Proteza de cot

Desi proteza de cot este mai putin frecventa decat proteza de genunchi sau de sold, aceasta are acelasi grad de reusita in ameliorarea durerilor articulare si permite pacientului sa revina la activitatile normale.

ANATOMIE

Cotul este o articulatie formata din 3 oase:

  • Humerus,
  • Ulna,
  • Radius.

Suprafetele osoase articulare sunt acoperite cu cartilaj neted, care protejeaza oasele si le permite sa se miste usor in articulatie. Un tesut subtire, numit membrana sinoviala, acopera toate suprafetele ramase din interiorul articulatiei. La un cot sanatos, membrana sinoviala produce o cantitate mica de lichid care lubrifiaza cartilajul si elimina aproape orice grad de  frictiune la mobilizarea cotului.

DESCRIEREA PROTEZEI  DE COT

In procesul de protezare a cotului, partile deteriorate ale humerusului si ale ulnei sunt inlocuite cu componente artificiale. Proteza este formata dintr-o balama metalica si o componeta(chinga) de plastic cu doua tije metalice. Tijele se introduc in interiorul partii goale a osului, numit canal.
Exista diferite tipuri de proteze de cot si componentele sunt de dimensiuni diferite. Exista de asemenea si proteze partiale de cot. 

INDICATII PENTRU PROTEZA TOTALA DE COT

Exista mai multe afectiuni ce pot provoca dureri la nivelul cotului si pot produce disfunctionalitati ale acestuia, necesitand interventia chirurgicala de protezare a cotului. Acestea pot fi:
1. Artrita reumatoida
Este o afectiune in care membrana sinoviala care inconjoara articulatia cotului se inflameaza si se ingroasa. Aceasta inflamatie cronica poate deteriora cartilajul pana la distrugerea in totalitate a acestuia manifestandu-se prin durere si rigiditate.
Poliartrita reumatoida estea forma cea mai comuna din grupul “artritelor inflamatorii”.
2. Artroza cotului (boala articulara degenerativa)
Artroza este o afectiune corelata cu varsta pacientului si se manifesta prin degradare progresiva a articulatiei. Apare de obicei la persoanele de peste 50 de ani, dar uneori  poate  sa apara si la tineri. Cartilajul care acopera oasele cotului se degradeaza progresiv ducand la frictiunea dintre oase. In timp, articulatia cotului devine rigida si dureroasa.
3. Artroza posttraumatica
Acest tip de artroza poate produce o disfunctionalitate severa a cotului. Fracturile oaselor care formeaza cotul sau rupturile tendoanelor si ligamentelor inconjuratoare, in timp, pot duce la leziuni ale cartilajului articular. Acest lucru provoaca durere si limiteaza functia cotului.
4. Fracturile severe
O fractura severa a unuia sau mai multor oase care alcatuiesc cotul, este un alt motiv frecvent de protezare al cotului. Daca fractura este cominutiva, poate fi dificil pentru chirurg sa refaca suprafata articulara. In plus, vascularizatia fragmentelor osoase fracturate  poate fi intrerupta. In acest caz, chirurgul poate recomanda protezarea cotului. Pacientii in varsta, cu osteoporoza sunt cei mai expusi la riscul fracturilor severe de cot.
In plus, unele fracturi care nu sunt reduse perfect, pot necesita protezarea cotului, pentru a rezolva artroza aparuta ulterior.
5. Instabilitatea cotului
Instabilitatea apare atunci cand ligamentele care stabilizeaza articulatia, sunt deteriorate si nu isi mentin functia. Cotul este predispus la dislocare (instabilitate cronica).

PREGATIREA PENTRU INTERVENTIA CHIRURGICALA

Evaluarea medicala
Daca va hotarati sa faceti  interventia de protezare a cotului, medicul ortoped va solicita un set de analize de sange si un examen fizic riguros. 
Pacientii cu afectiuni cronice, cum ar fi afectiunile cardiovasculare, trebuie de asemenea evaluati inainte de interventia chirurgicala.
Medicamente
Este important sa anuntati medicul despre tratamentele medicamentoase pe care le luati. Este posibil sa fie nevoie sa opriti administrarea unor medicamente inainte de operatie. Medicamente ca antiinflamatoarele nesteroidiene-aspirina, ibuprofenul, majoritatea medicamentelor pentru artrita, anticuagulantele trebuiesc oprite cu 2 saptamani inainte de operatie, la indicatia medicului.

