Artroza articulatiei bazei policelui este foarte comuna si apare intre metacarpianul I si osul trapez, care este cel mai mic os de la nivelul pumnului. Aceasta articulatie se numeste prima articulatie carpometacarpiana.
Datorita faptului ca aceasta articulatie are un grad de miscare mare, se poate degrada in timp, degradare care poate cauza initial dureri doar la miscarile policelui, putand merge pana la reducerea miscarii si deformarea articulatiei in artroza severa.
CARE SUNT SIMPTOMELE?
Initial simptomele pot sa apara sub forma de durere la folosirea policelui in activitati cum ar fi : ridicatul unor obiecte, decojirea legumelor, desfacerea conservelor. Pe masura ce artroza avanseaza, scade miscarea in articulatie, aparand dureri crescute in intensitate.
CUM TRATAM ARTROZA ARTICULATIEI CARPOMETACARPIENE?
Tratamentul este diferit in functie de simptome si de modificarile artrozice evidentiate pe radiografie.
Variante de tratament:
- modificarea activitatilor cu scaderea folosirii policelui;
- recuperare medicala;
- antiinflamatorii;
- orteze;
- injectii cu cortizon;
- chirurgie.
Exista 2 variante chirugicale:
1. Trapeziectomia– este cea mai comuna forma chirurgicala si implica indepartarea completa a osului trapez. Uneori se poate umple spatiul ramas prin indepartarea osului, folosind o bucata de tendon de la nivelul pumnului. Alteori se poate umple spatiul cu o proteza metalica, de plastic sau silicon.
2. Artrodeza – este mai putin folosita datorita scaderii functionalitatii mainii.
Complicatii ale interventiei chirurgicale:
- leziuni nervoase- au o probabilitate mai mica, si dau parestezii de-a lungul policelui, parestezii care se remit in timp;
- cicatrici retractile- care inconjoara tendoanele si articulatia si reduc mobilitatea;
- infectiile- care pot fi tratate cu antibiotic;
- sindrom complex regional de durere- afecteaza aproximativ 5% din pacienti dupa chirurgia mainii, si consta in durere si redoare la nivelul acesteia.
CUM DECURGE RECUPERAREA?
Pacientul poate sa mentina mana in pozitie ridicata cel putin 48 de ore pentru a preveni umflarea excesiva a acesteia.
In timpul mersului, mana nu trebuie lasata pe langa corp, ci trebuie mentinuta ridicata.
Timpul de recuperare este variabil. In primele 2 saptamani dupa operatie mana trebuie tinuta intr-o orteza, firele de sutura trebuie indepartate la 2 saptamani, iar orteza se indeparteaza la 4- 6 saptamani, dupa care se incepe recuperarea medicala, gimnastica avand un rol important in restabilirea functionalitatii normale a mainii.