Tenosinovita De Quervain este o afectiune dureroasa, care implica tendoanele degetului mare la incheietura mainii.
Desi cauza exacta a tenosinovitei De Quervain nu este cunoscuta, orice miscari repetitive ale mainii- cum ar fi munca in gradina, jocul de golf , tenisul sau ridicarea unui bebelus in brate-pot accentua afectiunea.
SIMPTOMELE TENOSINOVITEI DE QUERVAIN
Simptomele tenosinovitelor De Quervain includ:
- Durere la baza degetului mare;
- Umflarea degetului mare, la baza lui;
- Dificultate in miscarea degetului mare si a incheieturii mainii atunci cand faceti miscari ce implica apucarea sau ridicarea obiectelor;
- O senzatie de sacadare la miscarea degetului mare;
Daca afectiunea nu este tratata la timp, durerea poate iradia de la deget pana in antebrat. Strangerea obiectelor, apucarea lor si miscari ale degetului accentueaza durerea.
CAUZELE TENOSINOVITEI DE QUERVAIN
Tenosinovita De Quervain este frecvent asociata cu suprasolicitarea cronica a incheieturii mainii.
Tendoanele sunt structuri asemanatoare unei franghii, care ataseaza muschiul la os. Repetarea unei anumite miscari zilnic, poate duce la iritatia tecii din jurul celor doua tendoane, determinand ingrosarea acestuia si limitarea miscarilor.
Alte cauze ale tenosinovitei De Quervain:
- Leziuni la nivelul incheieturii mainii si a tendonului; tesutul cicatriceal format poate restrictiona miscarea tendoanelor;
- Artrita inflamatorie, cum ar fi artrita reumatoida.
FACTORI DE RISC IN TENOSINOVITA DE QUERVAIN
Factorii de risc pentru tenosinovita De Quervain includ:
- Varsta – pacientii cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani au risc crescut de a dezvolta aceasta afectiune;
- Sexul- afectiunea apare mai frecvent la femei;
- Sarcina – Afectiunea poate fi asociata sarcinii prin ingrijirea unui bebelus- ridicarea copilului implica utilizarea repetata a degetului mare;
- Locul de munca/ hobby-uri- care implica miscari repetitive ale incheieturii mainii. Acestea pot contribuii la aparitia tenosinovitei De Quervain.
COMPLICATIILE TENOSINOVITEI DE QUERVAIN
Netratata, tenosinovita De Quervain poate face dificila utilizarea normal a mainii si a incheieturii mainii limitand gradul de miscare al degetelor.
DIAGNOSTICUL TENOSINOVITEI DE QUERVAIN
Pentru un diagnostic corect medicul va trebui sa examineze mana afectata punand presiune pe degetul mare, la nivelul incheieturii maini, pentru a provoca aparitia durerii.
Se va efectua un test Finkelstein, care presupune strangerea pumnului cu degetul mare in interior, apoi este nevoie sa indoiti mana spre degetului mic. Daca aceasta manevra provoaca durere la nivelul incheieturii mainii, la degetul mare, probabil ca aveti o tenosinovita De Quervain.
Testele imagistice, cum ar fi radiografia, in general, nu sunt necesare pentru diagnosticare tenosinovitei De Quervain.
TRATAMENTUL TENOSINOVITEI DE QUERVAIN
Tratamentul tenosinovitei De Quervain are ca scop reducerea inflamatiei, mentinerea mobilitatii degetului mare si prevenirea recurentei.
Inceput precoce, tratamentul imbunatateste si amelioreaza simptomele intr-un interval de 4 pana la 6 saptamani. Daca tenosinovita apare la inceputul unei sarcini, simptomele pot disparea fie la sfarsitul sarcinii, fie la sfarsitul alaptarii copilului.
Tratamentul medicamentos
Pentru a scadea durerea si inflamatia, medicul recomanda si medicamente antiinflamatoare.
Daca tratamentul medicamentos nu a dat rezultate atunci se pot folosi si infiltratii cu cortizon in teaca tendonului, pentru a reduce inflamatia. Daca tratamentul este inceput in primele 6 luni de la aparitia simptomelor, majoritatea pacientilor se recupereaza complet dupa administrarea injectiilor cu cortizon, adesea dupa o singura administrare a acestora.
Terapii in tratamentul tenosinovitei De Quervain
Tratamentul initial al tenosinovitei De Quervain poate include:
- Imobilizarea degetului mare si incheieturii mainii, mentinandu-le in repaus cu ajutorul unei orteze;
- Evitarea apucarii obiectelor in timpul miscarii mainii in lateral;
- Aplicatii locale cu gheata pe zona afectata;
- Kinetoterapie- kinetoterapeutul va poate invata exercitii pentru incheietura mainii, palma si brat, pentru intarirea musculaturii, exercitii ce vor reduce durerea si vor creste mobilitatea tendoanelor.
INTERVENTIA CHIRURGICALA IN TENOSINOVITA DE QUERVAIN
In cazul in care afectiunea este avansata si nu raspunde la tratamentul conservator, medicul va poate recomanda interventia chirurgicala. Aceasta procedura presupune inspectia tecii ce inconjoara tendonul sau tendoanele implicate , apoi incizarea tecii pentru a eliberea presiunea exercitata de aceasta pe tendon, astfel incat tendoanele pacientului sa se miste usor.
Dupa interventie, medicul va va indruma catre un program de recuperare pentru a va recapata cat mai repede forta si mobilitatea.