• Dr. Mihai Rascu
    Dr. Mihai Rascu
    Medic primar Ortopedie -Trautomatologie
  • Dr. Mihai Rascu
    Dr. Mihai Rascu
    Medic primar Ortopedie -Trautomatologie

Intrebari si raspunsuri

Doriti sa intrebati medicul?

Aurel Bolea (2014-10-16 10:12:56)
Buna ziua Dl.Doctor! Am 50 ani si sunt din Targoviste. In anul 2011 am suferit un accident de natura sportiva la genunchiul drept. In urma examinarii genunchiului si a radiografiilor medicul ortoped a stabilit diagnosticul de entorsa si a recomandat imobilizarea piciorului in ghips pe o durata de 20 zile. Dupa indepartarea ghipsului am facut recuperare si mi-am recuperat treptat mobilitatea genunchiului evitand eforturile sustinute. In Noiembrie 2013 in timp ce transportam o geanta mai grea, am calcat intr-o denivelare, geanta a facut balans si a lovit articulatia genunchiului dinspre exterior, moment in care piciorul a devenit instabil si m-am prabusit la pamant. In urmatoarele 6 luni au mai fost inca 3 episoade de instabilitate fara ca piciorul sa fi fost supus unui efort deosebit. Am decis sa fac un examen RMN in urma caruia a rezultat urmatoarele: -Segmente osoase cu raporturi anatomice pastrate,fara modificari semnificative de structura osoasa. -Ruptura completa de ligament incrucisat anterior, partial retractat intercondilian, cu mica acumulare fluida la insertia tibiala. -Ligament incrucisat posterior cu aspect buclat, cu pastrarea continuitatii fibrelor. -Ligamente colaterale cu aspect normal. -Menisc medial cu usoare modificari de semnal focalizate la nivelul cornului posterior, fara interesarea suprafetelor articulare meniscale, cu aspect de leziune degenerativa gradul I. -Menisc lateral cu aspectnormal. -Tendon popliteu cu usoare modificari de semnal si mica acumulare fluida la zona de insertie femurala. -Tendon cvadriceps cu modificari de semnal la insertia patelara. -Tendon patelar cu aspect normal. -Eroziuni cartilaginoase patelare cu expunerea osului subcondral pe fata mediala. -Ingrosarea difuza a cartilajului de acoperire al platoului tibial lateral de cca 5mm,avand semnal difuz modificat. -Osteofit marginal la nivelul platoului tibial medial. -Fara hidartroza. As dori sa va intreb daca la simptomatologia pe care o am eu ar putea fi folosita metoda chirurgicala de transplant ,,Press-fit" cu alogrefa si unde se mai face in afara de Targu Mures, eventual la o clinica privata. Ce metode alternative de interventie ati recomanda dumneavoastra avand in vedere ca sunt o persoana dinamica. Va multumesc!

Dr Mihai Rascu (2014-10-16 10:12:56)

Pentru reconstructia ligamentului incrucisat se pot folosi alogrefele sau autogrefa.Personal prefer autogrefa (din semitendinos si gracilis),dar si celalate au utilitate in functie de mai multi factori.

Dr Mihai Rascu (2014-09-30 12:43:03)

Sinovita tranzitorie reprezinta inflamatia temporara a tesutului sinovial si se trateaza prin metode antiinflamatorii( cum ar fi nurofenul).Dupa terminarea tratamentului daca durerea nu dispare va prezentati la medic la control pentru a va da si alte sugestii.

Laura Munteanu (2014-08-17 21:16:20)
Buna ziua! Am o rugaminte, asemanatoare cu a celor dinaintea mea. Daca ma puteti ajuta cu o parere si un sfat. De aproape 8 ani am aceasta senzatie/simptom la genunchiul stang: o gheara care ma strange in spatele genunchiului, timp in care nu pot indoi si indrepta genunchiul. Acest simptom aparea rar, de 2-3 ori pe an, si nu tinea decat cateva zile, afectandu-mi mobilitatea piciorului, mergand pe varfuri, neputand calca cu toata talpa pe pamant. Anul trecut in octombrie a inceput "odiseea" mea, care continua si in momentul in care va scriu: intr-o zi de miercuri a aparut din nou acest simptom, dar de data aceasta impreuna cu un simptom nou: sambata genunchiul s-a umflat f. tare, mai mult deasupra rotulei( era prezent lichid), s-a rigidizat, Nu era cald si Nu era rosu... Urgente, reumatologie, ortopedie, din nou reumatologie, si din nou ortopedie... Parerile medicilor specialisti erau contradictorii: cei de la reumatologie spunandu-mi ca e afectiune ortopedica, cei de la ortopedie ca e afectiune reumatologica... La doua saptamani se umfla si dreptul si se rigidizeaza. Am facut un RMN care a evidentiat urmatoarele, la genunchiul stang: -leziuni degenerative de grad 2 in cornul posterior meniscal intern -fine leziuni fibrilare difuze in ligamentul colateral lateral -infiltratia edematoasa a tesuturilor moi periarticulare postero-laterale -usoara hipertrofie parcelara de cartilaj retropatelar -minim epansament lichidian retropatelar -gonartroza incipienta Iar la genunchiul drept: -leziuni degenerative de grad 3 in cornul posterior meniscal intern - leziuni fibrilare difuze in capatul distal al vastului lateral -usoara hipertrofie parcelara de cartilaj retropatelar -minim epansament lichidian in bursa retropatelara - gonartroza incipienta Am primit tratament cu arcoxia si yogaflex. Pana in luna mai nu s-a mai umflat, doar ca uneori mergeam mai bine, alteori mai rau ( la mers era prezenta o greutate in genunciul stang). Din luna mai pana in august s-a umflat tot genunchiul stang (s-a rigidizat ca un pietroi, prezent lichid, dificultate si durere la mers,etc) de 5 ori ( de fiecare data durau o sapt simptomele)… Am fost la ortopedie la Cluj, propusa pt operatie de menisc, la care s-a renuntat, trimisa si internata la reumatologie, de unde m-am intors acum 2 sapt fara un diagnostic clar, analizele au iesit f bine, adica a rezultat negativ la toate bolile reumatologice si autoimune pt care am fost investigata, spunandu-mi-se ca nu au suficiente criterii pe linie reumatologica… ca poate fi un reumatism palindromic…Ca poate, ca poate… Eu sunt ravasita si bulversata de nehotararea medicilor… Ce- mi recomandati sa mai fac, care este parerea d-voastra? Poate fi ceva mai grav? Multumesc anticipat, L.M.

Dr Mihai Rascu (2014-08-17 21:16:20)

Din ce mi ati descris cred ca problema este la nivelul genunchiului si nu reprezinta o afectiune reumatologica.Va astept cu RMN ul pentru a face o examinare a genunchiului si apoi va pot spune parerea mea in ceea ce priveste diagnosticul si posibilitatile de tratament

Dr Mihai Rascu (2014-07-30 15:17:51)

Artroscopie de sold in cazul necozei de cap femural nu reprezinta prima solutie.Trebuie prima data depistata cauza durerilor la soldul drept si dupa ne hotaram ce tratament este optim.