Sindrom de tunel cubital

Reprezinta o conditie medicala prin care nervul ulnar este comprimat sau iritat. Nervul ulnar reprezinta unul din nervii importanti de la nivelul antebratului. El porneste de la nivelul coloanei cervicale  in jos, spre mana si poate fi comprimat in anumite zone. Cea mai frecventa localizare a compresiei nervului este la nivelul cotului si poarta numele de sindromul de tunel cubital.
Amorteala si senzatia de furnicatura in degete sunt simptomele cele mai frecvente in cazul sindromului  de tunel cubital.
In mod normal, aceste simptome pot fi tinute sub control prin tratament conservator, dar in situatiile in care amorteala si furnicaturile persista, este nevoie de o interventie chirurgicala.

CARE SUNT CAUZELE APARITIEI SINDROMULUI DE TUNEL CUBITAL?

In multe situatii, cauza exacta nu este cunoscuta. Nervul ulnar este vulnerabil la compresii la nivelul cotului, deoarece traverseaza cotul printr-un spatiu ingust si este protejat de un strat subtire de parti moi.

CARE SUNT FACTORII DE RISC?

 • Fracturi sau dislocatii ale cotului;
 • Osteofite in cazul artrozei cotului;
 • Edemul articulatiei cotului;
 • Chist sinovial la nivelul cotului;
 • Activitati repetitive sau de lunga durata cu cotul in pozitie de flexie.

CARE SUNT SIMPTOMELE?

 • Amorteala si durere in ultimele 3 degete- acestea se simt mai accentuat cand cotul este in flexie si uneori poate trezi pacientul din somn;
 • Scaderea sensibiltatii la nivelul ultimelor 3 degete atunci cand cotul este indoit, facand dificila miscarea degetelor sau apucarea obiectelor;
 • Slabiciunea si scaderea coordonarii la nivelul degetelor;
 • Daca nervul a fost foarte comprimat o perioada lunga de timp, apare atrofia musculara. In acest caz, refacerea musculara completa este mai putin posibila, de aceea este foarte important, daca prezentati simptome severe sau care dureaza de mai mult de 6 saptamani, sa va prezentati la medic.

CE PUTETI FACE ACASA?

Evitarea activitatilor cu cotul in  flexie o perioada lunga de timp, in cazul in care utilizati un calculator frecvent, trebuie sa va asigurati ca scaunul nu este prea jos si nu va sprijiniti cu cotul de bratul scaunului;
In cazul conducatorilor auto, nu stati foarte mult cu mana sprijinita pe cotiere;
Mentineti bratul intins in timpul somnului.

CE METODE IMAGISTICE FOLOSIM?

Radiografia- care poate identifica anumiti factori care duc la aparitia sindromului de tunel cubital cum ar fi: osteofiti, artroza sau fracturi ale cotului vicios consolidate, cu fragmente osoase care pot comprima sau elonga nervul;
EMG-electromiografie- este testul prin care nervul este stimulat  cu un curent de joasa intensitate, urmarindu-se conducerea acestuia de-a lungul nervului si putand identifica zonele in care nervul este comprimat si conducerea incetinita.
De asemenea poate sa determine afectarea musculara, care apare secundar afectarii nervului, cu ajutorul unor ace mici introduse in musculature.

IN CE CONSTA TRATAMENTUL?

Tratamentul conservator
Este tratamentul antiinflamator, cu ajutorul medicamentelor antiinflamatoare, injectiilor cu cortizon ( in cazul acestora, trebuie efectuate cu grija pentru a nu leza si mai mult nervul);
Orteza de cot- care poate fi folosita in timpul noptii pentru a mentine cotul in extensie;
Gimnastica medicala- care permite alunecarea mai usoara a nervului la nivelul cotului si previne redorile de cot;

Tratamentul chirurgical
Este necesar atunci cand tratamentul conservator nu are rezultate, cand nervul este foarte comprimat si cand compresia nervului duce la afectare musculara.
Exista cateva proceduri chirurgicale care scad presiunea asupra nervului la nivelul cotului:

 • interventia de eliberare a nervului cubital- in timpul operatiei, ligamentul care inchide tunelul cubital este taiat, ducand la cresterea spatiului la nivelul tunelui si eliberarea nervului. Dupa procedura , nervul are mai mult spatiu de alunecare la nivelul cotului.
 • transpozitia anterioara de nerv cubital- in multe situatii nervul este mutat din spatele epicondilului medial in fata acestuia. Mutand nervul in fata epicondilului medial, se previne compresia acestuia. Atunci cand nervul este mutat imediat sub piele, protectia lui nu este buna , de aceea se foloseste transpozitia lui la nivel intramuscular sau submuscular;
 • epicondilectomia mediala- care consta in eliminarea unei parti a epicondilului medial.


RECUPERAREA DUPA INTERVENTIA CHIRUGICALA  depinde tipul de interventie chirurgicala folosit.
Este nevoie uneori de o orteza dupa cateva saptamani de la operatie.
In cazul interventiei de transpozitie submusculara orteza de protectie poate fi folosita pentru o perioada de 6 saptamani.
Dupa perioada de imobilizare, este necesara o perioada de kinetoterapie.

Afecțiuni & Tratamente Ortopedice

Oferim pacienților noștri consultații complete și operații de calitate prin favorizarea protocoalelor de recuperare rapida dupa interventii chirurgicale, chirurgie minim invaziva si chirurgie artroscopica.