Proteza totală a genunchiului

Daca genunchiul este afectat de artroza, poate fi greu pentru dvs. sa va desfasurati activitati simple, cum ar fi mersul pe jos sau urcatul scarilor.In stadii avansate ale artrozei puteti incepe chiar sa simtiti durere in timp ce stati culcat (in repaus).

Daca tratamentele non-chirurgicale, cum ar fi medicamentele, fizioterapia, infiltratiile intraarticulare nu mai reusesc sa stapaneasca durerea, atunci puteti lua in considerare interventia chirurgicala de protezare a genunchiului afectat. Interventia chirurgicala de protezare a genunchiului este o procedura sigura si eficienta pentru a calma durerea, pentru a corecta un genunchi deformat si a va ajuta sa reluati activitatile normale de zi cu zi.


Interventia chirurgicala de inlocuire a genunchiului a fost efectuata pentru prima data in 1968. De atunci, s-au adus o multitudine de imbunatatiri in materiale si tehnici chirurgicale pentru a creste eficienta acesteia. Artroplastiile totale de genunchi sunt una dintre cele mai de succes proceduri chirurgicale din toata medicina. Potrivit Agentiei pentru Sanatate si Cercetare de Calitate, mai mult de 600.000 de operatii de genunchi sunt efectuate in fiecare an in Statele Unite.

Anatomie

Genunchiul este cea mai mare articulatie din organism, este formata din portiunea distala a femurului, portiunea proximala a tibiei si rotula (patela). Capetele acestor trei oase care se intalnesc in articulatia genunchiului sunt acoperite cu cartilaj articular.
Meniscurile sunt situate intre femur si tibie. Aceste garnituri in forma literei C actioneaza ca „amortizoare”, ca o perna de aer pentru cartilaj.
Ligamentele incrucisate, ligamentele colaterale, femurul si tibia, impreuna ofera stabilitate genunchiului..
Toate suprafetele neacoperite de cartilaj ale genunchiului, sunt acoperite de o captuseala subtire, numita membrana sinoviala. Aceasta membrana elibereaza un lichid, lichidul sinovial, care lubrifiaza cartilajul, reducand frecarea intr-un genunchi sanatos,.
In mod normal, toate aceste componente lucreaza in armonie. Dar diverse afectiuni pot perturba aceasta armonie, ducand la durere, slabiciune musculara si functionalitate redusa a genunchiului.

Cauze

  • Artroza genunchiului( gonartroza) reprezinta o „uzura” legata de varsta. Ea apare de obicei la persoanele de peste 50 de ani, dar poate apare si la persoanele mai tinere. Cartilajul dintre oasele genunchiului devin friabile si se uzeaza. Oasele apoi se freaca unul de altul, cauzand dureri de genunchi si rigiditate articulara.
  • Artrita reumatoida. Aceasta este o boala in care membrana sinoviala care inconjoara articulatia se inflameaza si se ingroasa. Aceasta inflamatie cronica poate duce la deteriorarea cartilajului si in cele din urma duce la pierderea completa a acestuia, dureri si rigiditate.
  • Artrita post-traumatica. Acest lucru poate duce la un prejudiciu grav al genunchiului. Fracturi articulare ale femurului proximal sau tibiei distale sau leziuni ale ligamentelor incrucisate  pot duce la deteriorarea cartilajului articular in timp, cauzand dureri de genunchi si de limitare a functiei genunchiului.

Descriere

O protezare a genunchiului (de asemenea, numita artroplastie de genunchi) inseamna de fapt o inlocuire a portiunilor distale ale femurului si tibiei.
Exista patru etape de baza la o procedura de inlocuire a genunchiului.

  • Pregatirea osului. Suprafetele cartilaginoase deteriorate de la capetele femurului si tibiei sunt eliminate, impreuna cu o cantitate mica de os subiacent.
  • Pozitionarea implantului de metal. Cartilajul indepartat si oasele sunt inlocuite cu componente metalice care recreeaza suprafata articulara. Aceste componente metalice pot fi cimentate sau necimentate.
  • Refacerea rotulei. Partea articulara a rotulei ,se taie si se reface cu un buton de plastic,dar acest lucru nu este necesar intotdeauna
  • Introducerea unui distantier. Se introduce un distantier din plastic medical de calitate intre componentele metalice pentru a crea o suprafata lina.

