retinaculului patelar lateral, fara semne RM de ruptura completa. Displazie trohleara tip B/C dupa clasificarea Dejour. Defect cartilaginos al cartilajului patelar, paramedian dreapta, cu incipient edem subcondral ce sugereaza fractura/condromalacia patelara gradul III/Iv. Impingement al grasimii infrapatelare Hoffa supero-externe. Se evidentiaza la nivelul condilului femural extern, minim defect condral de aprox 5 mm latero-lateral, asociat cu defect subcondral de aprox 7 mm latero-lateral/ 4 mm cranio-caudal, cu minim edem perilezional, cu discreta neregularitate a suprafetei corticale. Discrete anomalii de semnal la nivelul maduvei osoase diafizo-metafizare a femurului stang distal, sugerand probabila reconversie hematogena medulara. Va rog frumos sa-mi spuneti cat este de serios, daca necesita interventie chirurgicala si cat este de urgenta. As prefera un tratament noninvaziv, daca este posibil. Va multumesc anticipat! Simona Neamtu, 44 ani

Dr Mihai Rascu (2019-08-22 12:33:28)

In principiu se poate intervenii chirurgical pentru corectare subluxatiei rotuliene, eventual displazia trohleeara precum si lexiunile de cartilaj de la nivelul femurului si a rotulei.

Zarioiu Emilia Lenuța (2019-08-06 14:39:16)
Bună ziua! In urma cu trei săptămâni am suferit un accident pe plajă, la mare. Piciorul stâng a fost scufundat în nisip și un val m-am lovit din lateral, dreapta. Am simțit o durere puternica și piciorul s-a inflamat. La recomandarea medicului am efectuat un Rmn. Rezultatul - edem osos in cadranele anterioare ale condilului femural lateral și în traimea inferioară a patelei - patela dislocată lateral cu smulgere parțială a retinacului medial din inserția laterală - patelă bipartită cu nucleu secunar de osificare superomedial cu modificări artrozice între aceasta și patela - ruptura de grad mediu a mușchiului vast medial, mai evident posterior - edem al țesutului adipos Hoffa și prepateral - epanșament lichidian retro și suprapateral și pericondilar - leziune a plicii infrapaterale cu epanșament lichidian in compartimentul mijlociu al articulației anterior de LIA - contuzie osoasă la nivelul conturului posteromedial al condilului femural medial - tendinita semimembranosului cu mic chist Baket prezent - ligament încrucișat anterior cu aspect fasciculat - cartilaj patelar de la nivelul condililor femurali și tibial cu grosime normala, contur net, semnal omogen - meniscul lateral și cel medial au formă triunghiulară contur net la nivelul coarnelor și corpului meniscal, structura internă omogena, semnal hipointens - ligamente colaterale cu grosime normala, semnal omogen Menționez că am 42 de ani și 57 kg. Aștept cu nerăbdare răspunsul dumneavoastră! Va mulțumesc anticipat!

Dr Mihai Rascu (2019-08-06 14:39:16)

Nu sunt leziuni grave cu indicatie chirurgicala.Ruptura de vast pare cea mai importanta leziune dar se vindeca singura.Va recomand o perioada de recuperare medicala care poate sa reduca substantial simptomele.

Dr Mihai Rascu (2019-08-01 17:28:31)

In principiu nu datorita leziunilor artrozice asociate varstei.

Dr Mihai Rascu (2019-07-24 16:01:57)

Aveti o artroza destul de avansata in compartimentul intern si o leziune de menisc aparuta probabil in contextul artrozei.Va astept la consultatie cu cd ul RMN pentru alegerea tratamentului optim.

Dr Mihai Rascu (2019-07-24 10:44:26)

Mi ati descris mai multe diagnostice , nu mi dau seama exact care este cauza.Va astept la consultatie cu cd ul RMN pentru alegerea tratamentului optim.