Osteotomiile de genunchi

Este procedura chirurgicala recomandata atunci cand artroza afecteaza un singur compartiment al genunchiului.

Osteotomia se poate folosi in combinatie cu alte tipuri de interventii chirugicale cum ar fi cele adresate refacerii cartilajului. Osteotomia implica scoaterea sau aditia unei bucati de os la nivelul femurului sau tibiei, descarcand presiunea de incarcare ( data de greutatea corpului) la nivelul compartimentului afectat al genunchiului. 
Osteotomia de genunchi se aplica in general persoanelor mai tinere de 60 de ani, active. Persoanele mai in varsta, cu artroza avansata, vor beneficia de proteza totala de genunchi.


Cartilajul articular acopera capetele oaselor intr-un genunchi sanatos si permit ca oasele sa se miste usor intre ele. Artroza afecteaza cartilajul, creand o suprafata rugoasa care reduce miscarea si provoaca durere. Datorita cartilajului afectat, se miscoreaza spatiul articular dintre femur si tibie. Indepartand sau adaugand un fragment osos la nivelul femurului sau tibiei, putem creste spatiul in zona afectata, scazand frictiunea si durerea de la nivelul acesteia.


CARE SUNT COMPLICATIILE OSTEOTOMIEI?

  • Infectia la nivelul osului sau partilor moi;
  • Lipsa de integrare a fragmentului osos introdus;
  • Leziunea nervilor si vaselor din jurul genunchiului;
  • Persistenta durerii.

PREGATIREA PREOPERATORIE  

Pentru evaluarea oportunitatii osteotomiei. Ortopedul recomanda radiografii sau CT prin care se  stabileste necesitatea osteotomiei, precum si tipul osteotomiei.

CE SE INTAMPLA IN TIMPUL PROCEDURII CHIRURGICALE?

Anestezia folosita poate fi generala sau rahianestezie.
Se practica o incizie la nivelul femurului sau tibiei, cea mai frecventa osteotomie fiind la nivelul tibiei.  
In osteotomia simpla de genunchi, chirurgul face o taietura simpla deasupra genunchiului, creeaza un spatiu, pe care il umple cu o grefa osoasa, si fixeaza osul in pozitie corecta cu placa si suruburi, aceasta numindu-se osteotomie de deschidere.
O alta varianta, o reprezinta indepartarea unui fragment osos, se practica incizie la nivelul osului, se extrage un fragment osos si se fixeaza osul cu placa si suruburi – osteotomie de inchidere. 
Interventia chirurgicala dureaza aproximativ 2 ore.

CE SE INTAMPLA DUPA INTERVENTIA CHIRURGICALA?

In functie de complexitatea interventiei si dupa cum se simte pacientul postoperator, acesta poate pleca in aceeasi zi acasa, sau poate ramane o noapte in spital.
Pt deplasare sunt necesare carje, pentru aproximativ 2 luni, perioada in care osul se va vindeca.
Recuperarea completa poate dura pana la 6 luni si necesita recuperare medicala carre intareste musculatura coapsei-cvadricepsul, creste mobilitatea genunchiului, imbunatateste echilibrul.
Uneori se poate folosi o orteza de genunchi.

CE REZULTATE ARE OSTEOTOMIA?

In majoritatea cazurilor, osteotomia genunchiului reduce durerea data de artroza si amana proteza de genunchi pentru 10-15 ani.

Afecțiuni & Tratamente Ortopedice

Oferim pacienților noștri consultații complete și operații de calitate prin favorizarea protocoalelor de recuperare rapida dupa interventii chirurgicale, chirurgie minim invaziva si chirurgie artroscopica.