Muschiul biceps este localizat in partea anterioara a bratului. Este atasat la umar si cot prin tendoane care sunt cordoane puternice de tesut fibros care ataseaza muschii la oase.
Rupturile tendonului biceps la nivelul cotului nu sunt foarte frecvente. Cel mai adesea sunt cauzate de un traumatism brusc si dau o disfunctionalitate mai mare a bratului decat ruptura tendonului lung al bicepsului.
Alti muschi ai bratului pot realiza flexia cotului destul de bine in contextul rupturii tendonului biceps. Cu toate acestea, ei nu pot indeplinii toate functiile cotului, in special miscarea de rotatie a antebratului (supinatia).
Pentru ca forta bratului sa revina aproape de normal, este recomandata interventia chirurgicala de reatasare a tendonul la radius. Cu toate astea, tratamentul conservator este o optiune rezonabila pentru pacientii care nu fac miscari solicitante cu mainile.
ANATOMIA
Muschiul biceps are doua tendoane la nivelul umarului si un tendon care se ataseaza la cot. Tendonul care se ataseaza pe radius se numeste tendonul bicep distal. Acesta se leaga de o parte a radiusului numita tuberozitate radiala.
Muschiul biceps ajuta la flexia si rotatia antebratului.
DESCRIERE
Rupturile tendonului biceps pot sa fie partiale sau complete.
Rupturile partiale. Aceste rupturi afecteaza tendonul dar nu-l intrerup complet .
Rupturile complete. In ruptura completa, tendonul se detaseaza de pe radius.
In majoritatea cazurilor, rupturile tendonului biceps distal sunt complete. Asta inseamna ca intregul muschi este detasat de os si ascensionat spre umar.
Alti muschi ai bratului pot suplini tendonul afectat rezultand o miscare completa si o functionalitate rezonabila. Fara reatasarea chirurgicala , bratul afectat va avea o scadere a fortei cu 30% – 40%, in principal la miscarea de supinatie.
Ruptura tendonului biceps distal este putin frecventa. Apare numai la 3 – 5 persoane la 100.000 pe an, rareori la femei.
CARE SUNT CAUZELE RUPTURII DE TENDON BICEPS DISTAL?
Cauza principala a rupturii tendonului biceps distal este printr-un traumatism brusc.
CARE SUNT LEZIUNILE?
Leziunile la nivelul tendonului biceps distal apar de obicei atunci cand cotul este in extensie si realizam miscarea de flexie contra rezistentei.
Un exemplu este ridicarea unei cutii grele. Poate ca o ridicati fara sa va dati seama cat cantareste. Va incordati muschii si tendoanele bicepsului incercand sa tineti bratele indoite, dar greutatea fiind prea mare, va forteaza sa intindeti bratele. In timp ce faceti acest efort, stresul asupra bicepsului creste si tendonul se poate detasa de la insertia pe radius.
CARE SUNT FACTORII DE RISC?
Barbatii cu varsta peste 30 de ani au probabilitate mai mare de a-si rupe tendonul biceps distal.
Alti factori de risc pentru ruperea tendonului biceps distal:
- Fumatul. Utilizarea de nicotina poate afecta rezistenta si calitatea tendonului;
- Medicatie cu corticosteroizi. Utilizarea indelungata a corticosteroizilor poate afecta rezistenta tendoanelor.
CARE SUNT SIMPTOMELE?
Se poate auzi o “pocnitura” la nivelul cotului atunci cand tendonul se rupe. La inceput durerea este severa, dar se poate ameliora dupa o saptamana sau doua. Alte simptome includ:
- Edem pe fata anterioara a cotului;
- Invinetirea vizibila a cotului si antebratului;
- Slabiciune la flexia cotului;
- Slabiciune la miscarea de supinatie (rotire);
- O umflatura in partea de sus a bratului creeata de scurtarea muschiului biceps;
- O depresiune in partea din fata a cotului, creeata de absenta tendonului.