PROCEDURA CHIRURGICALA

Pentru a patrunde in articulatia cotului, chirurgul va face o incizie pe fata posterioara a cotului. Dupa efectuarea inciziei, chirurgul  va indeparta usor muschii, pentru a avea acces la os. Dupa indepartarea tesutului cicatricial si a depunerilor calcare din jurul articulatiei, chirurgul va face pregatirea humerusului pentru a se introduce componenta metalica care va inlocui partea afectata a extremitatii humerale distale. Acelasi lucru se face si pentru ulna.
Tijele vor fi plasate  in interiorul humerusului si al ulnei, si vor fi fixate in os cu un ciment. Cele doua tije se vor conecta la articulatie printr-o agrafa metalica .  Dupa sutura, se izoleaza plaga postoperatorie printr-un pansament steril.
Uneori se  lasa un tub de drenaj, pentru evacuarea secretiilor postoperatorii. Acesta poate fi scos dupa primele 2 zile, foarte usor, in camera de pansamente, fara sa necesite intrarea din nou in sala de operatie.
Implanturile
Implanturile sunt fabricate din aliaj de crom-cobalt sau titan, si o componenta din polietilena(plastic). Cimentul  este fabricat din polimetacrilat (acril).

RECUPERAREA POST- PROTEZA DE COT

Postoperator se va administra antibiotic pentru a preveni infectia. Majoritatea pacientilor sunt capabili sa manance si sa se dea jos din pat la cateva ore dupa operatie, cand dispare efectul anesteziei. Zilele de spitalizare pot varia de la 2 pana la 4 zile.
Managementul durerii
Dupa interventia chirurgicala este normal sa resimtiti durere la nivelul cotului, aceasta facand parte din procesul de vindecare. Medicul  va prescrie medicamente antiinflamatorii si analgezice.

RECUPERAREA MEDICALA

Este esential sa urmati un program  atent de recuperare pentru a asigura succesul interventiei. Kinetoterapeutul va va instrui si asista in efectuarea si invatarea unor exercitii care sa va ajute sa va recuperati cat mai bine dupa interventie.
In primele 6 saptamani de la interventia chirugicala, nu veti avea voie sa efectuati exercitii grele. 

CE COMPLICATII POT APAREA IN CAZUL PROTEZEI DE COT?

1.Infectia –infectia poate aparea la orice interventie chirurgicala. Poate aparea in spital sau dupa ce pacientul este externat sau uneori dupa cativa ani. Orice infectie din corp poate afecta articulatia inlocuita. Infectiile minore sunt tratate cu antibiotice, iar cele severe pot necesita noi interventii chirurgicale de asanare a focarului infectios si indepartare a protezei.
2. Probleme legate de implanturi –desi implanturile si tehnicile chirurgicale continua sa avanseze, uneori unele componente se pot deteriora.
3. Afectarea nervilor
Nervii din vecinatatea protezei pot fi lezati in timpul interventiei chirurgicale, desi acest tip de afectare este foarte rar intalnit. 
4. Vindecarea plagii
Este foarte important sa protejati incizia pentru a nu aparea probleme in vindecarea ranii.

REZULTATE PE TERMEN LUNG

Majoritatea pacientilor au prezentat o imbunatatire a calitatii vietii dupa  interventia  chirurgicala de inlocuire totala a articulatiei cotului( proteza totala). Prezinta mai putina durere, cresterea gradului de miscare si a fortei musculare, pacientul putand sa efectueze toate activitatile de baza ale vietii de zi cu zi. De evitat sunt sporturile de contact si activitatile cu risc major ( calarit, alpinism), precum si ridicare greutatilor, deoarece acestea cresc riscul slabirii sau deteriorarii componentelor protezei sau ale fracturii periprotetice.

Afecțiuni & Tratamente Ortopedice

Oferim pacienților noștri consultații complete și operații de calitate prin favorizarea protocoalelor de recuperare rapida dupa interventii chirurgicale, chirurgie minim invaziva si chirurgie artroscopica.