,

Viața postoperatorie a pacienților care optează pentru protezarea șoldului

Dacă ai probleme la nivelul șoldului este posibil să ai nevoie de investigații amănunțite pentru a vedea ce se întâmplă. Uneori, diagnosticul poate fi ceva mai dur și presupune înlocuirea șoldului cu o proteză. Acest lucru are loc de regulă atunci când durerile sunt foarte mari și limitează desfășurarea activităților zilnice, când disconfortul se resimte chiar și atunci când ești în repaus și simți rigiditate la nivelul șoldului.  

Simpla idee de a înlocui șoldul poate crea panică în rândul multor persoane. Însă, dacă disconfortul este mare și alte soluții nu sunt, intervenția este absolut necesară. Decât să stai cu durere și să fii limitat într-o mulțime de activități, mai bine recurgi la o astfel de procedură chirurgicală și apoi îți reiei treptat viața, chiar dacă poate anumite acțiuni vor trebuie realizate cu mai multă grijă.

Dacă urmează să treci printr-o astfel de intervenție trebuie ca în primul rând să ai așteptări realiste. Dacă problema este una gravă și ai obiceiul de a practica sporturi extreme sau tot felul de activități care presupun exercitarea unei presiuni excesive pe șold, este posibil ca lucrurile să nu mai fie la fel după operație, dacă nu vrei să riști să deteriorezi proteza. Viața poate continua în condiții normale, dar cu mare atenție la: activități fizice cu impact mare asupra șoldului, mersul îndelungat pe terenuri accidentate sau suprafețe neregulate, îndoirea sau întinderea excesivă a șoldului sau sporturi de contact ce pot provoca traumatisme.

După o astfel de intervenție trebuie în primul rând să ai răbdare pentru a permite corpului să se refacă și să se obișnuiască cu proteza. Dacă nu procedezi astfel, probabilitatea ca aceasta să se deterioreze este foarte mare. Este deosebit de important să asculți indicațiile medicului, să faci procedurile de recuperare recomandate, să iei tratamentul prescris și să ai grijă la cum faci fiecare mișcare.

Este important să știi exact ce ai de făcut după ce pleci din spital, motiv pentru care ține cont de următoarele sfaturi:

  • odihnește-te suficient;
  • evită mișcările bruște, cele care pun presiune pe șold;
  • urmează programul de recuperare recomandat de medic;
  • adaptează-ți locuința în așa fel încât să-ți fie totul cât mai simplu pentru a te deplasa pe distanțe scurte;
  • folosește dispozitive de sprijin care să te ajute în primele săptămâni după intervenție;
  • adresează-te medicului specialist pentru orice simptom care nu ți se pare a fi în regulă.

Operația de protezare a șoldului trebuie făcută cu mare grijă pentru a fi un succes, dar este nevoie și de atenție ulterioară din partea ta. Dacă ești în căutarea unui medic bun care să facă intervenția și să te îndrume cât se poate de bine, recomandarea noastră este Dr. Mihai Râșcu, Medic Primar Ortopedie-Traumatologie Sportivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Categorii

Cele mai citite
articole