Tot ce trebuie să știi despre rupturile de menisc

Genunchiul este considerată a fi cea mai mare și solicitată articulație din organism care, prin poziția sa, prin rolul pe care îl îndeplinește în biomecanica statică și dinamică a membrului inferior, dar și din cauza acoperirii slabe cu țesuturi moi, este foarte predispusă și vulnerabilă la a suporta traumatisme directe și indirecte, care provoacă leziuni sau chiar rupturi ale elementelor componente. În cele ce urmează vom discuta despre ce este ruptura de menisc și care sunt principalele soluții de tratament cu ajutorul cărora durerea se ameliorează rapid și articulația își recapătă funcțiile principale.

Ruptura de menisc – o problemă des întâlnită

Meniscul este un cartilaj fibros din componența articulației genunchiului care funcționează ca un amortizor între femur (osul coapsei) și tibia (osul gambei). Acesta ajută la distribuirea greutății corpului pe întreaga suprafață a articulației genunchiului, reduce presiunea asupra cartilajului articular, amortizează șocurile și asigură stabilitatea genunchiului în timpul mișcărilor. Rupturile de menisc reprezintă leziuni ale acestui cartilaj și pot apărea din cauza răsucirii forțate a genunchiului, oprirea sau răsucirea bruscă, mișcarea de torsiune cu talpa fixată pe sol, pivotarea ciudată a genunchiului în timpul unei ridicări bruște, sau ca urmare a degradării osoase asociate cu înaintarea în vârstă.

Despre principalele categorii de risc

Ruptura de menisc poate apărea spontan în cazul tuturor persoanelor care efectuează acțiuni grele sau mișcări bruște care pun presiune ridicată asupra articulației genunchiului. Cu toate acestea, există anumiți factori care cresc riscul de apariție a acestei leziuni:

  • Sportivii – Practicarea sporturilor care implică mișcări bruște, schimbări de direcție, sărituri și aterizări, cum ar fi fotbalul, baschetul, tenisul, schiul și rugby-ul, crește riscul de leziuni ale meniscului.
  • Persoanele în vârstă – Meniscurile se pot uza și degrada odată cu înaintarea în vârstă, făcându-le mai susceptibile la rupturi chiar și din cauza mișcărilor simple, cum ar fi pivotarea incorectă a genunchiului la ridicarea de pe scaun.
  • Persoanele care practică activități fizice intense – Activitățile care pun presiune pe genunchi, cum ar fi ridicarea greutăților sau genuflexiunile, pot duce la sensibilizarea meniscului și la leziuni.
  • Persoanele cu o structură meniscală mai fragilă – Anumite persoane pot avea o structură meniscală mai fragilă în mod natural, ceea ce le face mai vulnerabile la astfel de leziuni.

Cum poate fi prevenită această condiție

Stilul de viață reprezintă cel mai important element care influențează gradul de susceptibilitate către probleme articulare și, implicit, rupturi de menisc. Activitatea fizică moderată efectuată zilnic și menținerea unei greutăți în limite normale sunt condiții esențiale pentru ca musculatura să protejeze sistemul articular și osos și, implicit, pentru a reduce presiunea pusă asupra genunchiului. De asemenea, există anumite detalii de care trebuie să ții cont în alegerile zilnice, cum ar fi purtarea de încălțăminte adecvată, evitarea mișcărilor bruște și purtarea de echipament de protecție în cazul sporturilor dure sau de contact. 

Pot fi tratate rupturile de menisc

Fiind o problemă comună, soluțiile de tratament variază în funcție de gravitatea rupturii, de nivelul de activitate al pacientului, dar și de vârsta acestuia. Tratamentul nonchirugical este ideal în cazurile în care leziunea este minoră și organismul pacientului răspunde pozitiv la fizioterapie și medicamentație, ameliorând durerea și contribuind la refacerea țesutului pe cale naturală. Pentru persoanele în vârstă sau care se confruntă cu o ruptură severă, operația este singura opțiune care poate garanta refacerea în totalitate a meniscului. Medicul repară sau îndepărtează țesutul afectat pe cale chirurgicală, cu ajutorul artroscopiei, procedură care asigură eficacitate ridicată și care implică o perioadă de recuperare postoperatorie pentru ca articulația să fie stimulată să se refacă și să își reia funcțiile într-un timp cât mai scurt, fără a cauza sechele. Acum că știi ce este ruptura de menisc, mai rămâne doar să te protejezi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Categorii

Cele mai citite
articole