Este artroplastia totala de genunchi indicata pentru dvs.?

Decizia de a avea o interventie chirurgicala de protezare a genunchiului ar trebui sa fie una de cooperare intre dvs., familia dvs., medicul de familie si ortoped. Medicul dumneavoastra de familie va poate da o trimitere la un ortoped pentru o evaluare completa si pentru a stabili daca ati putea beneficia de aceasta interventie chirurgicala.

Cand este recomandata acest tip de chirurgie

Exista mai multe motive pentru care medicul poate recomanda interventia chirurgicala de protezare a genunchiului. Persoanele care beneficiaza de protezarea  genunchiului au adesea urmatoarele simptome:

  • dureri de genunchi severe sau rigiditate care limiteaza activitatile de zi cu zi, inclusiv mersul pe jos, urcatul scarilor si sezutul/ridicatul de pe un scaun.
  • dureri de genunchi, moderate sau severe chiar si in timpul repausului fie zi sau noapte
  • inflamatie cronica a genunchiului, care nu se amelioreaza la repaus, medicamente.
  • deformarea genunchiului
  • imposibilitatea de a imbunatati in mod substantial durerea cu alte tratamente, cum ar fi medicamentele antiinflamatorii, injectii cu cortizon, injectii cu solutii vascoelastice, fizioterapie.

Candidatii pentru interventie chirurgicala

Nu exista limita de varsta sau restrictii de greutate pentru o procedura chirurgicala de protezare  a genunchiului.
Recomandarile pentru interventia chirurgicala se bazeaza pe durere si invaliditatea unui pacient, nu pe varsta acestuia. Grupa de varsta care beneficiaza cel mai frecvent de protezare a genunchiului  este intre 50 si 80 de ani. Artroplastiile totale de genunchi au fost efectuate cu succes la toate varstele, de la tineri adolescenti cu artrita juvenila la pacienti in varsta cu artroza degenerativa.

Evaluare ortopedica

O evaluare a pacientului de catre un medic ortoped este compusa din urmatoarele:

  • un istoric medical.Ortopedul va aduna informatii cu privire la starea generala de sanatate si va va intreba despre gradul de durere al genunchiului si capacitatea de functionare a acestuia.
  • un examen fizic. Acesta va evalua miscarea genunchiului, stabilitatea, rezistenta si modificarile de ax ale membrului inferior
  • radiografii. Aceste imagini ajuta la determinarea gradului de deteriorare si deformare a genunchiului.
  • alte teste. Ocazional teste de sange, sau teste de imagistica avansate, cum ar fi de imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), pot fi necesare pentru definitiva diagnosticul.

Decizia de a avea o intervenție chirurgicala de protezare a genunchiului
Asteptari realiste

Un factor important in a decide daca sa aibe loc interventia chirurgicala de protezare a genunchiului, este intelegerea a ceea ce procedura poate si ce nu poate face.
Mai mult de 90% din persoanele care au avut acest tip de interventie, au remarcat o reducere mare a durerii de genunchi si o imbunatatire semnificativa in capacitatea de a efectua activitatile de zi cu zi. Dar inlocuirea totala a genunchiului nu va va permite sa faceti mai mult decat ati putut face inainte de debutul gonartrozei.

Medicul ortoped nu recomanda activitatile suprasolicitante dupa interventiile chirurgicale de inlocuire a genunchiului (ex. alergatul, sariturile, etc.), deasemenea nu recomanda luare in greutate, deaorece poate duce la uzura mai rapida a implantului .Medicul va poate recomanda mersul pe jos, innotul, golful, condusul autovehiculului, drumetiile, ciclismul, dansul si orice sport cu impact redus asupra implantului.

