Tendoanele ataseaza muschii la os. Tendonul biceps ataseaza muschiul biceps la umar si cot. In cazul ruperii tendonului biceps proximal (care se ataseaza la umar), pierdeti o parte din forta in brat si apare durere la miscarea de rotire a maini din pozitia cu palma in jos, in cea cu palma in sus (supinatie).
Multe persoane pot functiona in conditii bune cu o ruptura a tendonului biceps si necesita doar tratamente conservatoare pentru ameliorarea simptomelor. Daca simptomele nu pot fi ameliorate prin tratament conservator, sau daca pacientul necesita recuperarea completa a rezistentei, poate fi necesara interventia chirurgicala pentru repararea tendonului rupt.
ANATOMIE
Umarul este format din 3 oase: humerus, scapula si clavicula.
Capul humeral intra in spatiul rotund(concav) al scapulei. Acest spatiu se numeste cavitatea glenoida( fosa glenoida). Mai multi muschi si tendoane mentin capul humeral in centrul fosei glenoide. Aceste tesuturi formeaza coafa rotatorie. Acestea acopera capul humeral si il ataseaza la scapula.
Partea proximala a muschiului biceps se ataseaza la umar prin doua tendoane. Capul lung al tendonului biceps se ataseaza la fosa glenoida. Capul scurt al tendonului biceps se ataseaza la protuberanta scapulei, numica proces coracoid.
DESCRIERE
Rupturile tendonului biceps pot fi partiale sau complete.
Rupturile partiale – sunt rupturile care nu afecteaza foarte sever tendonul.
Rupturile complete – ruptura completa va rupe tendonul in doua bucati.
In majoritatea cazurilor, rupturile de tendon apar in ruma unei fracturi. Pe masura ce leziunile progreseaza, tendonul se poate rupe complet, uneori la ridicarea unui obiect greu.
De obicei, cel mai frecvent afectat este capul lung al tendonului biceps. Acest lucru se datoreaza faptului ca acesta este mai vulnerabil pe masura ce se deplaseaza prin articulatia umarului pana la punctul de atasare la fosa glenoida. Din fericire, bicepsul are doua zone de insertie la umar. Capul scurt al bisepsului se rupe foarte rar. Datorita celei de-a doua zone de insertie, multe persoane isi pot folosi inca bicepsul chiar si dupa o ruptura a capului lung.
Cand se rupe tendonul bicepsului, pt fi afectate si alte parti ale umarului, cum ar fi tendoanele coafei rotatorii.
CAUZE
Sunt 2 cauze importante ale rupturii de tendon biceps: accidentare sau suprasolicitare.
1. ACCIDENTAREA
Va puteti rupe tendonul biceps in cazul in care cadeti pe mana intinsa sau ridicati ceva foarte greu.
2. SUPRASOLICITARE
O mare parte din rupturile tendonului biceps apar ca rezultat al suprasolicitarii prin degenerarea progresiva a tendonului. Acest lucru apare o data cu inaintarea in varsta. Prin suprasolicitare se poate inrautati afectiunea- prin repetarea acelorasi miscari ale umarului din nou si din nou.
FACTORI DE RISC
Riscul rupturilor de tendon poate creste o data cu:
- Varsta- persoanele in varsta au o uzura mai mare a tendoanelor decat persoanele tinere;
- Activitati cu ridicari de greutati- haltere, innot, tenis;
- Fumatul- utilizarea de nicotina poate afecta tendoanele;
- Corticosteroizi- utilizarea lor este legata de slabirea muschilor si a tendoanelor.
SIMPTOME
- Dureri aparute brusc in brat;
- Uneori se poate auzi un pocnet;
- Crampe ale muschiului biceps, la suprasolicitare;
- Inflamatie de la umar spre cot;
- Slabiciune in umar si cot;
- Dificultate la rotirea palmei si intoarcerea bratului;
- Deoarece un tendon rupt nu mai poate mentine muschiul biceps, este posibil sa apara o umflatura in brat, deasupra cotului (“Popeye Muscle”), in apropierea umarului.
EXAMINAREA MEDICALA
Istoricul medical si examinarea fizica
Dupa discutarea simptomelor si a istoricului medical, medical va examina umarul. Diagosticul este adesea evident pentru ruptura completa, datorita deformarii bratului ( muschiul lui Popeye).
Rupturile partiale sunt mai putin evidente. Pentru a diagnostica o ruptura partiala, medicul va poate cere sa indoiti bratul si sa incordati muschiul biceps. Durerea aparuta cand folositi acest muschi, poate insemna ca aveti o ruptura partiala.
De asemenea, pentru un plan de tratament corect, este foarte important ca medicul sa identifice orice alte probleme de la nivelul umarului. Bicepsul se poate rupe si langa cot, desi acest lucru este mai putin frecvent. O ruptura a tendoului biceps in apropierea cotului va cauza un “gol” in partea anterioara a cotului. Medicul va verifica daca exista afectare pe aceasta zona.
In plus, leziunile coafei rotatorii, sindromul de impingement si tendinitele sunt cateva situatii care pot insoti o ruptura a tendonului biceps. Medicul poate cere teste suplimentare pentru a identifica si alte probleme la umar.
Teste de imagistica recomandate
Radiografia. Desi radiografia nu analizeaza tesuturile moi, ea poate fi utilizata in excluderea altor afectiuni care pot provoca dureri la umar si cot.
RMN. Aceste scanari redau o imagine mai buna a tesuturilor moi. RMN-ul poate depista atat rupturile partiale si cele complete.
TRATAMENTUL
Tratamentul conservator
In multe cazuri, durerea datorata ruperii capului lung al tendonului biceps se rezolva in timp. Slabiciunea usoara a bratelor sau deformarea bratelor nu ii deranjeaza pe unii pacienti, cum ar fi persoanele mai in varsta si persoanele mai putin active.
In plus, daca nu este afectata o structura critica, cum ar fi coafa rotatorie, tratamentul coservator este o optiune rezonabila. Acesta poate include:
- Gheata. Aplicati pachete reci pentru 20 de minute, de cateva ori pe zi pentru a scadea inflamatia. Nu aplicati gheata direct pe piele.
- Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Medicamente precum ibuprofenul, aspirina sau naproxenul reduc durerea si inflamatia.
- Repaus. Evitati ridicarea greutatilor pentru a usura durerea si a limita inflamarea. Medicul dumneavoastra vă poate recomanda sa utilizati o esarfa/ orteza pentru o perioada scurta de timp.
- Gimnastica medicala. Exercitiile de mobilitate si intarire a musculaturii va vor ajuta sa restabiliti aria de miscare si va vor intari umarul.
Tratamentul chirurgical
Tratamentul chirurgical pentru ruptura capului lung al tendonului biceps este rareori necesar. Cu toate astea, pacientii care dezvolta crampe musculare sau durere, sau care necesita recuperarea completa a fortei, cum ar fi sportivii sau muncitorii manuali, pot necesita interventii chirurgicale. Chirurgia poate fi, de asemenea, optiunea potrivita pentru cei cu rupturi partiale, ale caror simptome nu sunt ameliorate prin tratament conservator.