Acest tip de operatie nu este indicat la pacientii cu leziuni mari de coafa rotatorie. Pentru acestia, protezele totale, conventionale pot aduce un beneficiu mai mare in ceea ce priveste scaderea durerii si cresterea mobilitatii.
O proteza totala de umar, incearca sa imite anatomia normala a umarului si are o cupa din plastic care se ataseaza la glena si o bila metalica, atasata la extremitatea proximala a humerusului. In proteza totala inversata, componenta atasata glenei si bila de metal sunt inversate. Bila de metal este fixata la nivelul glenei, iar cupa de plastic este fixata la capatul humerusului.
Proteza totala inversata de umar este indicata in leziuni mari de coafa rotatorie, deoarece se bazeaza pe actiunea altor muschi ( muschiul deltoid) pentru a misca bratul. Fata de proteza totala inversata, proteza conventionala de umar utilizeaza coafa rotatorie ca sa functioneze corect.
CARE SUNT INDICATIILE PENTRU PROTEZA TOTALA INVERSATA DE UMAR?
- O ruptura completa de coafa rotatorie care nu poate fi reparata/suturata;
- Pentru inlocuirea unei proteze deteriorate;
- Durere severa de umar si dificultate in ridicarea bratului deasupra capului;
- Fracturi complexe de umar;
- Luxatie cronica de umar;
- Tumori de umar;
- Esecul tratamentelor conservatoare, cum ar fi medicamentele, injectii cu cortizon, recuperare medicala.
CUM SE FACE PREGATIREA PENTRU OPERATIE ?
Evaluarea medicala
Pacientii trebuie sa beneficieze de o examinare fizica completa, evaluandu-se de asemenea intreaga stare de sanatate.
Multi pacienti cu afectiuni cronice, cum sunt bolile de inima, necesita un consult cardiologic inaintea interventiei chirurgicale.
Medicatia
Exista medicamente care trebuiesc oprite inainte de interventia chirurgicala, deoarece pot cauza sangerare excesiva in timpul interventiei chirurgicale si de aceea trebuiesc oprite cu 2 saptamani inainte de operatie:
• antiiflamatoare nesteroidiene- aspirina si ibuprofenul.
Daca pacientul ia tratament anticoagulant, trebuie discutat cu medicul cardiolog intreruperea acestui tratament inainte de operatie.
CUM DECURGE INTERVENTIA CHIRUGICALA ?
Interventia chirurgicala de proteza totala inversata de umar dureaza aproximativ 2 ore. Se foloseste abordul deltopectoral. Se inlatura capul humeral si suprafata deteriorata a glenei si se pozitioneaza componentele protezei pentru a restaura functionalitatea umarului.
CARE SUNT COMPLICATIILE INTERVENTIEI CHIRURGICALE ?
Proteza totala de umar inversata este o tehnica chirurgicala de inalta precizie in timpul careia pot aparea complicatii de tipul sangerarilor intraoperatorii,leziuni nervoase si infectii.
Complicatii specifice in cazul protezei totale inversate de umar includ dislocarea componentelor, in aceste situatii fiind necesara revizia protezei de umar.
TRATAMENTUL DURERII
Dupa interventia chirurgicala, este normal sa simtim durere, face parte din procesul de vindecare. Medicul recomanda o serie de medicamente antiinflamatorii in vederea scaderii acesteia.
CUM DECURGE RECUPERAREA MEDICALA ?
Dupa operatie bratul trebuie tinut intr-o esarfa, dupa care se incepe recuperarea medicala, initial prin miscari pasive si ulterior active. Pacientul va fi capabil sa bea si sa manance folosind mana operata, la cateva saptamani dupa operatie.
CE TREBUIE SA FACI SI CE NU TREBUIE SA FACI DUPA OPERATIE?
- TREBUIE urmat un program de recuperare medicala;
- TREBUIE evitate pozitiile extreme ale bratului in primele 6 saptamani;
- NU TREBUIE ridicate greutati mai mari de 5 kg in primele 6 saptamani;
- NU TREBUIE sa ne sprijinim in mana operata la ridicare de pe scaun in primele 6 saptamani.