Posibile complicatii ale interventiei chirurgicale

Rata de aparitie a complicatiilor in interventiile chirurgicale de protezare totala a genunchiului, este foarte scazuta. Complicatii grave, cum ar fi o infectie in articulatia genunchiului, apar la mai putin de 2% dintre pacienți. Complicatii medicale majore, cum ar fi infarct miocardic sau accident vascular cerebral apar foarte rar.
–  Infectia.Poate apare in timpul spitalizarii sau dupa ce ajungeti acasa.Uneori poate sa apara ani de zile mai tarziu. Infectii minore in zona plagii sunt, in general, tratate cu antibiotice. Infectii majore sau profunde pot necesita mai multe interventii chirurgicale si uneori indepartarea temporara a protezei.
–  Cheaguri de sange. Cheagurile de sange la nivelul venelor de la picioare sunt cea mai frecventa complicatie a interventiei chirurgicale de protezare a genunchiului. Aceste cheaguri pot pune viata pacientului in pericol, in cazul in care acestea se duc spre plamani. Chirurgul ortoped va va prezenta un program de prevenire, care poate include pozitia ridicata a picioarelor( pe o perna)., exercitii pentru membrul inferior cu intensitate mai mica pentru a stimula circulatia sangvina, ciorapi medicinali si medicamente pentru subtierea sangelui.
–  Probleme cauzate de implant. Cu toate ca detinem in prezent modele de implanturi si materiale performante si  cele mai avansate tehnici chirurgicale, pot totusi aparea probleme la unele componente, cum ar fi desprinderea acestorala contactul cu osul. In plus, desi exista o medie de miscare de 115 °postoperator, uneori dupa o interventie chirurgicala apar cicatrici retractile care vor limita miscarile la nivelul genunchiului operat.
–   Durere continua. Un numar mic de pacienti continua sa aiba dureri dupa o protezare a genunchiului. Aceasta complicatie este rara
–   Probleme neurovasculare. Pot aparea in timpul interventiei chirurgicale, rar, leziuni ale nervilor sau a vaselor de sange de la nivelul genunchiului.

Pregatirea pentru interventia chirurgicala

Evaluarea medicala
Daca va decideti pentru o interventie chirurgicala de protezare a genunchiului, trebuie facut in prealabil un consult preanestezic. Acest lucru este necesar pentru a va asigura ca sunteti suficient de sanatos pentru a suporta o interventie chirurgicala si a finaliza procesul de recuperare. Multi pacienti cu afectiuni medicale cronice, cum ar fi boli de inima, pot fi de asemenea evaluati de catre un specialist in cardiologie, inainte de operatie.

Analize
Mai multe analize, cum ar fi probele de sange si urina, si o electrocardiograma, pot fi necesare preoperator.

Medicamentele
Informati medicul ortoped despre medicamentele pe care le luati. Acesta va va spune la ce medicamente trebuie sa intrerupeti administrarea si la care ar trebui sa continuti a le lua inainte de interventia chirurgicala.

Evaluarile dentare
Desi aparitia infectiei dupa inlocuirea genunchiului este foarte scazuta, o infectie poate aparea daca bacteriile intra in fluxul dvs. sanguin. Pentru a reduce riscul de infectie, procedurile dentare majore (cum ar fi extractiile dentare si parodontale) ar trebui sa fie finalizate inaintea interventiei chirurgicale de inlocuire totala a genunchiului.

Evaluarile urinare
Persoanele cu un istoric de infectii urinare recente sau cronice ar trebui sa faca o testare urologica inainte de interventia chirurgicala. Oamenii mai in varsta cu boli de prostata ar trebui sa ia in considerare completarea tratamentul inainte de a efectua interventia chirurgicala de protezare a genunchiului.

Planificarea sociala
Desi veti fi capabil sa mergeti in carje sau in baston la scurt timp de la operatie, veti avea nevoie de ajutor mai multe saptamani, la activitati curente cum ar fi: gatit, cumparaturi, baie si spalarea rufelor.

Planificarea in locuinta dvs.
Puteti face mai multe modificari in casa pentru a va misca si recupera mai usor. Urmatoarele modificari va pot ajuta in activitatile dvs. de zi cu zi:

  • bare de siguranta montate la dus sau cada
  • balustrade sigure de-a lungul holurilor
  • un scaun stabil pentru recuperare cu o perna ferma si o inaltime de 18-20 cm, cu un spate ferm, doua brate si un taburet pentru mentinerea piciorului in pozitie ridicata
  • un scaun de toaleta cu brate, in cazul in care aveti o toaleta mica

Afecțiuni & Tratamente Ortopedice

Oferim pacienților noștri consultații complete și operații de calitate prin favorizarea protocoalelor de recuperare rapida dupa interventii chirurgicale, chirurgie minim invaziva si chirurgie artroscopica.