EXAMINAREA DE CATRE MEDIC
Examinarea fizica
In timpul examenului fizic, medicul va palpa fata anterioara a cotului cautand o depresiune acolo unde tendonul s-a rupt. Apoi va testa miscarea de supinatie la nivelul antebratului afectat comparativ cu cel sanatos.
TESTE DE IMAGISTICA
Pe langa examinarea fizica, medicul poate recomanda teste imagistice pentru a confirma diagnosticul.
Radiografia. Desi radiografia nu poate evidentia partile moi, ea poate fi utila in excluderea altor probleme care pot provoca dureri la nivelul cotului.
Ecografia. Aceasta tehnica de imagistica poate arata capatul liber al tendonului biceps care s-a retractat la nivelul bratului.
RMN. Aceste scanari redau imagini mai bune ale partilor moi.
CARE ESTE TRATAMENTUL?
Pentru a recastiga forta si functia completa a bratului, este necesara interventia chirurgicala de reatasare a tendonului la radius.
Tratamentul ne-chirurgical poate fi luat in considerare la pacientii varstnici si mai putin activi, sau daca afectiunea este la bratul nedominant si puteti tolera scaderea functionalitatii antebratului.
Tratamentul ne-chirurgical poate fi de asemenea o optiune pentru persoanele care au probleme medicale care pot creste riscul complicatiilor in timpul interventiei chirurgicale.
TRATAMENTUL CONSERVATOR
Optiunile tratamentului conservator se focuseaza pe ameliorarea durerii si mentinerea functionalitatii membrului superior. Recomandarile pivind tratamentul pot include:
- Odihna. Evitati activitatile ce presupun ridicarea obiectelor grele .Medicul va poate recomanda sa folositi o esarfa de sustinere.
- Antiinflamatoarele nesteroidiene. Medicamente precum ibuprofenul si naproxenul reduc durerea si edemul.
- Kinetoterapie. Dupa diminuearea durerii, medicul va poate recomanda exercitii de recuperare pentru a creste tonusul muscular si de a restabili functionalitatea cat mai aproape de normal.
TRATAMENTUL CHIRURGICAL
Interventia chirurgicala de reparare a tendonului ar trebui facauta in primele 2-3 saptamani dupa accidentare. Dupa aceasta perioada tendonul si muschiul biceps incep sa se cicatrizeze si sa se retracte si nu va mai fi posibila reatasarea tendonului la radius.
Procedura
Exista mai multe tipuri de proceduri de ratasare a tendonului biceps distal pe tuberozitatea radiala. Unii medici prefera sa faca o singura incizie pe fata anterioara a cotului, in timp ce altii fac mici incizii pe fata anterioara si posterioara a cotului.
Una din optiunile chirurgicale indicate este aceea de a atasa tendonul cu suturi facute prin orificiile forate in radius. O alta metoda este atasarea tendonului la os folosind mici implanturi de metal ( numite ancore de sutura).
COMPLICATII
Complicatiile chirurgicale sunt, in general, rare si temporare.
- Poate sa apara senzatie de amorteala si/ sau slabiciune in antebrat, care de obicei dispare in timp;
- Calcificari la nivelul cotului care limiteaza miscarile in special cea de supinatie;
- Desi mai putin frecvent, tendonul se poate rupe din nou dupa vindecarea completa.
RECUPERAREA
Imediat dupa operatie, bratul trebuie imobilizat in esarfa.
Dupa imobilizarea de aproximativ 4 saptamani, este necesara recuperarea medicala prin miscari pasive pana la recuperarea mobilitatii si ulterior miscari active.
Exercitiile de rezistenta cum ar fi contractia usoara a bicepsului sau utilizarea benzilor elastice, pot fi adaugate treptat in planul de recuperare.
Deoarece dureaza mai mult de 3 luni pana la vindecarea completa a tendonului biceps distal, este important sa protejati bratul si sa nu-l suprasolicitati.